Defensive aktier til uroprægede markeder

De mindst risikofyldte aktier er typisk dem, som gør det relativ godt, når der er uro og kursfald på aktiemarkederne.

Facebook Twitter LinkedIn

En nyere tendens på produktsiden blandt kapitalforvaltere er såkaldte ’smart beta’ eller ’strategic beta’ produkter. Den røde tråd for produkterne er, at afkastet eller risikoprofilen forsøges optimeret i forhold til traditionelle markedsindeks. De fleste nye lanceringer er aktierelaterede med en eller flere tilt relativt til klassiske markedsvægtede indeks.

Nogle af de første produkter, som så dagens lys, baserede sig på risiko-orienterede strategier med målsætning om enten at reducere eller forøge risikoen i et produkt relativt til et standardindeks. De såkaldte ’minimum risiko’ eller ’høj-beta’ produkter er de mest udbredte eksempler på strategier, hvor risikoen er omdrejningspunktet.

Strategien med fokus på lav risiko blev populær i forlængelse af finanskrisen, hvor mange investorer var blevet mere lunkne overfor alt for megen risiko. Løsningen blev fonde der tilstræber at reducere risikoen relativ til traditionelle aktiefonde. De har dermed fokus på aktierne i markedet med færrest kurssvingninger. Det er dog ikke den eneste måde at reducere risikoen på, og eksempelvis kan aktier erstattes med obligationer. Der er imidlertid gode muligheder for, at en ren aktiestrategi med fokus på lav risiko aktier vil præstere bedre afkast i forhold til en aktie/obligationsportefølje med samme risikoprofil.

Aktiefonde med lav risiko fokus vil typisk gøre det relativt bedre målt på afkastet end det generelle aktiemarked i perioder med turbulens og faldende aktiemarkeder. Omvendt viser historikken med få undtagelser dog også, at lav risiko aktierne halter efter, når aktiemarkederne stiger.

Men i det store billede er investorerne i mindre risikofyldte aktier blevet belønnet med bedre risiko-justerede afkast sammenlignet med høj-risiko aktier. Det tyder på, at investorerne ikke i tilstrækkelig grad kompenseres for den større risiko i sådanne aktier i form af tilsvarende højere afkast.

Derfor er resultaterne for lav-risiko aktier ganske imponerende i historisk perspektiv. MSCIs indeks for aktier med lav risiko byder på de fleste tidshorisonter på kombinationen af både højere afkast og lavere risiko relativt til det brede aktiemarked. Begge elementer bidrager positivt til det risikojusterede afkast.

Risikoen ændret

Kursfølsomheden i MSCIs indeks for lav risiko aktier relativt til det globale aktiemarked er begrænset. Indeksets beta har historisk været omkring i niveauet 0,5. Det betyder, at når markedet går op eller ned med fx 1 pct., så påvirkes aktierne med lav risiko kun med det halve.

Noget tyder imidlertid på, at kursfølsomheden i lav risiko indekset har ændret sig. Målt over de seneste tre år er beta steget til 0,9, og dermed er kursfølsomheden mellem de mindst risikofyldte aktier og det brede aktiemarkedet steget betydeligt. Medmindre beta falder tilbage til et niveau tættere på det historiske niveau kan man altså forvente at kursudviklingen mellem de mindst risikofyldte aktier og det brede aktiemarked nærmer sig hinanden.  Hvorvidt det sker, vil sandsynligvis afhænge af udviklingen på aktiemarkedet.

Siden finanskrisen ebbede ud er risikoen i aktiemarkedet gradvist aftaget.  Da risikoen toppede i kølvandet på finanskrisen var standardafvigelsen (opgjort over 3 år) for globale aktier 24 pct. Siden er risikoen støt faldet i markedet og inden den seneste tids uro bundede standardafvigelsen i 8,7 pct. – det laveste niveau siden 2007.

Eftersom risikoen i de mindst risikofyldte aktier i forvejen er lav er standardafvigelsen ikke faldet nær så meget i disse aktier. Det betyder, at forskellen i risiko-niveauet mellem lav risiko aktierne og det brede aktiemarked er mindre nu end den har været længe. For bare tre år tilbage var standardafvigelsen i det brede marked 65 pct. højere end i de mindst risikofyldte aktier – nu er det blot 14 pct. Opgjort i danske kroner er standardafvigelsen i lav risiko indekset faktisk højere nu end i det brede aktiemarked.

Spørgsmålet er om spændet i risikoniveauet de to aktivklasser imellem igen forøges, hvis uroen på aktiemarkederne fortsætter i den kommende tid. Hvis ikke vil afkastet – modsat tidligere - være den afgørende faktor for om investorer i lav risiko aktier belønnes med bedre risiko-justerede afkast sammenlignet med det brede marked.

Relativt til det traditionelle aktiemarked er en lav risiko portefølje (MSCIs indeks) undervægtet i engelske aktier, men til gengæld overvægtet i japanske samt andre asiatiske aktier. Allokeringen til amerikanske aktier er på niveau med det brede marked. Sektormæssig er traditionelle defensive sektorer som stabile forbrugsvarer, sundhed og telekommunikation overvægtet i lav risiko porteføljen på bekostning af tilsvarende undervægte i it, finansaktier og energi.

Herhjemme er udvalget af egentlige lav risiko fonde fortsat beskedent. Der er bare to fonde. Den ene – Sparinvest INDEX Globale Aktier Minimum – er passivt forvaltet og koster 0,5 pct. i løbende omkostninger, mens Jyske Invest Aktier Lav Volatilitet koster 1,33 pct. og er aktivt forvaltet. Jyske-fonden er endnu ikke ratet, mens fonden fra Sparinvest aktuelt er ratet med fire Morningstar stjerner. I alt er der investeret knap 4 mia. kr. i de to fonde.

picture

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser