Vindere af Morningstar Fund Awards Danmark 2020

Morningstar ønsker alle vinderne et stort tillykke med titlerne.

Thomas Furuseth 12/03/2020
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar Fund Awards Denmark 2020

Vinder Danske Aktier

BankInvest Danske Aktier A

BankInvest Danske Aktier A havde et godt år i 2019 med 2,2 procentpoint højere afkast end gennemsnittet i Morningstar-kategorien Aktier - Danmark. Fonden har en noget højere eksponering mod momentum end gennemsnittet i kategorien. BankInvest Danske Aktier har også en kvalitetsorientering og er modtager af Low Carbon-mærket, samt har haft en stærk aktieselektion i 2019. Fonden har også gode resultater på længere sigt, og har fra februar en 5-stjernet Morningstar Rating og 4 stjerner over 5 og 10 år.

Vinder Europæiske Aktier

Sparinvest INDEX Europa Growth KL

I denne kategori er det en indeksfond der vinder. Fonden performer som forventet ved at følge indekset nøje. Fonden er kommet ud på toppen, da den har overgået de aktive alternativer, som danske investorer har til rådighed. Afdelingen har driftsomkostninger på 0,5% om året.

Vinder Globale Aktier

C WorldWide Stabile Aktier KL

C WorldWide Stable Shares KL har med sin lave volatilitet en fordel under Morningstars metode med risikojusterede afkast. Fonden havde rigtig gode resultater i 2019 med 4,5 procentpoint højere afkast end gennemsnittet i kategorien - det meste af dette drevet af aktieselektion frem for allokering. Fra februar 2020 har fonden modtaget 5-stjerner, og er i blandt de 10 % af fonde med lavest risiko i kategorien.

Vinder Balancerede Fonde

Nordea Invest Basis 3

Nordea Invest Basis 3 klarer sig rigtig godt i denne kategori. Fonden er markant billigere end sine konkurrenter, og det betyder meget i en kategori med et mærkbart element af obligationsinvesteringer. Fonden har en noget højere aktieeksponering end gennemsnittet i kategorien, og når aktiemarkederne klarer sig godt, bidrager dette til de stærke resultater.

Vinder DKK Obligationer

Nordea Invest Fonde

Nordea Invest Fonde havde et rigtig fint afkast i 2019, men det skal bemærkes, at der inden for obligationsfonde er en sammenhæng mellem afkast og risiko. Som altid skal man forsøge at finde investeringer, der enten ved at bidrage til vækst, diversificering eller på en anden vis passer ind i porteføljen.

Prisen for bedste Fondshus

Nykredit

Nykredit tager både priserne i kategorierne bedste fondshus Aktier, bedste fondshus Obligationer, samt prisen for bedst til Aktier, Obligationer og Balancerede fonde. Den høje kvalitet af Nykredits fondsudbud betyder, at de vinder alle tre kategorier. Der er stærk konkurrence, og det er et sjældent resultat at vinde priserne i alle tre discipliner.

Morningstar ønsker et stort tillykke til både de nominerede, samt specielt vinderne af Morningstar Fund Awards 2020.

Baggrund og formål

Morningstar har i mange år haft en prisuddeling med det formål at fokusere på fonde og administrationsselskaber, der har udmærket sig med stærke resultater. Da prisceremonien er årlig, mener vi, det er passende at understrege sidste års resultater, dog ønsker Morningstar ikke at dele priser ud til en fond eller virksomhed, der tilfældigvis var på toppen baseret på et enkelt år. Derfor ser vi også på 3- og 5-års afkast og risiko. Risikojusteringen er stærkere end i den rene Morningstar Rating, hvilket betyder at fonde med højere risiko, ofte vil have svært ved at komme helt til tops. Hvilket ligeledes betyder, at der er en vis fordel for fonde, der har relativt lavere udsving og risiko.

Fondene skal være relativt lette at købe i Danmark. Prisuddelingen tager således flere lokale overvejelser med i betragtning, som f.eks. Morningstar Rating ikke gør i lignende grad.

Ud over en strengere risikojustering, bestræber Morningstar sig på at være konservativ i uddelingen af Fund Awards til fonde med høj risiko. Som det altid gør sig gældende, siger den historiske performance ikke nødvendigvis noget om fremtiden, hvorfor det er vigtigt at den enkelte investor fortsat vurderer, hvor velegnet en givet fond er som en del af porteføljen inden en investering foretages.

Ud over at tildele priser til 5 fonde i forskellige kategorier, uddeler Morningstar også priser til de fondshuse, der har udmærket sig med stærke resultater på tværs af store dele af fondsudvalget. Her er 3 forskellige priser, en for Aktier, en for Obligationer og en for kombinationen af Aktier, Obligationer og Balancerede fonde.

For at se de nomineret fonde, klik her.

For at se metode dokument, klik her.

Facebook Twitter LinkedIn

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
BankInvest Danske Aktier114,14 DKK-2,16Rating
C WorldWide Stabile Aktier KL A166,92 DKK-0,27Rating
Nordea Invest Basis 3 KL 1166,69 DKK-0,66Rating
Nordea Invest Fonde KL 185,86 DKK0,07Rating
Sparinvest INDEX Europa Growth KL162,46 DKK-1,52Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser