Koncentrerede aktiefonde med få aktier i porteføljen

Der er stor variation i hvor mange aktier fonde investerer i, og koncentrerede fonde er ikke nødvendigvis egnet for alle investorer

Facebook Twitter LinkedIn

Investeringsforeninger byder på mange fine egenskaber for investorerne. Blandt dem er risikospredningen, hvor fondene på vegne af investorerne fordeler formuen ud på en bred vifte af underliggende værdipapirer. Alt efter den enkelte fonds investeringsstrategi og målsætning varierer det, hvilke værdipapirer fondene investerer i.

Hovedparten af danske aktiefonde er underlagt særlige krav til, hvor meget en aktie må fylde i porteføljen. Kravene understøtter en god risikospredning for investorerne. Hovedreglen er at ingen aktie må udgøre mere end 5 pct. af porteføljen. Der må dog investeres op til 10 pct. i en aktie hvis andelen af aktier, der afviger fra hovedreglen på 5 pct., maksimalt vægter 40 pct. af fondens samlede portefølje. Et mindretal af aktiefondene følger andre regler, der giver større frihedsgrader til, hvordan der må investeres.

Porteføljerne i hjemlige aktiefonde indeholder fra blot 13 aktier for den med færrest aktier og helt op til 2.037 for den med flest. Der er altså tale om betydelig spredning. På tværs af alle fonde er medianen 57 aktier. Dem med flest aktier følger typisk indeksstrategier, hvor ambitionen er afkast på niveau med markedsafkastet. Ved at inkludere så mange af aktierne fra indekset i porteføljen som muligt minimeres risikoen for afkast langt fra markedsafkastet.

Høj koncentration

Andre fonde følger fokuserede strategier med få aktier i porteføljen. Investorerne i sådanne fonde med høj grad af porteføljekoncentration opnår ikke helt samme risikospredning, som i dem med mange aktier. Top 10 aktierne i koncentrerede fonde udgør ofte mere end halvdelen af den samlede porteføljevægt – eller endda endnu mere.

Porteføljekoncentrationen er et aspekt investorerne bør have med i overvejelserne omkring valg af aktiefonde. Selvom koncentrerede fonde sagtens kan være glimrende fonde vil de langt fra være lige egnede for alle. Investors tidshorisont, risikovillighed og risikoevne spiller en stor rolle i vurderingen af, hvorvidt koncentrerede fonde er hensigtsmæssige, men også hvordan fondene kombineres med investors øvrige portefølje.

Længere tidshorisont

Investering i aktiemarkedet forudsætter typisk en længere tidshorisont end det er tilfældet med andre aktivklasser som fx obligationer. Koncentrerede aktiefonde med ganske få aktier i porteføljen forudsætter en måske endog længere tidshorisont sammenlignet med det generelle aktiemarked. Virksomhedsspecifikke hændelser vil i sådanne fonde i højere grad end i brede aktiefonde være afgørende for kursudviklingen.

Derved kan investorerne – hvis tidshorisonten ikke er tilstrækkelig lang – blive tvunget til at sælge på ugunstige tidspunkter, hvor virksomhedsspecifikke begivenheder påvirker afkastet negativt.

Et andet aspekt er investors egen adfærd. Modsat meget brede indekslignende aktiefonde vil koncentrerede fonde byde på potentiale til betydelige merafkast, men tilsvarende også risikoen for afkast langt under markedsafkastet. Er man typen der ikke kan afstå fristelsen for at sælge ud af det i porteføljen, som har underpræsteret i forhold til det forventede (kig evt. på dine historiske handler) bør man måske overveje bredere aktiefonde. Porteføljen vil ikke undgå tab på forskellige tidspunkter, men her vil tabene være på linje med det, som de fleste investorer oplever, og kan derfor være psykologisk lettere at bære.

En god forståelse af koncentrerede fondes investeringsstrategi og vurdering af porteføljens største positioner, kan også hjælpe med at slå koldt vand i blodet i tider, hvor afkastet måske ikke udvikler sig som forventet. En gennemgang af fondens månedsberetninger m.m. om udviklingen kan give yderligere indsigt i strategien og argumentation for de største positioner. Naturligvis kan man være uenig i argumentationen, men det er altid bedre at basere salgsargumenterne på fundamentale forhold frem for alene at reagere på baggrund af afkastet.

God overordnet porteføljespredning

En overordnet fornuftig allokering af opsparingen på forskellige aktivklasser og tilstrækkelig med likviditet i porteføljen er en effektiv måde at reducere porteføljens risiko, herunder den del som må komme fra koncentrerede aktiefonde. Investorerne kan yderligere nedtone risikoen fra en koncentreret fond ved at inkludere andre aktiefonde med bredere investeringsfokus. I sådanne fonde vil de største enkeltaktier i porteføljen måske kun vægte 2 pct. eller mindre og top 10 vil ofte udgøre under 10 pct. af den samlede portefølje.

Det er også værd at holde øje med om koncentrerede fondes aktier indgår andre steder i porteføljen. Andre fonde fra porteføljen investerer måske allerede ganske betydeligt i de samme aktier, og dermed kan man ende ud med at forværre risikoen fra de koncentrerede fonde.

For investorer, der har besluttet at gøre plads til en koncentreret fond i porteføljen, er næste skridt at afgøre, hvor stor en position den skal udgøre af den samlede portefølje. Det afhænger af investors præferencer såsom tidshorisont, risikovillighed, som beskrevet ovenfor, men også af selve fonden og hvordan den kombineres bedst muligt med investors øvrige portefølje.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser