De mest undervurderede aktier i Norden

Af de 42 nordiske aktier, der overvåges af Morningstar, betragtes halvdelen som undervurderede. 18 af disse er svenske og danske aktier.

Johanna Englundh 19/09/2023
Facebook Twitter LinkedIn

Flag

Af de 1.740 globale aktier, der overvåges af vores analytikere, tilhører 42 Sverige, Finland, Danmark eller Norge. Disse aktier har fået en stjernevurdering baseret på om analytikeren anser aktien for overvurderet eller undervurderet. De, der anses for undervurderede, får en stjernevurdering mellem 4 og 5, mens overvurderede aktier får en 1-stjernet vurdering.

Vores analytikere undersøger aktier ved hjælp af målet "pris/reel værdi", på engelsk "Price/Fair Value". En Price/Fair Value på 1 betyder, at virksomheden er så tæt på at være reel værdisat som muligt, mens alt omkring 2 betyder, at det er dobbelt så meget som den reelle værdi (og derfor er aktien overvurderet).

Når man gennemgår listen over nordiske aktier, har flertallet en P/FV under 1, undtagen elleve aktier, der har en værdiansættelse på 1 eller lidt derover. De aktier med den højeste værdiansættelse lige nu, og som således anses for at være overvurderede, er Epiroc (1,38), Novo Nordisk (1,37), Atlas Copco (1,24) og Wärtsilä (1,21).

Morningstars ratingsystem tager også hensyn til en usikkerhedsjustering. Dette er kendt som Fair Value Uncertainty-ratingen, som vurderer, hvor volatile indtægter eller pengestrømme sandsynligvis vil være i løbet af de kommende fem til ti år. Dette fungerer som en "risikovurdering" for en aktie, og der er altid masser af risici, når man taler om aktier. Kun to af de nordiske aktier får vurderingen "Lav", Handelsbanken og Kone, mens Swedbank og Danske Bank er de eneste med vurderingen "Meget Høj".

Hvis vi kigger på aktierne, som for øjeblikket betragtes som undervurderede af Morningstars analytikere, kvalificerer hele 21 virksomheder sig til listen:

På listen finder vi ni danske virksomheder, ni svenske, to finske og én norsk. Seks af disse virksomheder har fem stjerner og er dermed de mest undervurderede. Det betyder, at to yderligere virksomheder er kommet med på listen over de mest undervurderede nordiske virksomheder siden den sidste gennemgang i juni. Handelsbanken betragtes ikke længere som lige så undervurderet som sidst på sommeren og har nu fire stjerner. Nytilkomne på listen er Ørsted, GN Store Nord og Millicom. Vi ser nærmere på de mest undervurderede virksomheder nedenfor:

Elekta B
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 127 SEK
Uncertainty Rating: Medium

Elekta udvikler, producerer og distribuerer doseringsplanlægningssystemer til neurokirurgi og strålebehandling, herunder stereotaktisk strålekirurgi og brachyterapi. Alex Morozov, Morningstars chef for aktieanalyse i Europa, meddelte i sin seneste analyse, at et besøg på virksomhedens seneste kapitalmarkedsdag gav "mere tillid til virksomhedens softwaretilbud."

"Marginerne er stadig i fokus for Elekta, og virksomheden leverede endelig på denne front i første kvartal. Volumenafkastningen på det stærke omsætningsresultat hjalp, men Elekta styrer også sine driftsomkostninger forsigtigt. Virksomhedens positive marginudvikling giver os lidt mere ro med hensyn til dens marginvejledning på mellemlang sigt, især når en del af udfordringerne med inflation og fragt aftager," meddelte Morozov i en analyse dateret den 6. september 2023.

Med henblik på tirsdagens aktiekurs på cirka 76 svenske kroner er der en upside på 67% sammenlignet med Morozovs vurdering af en fair value på 127 svenske kroner.

Nokia
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 6 EUR
Uncertainty Rating: Medium

Nokia er et globalt selskab inden for telekommunikationssektoren. Virksomheden tilbyder løsninger inden for IP, bredbånd, digital sundhed og cloud-baserede systemer. Morningstars aktieanalytiker, Matthew Dolgin, forklarer, at vurderingen af en fair value på 6 euro indebærer en multipel for Enterprise Value/EBITDA på 9 og en P/E-multipel på 17 baseret på prognosen for 2023.

"Vi forventer, at salget vil vokse med 1-2% årligt i hele vores femårige prognose. Vi forventer, at den organiske vækst vil være ujævn. Virksomheden drager fordel af en fortsat 5G-opgraderingscyklus og vedvarende styrke i sin netværksinfrastrukturforretning, der udgør fundamentet for faste net, men udgiftsniveauerne på alle kontinenter, hvor Nokia opererer, vil svinge. Patenttvisterne, som Nokia har med flere virksomheder, overskygger også salgsudsigterne for Nokias teknologisegment og dæmper vores prognose. Vi forventer ikke, at virksomheden vil vende tilbage til salgsniveauerne fra 2021 i dette segment. Vi prognostiserer salget i slutningen af vores prognose med en vækstrate på kun cirka 1% årlig vækst, hvilket vi finder rimeligt med tanke på Nokias cykliske forretning," argumenterede Dolgin i en analyse i slutningen af juli.

Baseret på tirsdagens aktiekurs på omkring 3,71 euro, er der en upside på næsten 62% sammenlignet med Dolgins vurdering af dens fair value på 6 euro per aktie.

Ørsted
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 670 DKK
Uncertainty Rating: Medium

Med cirka 75% af sin EBITDA fra havvindmølleparker har Ørsted en unik forretningsblanding blandt europæiske energiselskaber og rene fornybare aktører. Generøse subsidier til operationelle vindmølleparker giver en vægtet gennemsnitlig levetid på omkring 13,5 år før udfasning.

"Dette sikrer en kapitalafkastning over den vægtede gennemsnitlige kapitalomkostning i denne periode, hvilket understøtter den snævre grøft, som vi tilskriver koncernen", skriver Tancrede Fulop, senioranalytiker hos Morningstar, i en analyse fra slutningen af august.

Efter offentliggørelsen af potentielle massive yderligere nedskrivninger af vindkraftsprojekter i USA, justerede analytikeren sin vurdering af dens fair value til 670 DKK fra 700 DKK. Dette skete efter antagelsen om, at de kortsigtede amerikanske projekter vil være værdiforringende, og at U.K. Hornsea 3-projektet vil være værdineutralt.

På tirsdag handles Ørsted til omkring 409 kroner per aktie, hvilket indikerer, at aktien har en potentiel upside på 64%.

GN Store Nord
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 270 DKK
Uncertainty Rating: Høj

For medicinteknikvirksomheden GN Store Nord, der har specialiseret sig inden for intelligente lydløsninger til høreapparater og headsets, ser Morningstars analytiker en potentiel upside på 105% i forhold til tirsdagens aktiekurs på 131,5 DKK. Analytikeren sænkede dog virksomhedens estimerede fair value i slutningen af marts:

"Vi sænker vores skøn over GN Store Nords fair value til 270 DKK pr. aktie fra 348 DKK, da vi har opdateret vores model med de seneste udviklinger. Dette skyldes primært svækkelsen i væksten for audiosegmentet efter efterspørgslen udløst af covid samt dæmpet forbrugertillid og normalisering af høreindustrien. Derudover indgår erhvervelserne af Lively til høresegmentet og SteelSeries inden for audiosegmentet i vores vurdering," konstaterede Alex Morozov, Morningstars chef for aktieanalyse i Europa.

Ericsson
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Ingen
Fair Value: 95 SEK
Uncertainty Rating: Høj

Ericsson udvikler software og IT-infrastrukturløsninger til mobil, bredbånd og cloud-tjenester samt tilhørende tekniske tjenester. Kunderne findes primært inden for e-handel, informationsteknologi og kommunikationssektoren.

"På kort sigt mener vi, at Ericsson kan drage fordel af 5G-opgraderingscyklussen, som bevæger sig hurtigt fremad i størstedelen af verden. Men vi forventer ikke bemærkelsesværdige tal, da vi tror, at Nordamerika, der er Ericssons største geografi, allerede har nået toppen af sine udgifter til 5G-netværk. Men med opkøbene af Cradlepoint og Vonage er Ericsson aggressivt på jagt efter virksomheder, og vi forventer, at virksomhedskunder vil udgøre omkring 10% af virksomhedens salg ved udgangen af vores prognose," argumenterede Morningstars analytiker Matthew Dolgin i en analyse dateret den 14. juli 2023.

Ericsson handles tirsdag til cirka 57 svenske kroner, hvilket giver en upside på lidt over 66% set i forhold til Dolgins vurdering af dens fair value på 95 svenske kroner.

Millicom
Star Rating: ★★★★★
Economic Moat: Smal
Fair Value: 315 SEK
Uncertainty Rating: Høj

Telekommunikationsvirksomheden Millicom, der primært fokuserer på vækstmarkeder, vurderes at have en potentiel upside på omkring 80% i forhold til tirsdagens aktiekurs på 175,3 svenske kroner.

"Økonomiske og politiske udfordringer på visse markeder, kombineret med en svag colombiansk peso, har påvirket de seneste finansielle resultater. Vi forventer dog, at fortsat brug af smartphones og bredbånd vil gøre det muligt for virksomheden at generere solid vækst og cashflow i de kommende år," skriver Michael Hodel, Morningstars chef for aktieanalyse inden for medier og telekommunikation.

Abonnér på Morningstar.dk og få adgang til tusinde af analyser:

Tilmeld dig her

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B75,60 SEK2,30Rating
GN Store Nord A/S188,05 DKK5,06Rating
Millicom International Cellular SA SDR219,40 SEK-0,09Rating
Nokia Oyj81,40 CZK0,00
Orsted A/S388,90 DKK2,34Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B57,40 SEK0,03Rating

Om forfatteren

Johanna Englundh  is an editor for Morningstar in Sweden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser