Kinesiske A-aktier hastig på vej ind i MSCIs emerging markets indeks

Aktierne fra det kinesiske fastland buldrer frem og er nu også på vej ind i MSCIs indeks for emerging markets. 

Facebook Twitter LinkedIn

Med kursstigninger tæt ved 100 pct. på blot seks måneder og 190 pct. over det seneste år er kinesiske A-aktier ubetinget blandt de hotteste aktiemarkeder i øjeblikket. Udover kursstigningerne er kinesiske A-aktier desuden på vej til at blive inkluderet i indeksudbyderen MSCI’s indeks for emerging markets aktier.

Inklusionen kan ifølge MSCI være en realitet inden næste sommer, og når det sker, vil det sandsynligvis sende milliarder af dollars ind i kinesiske A-aktier. Morningstar estimerer 716 mia. dollars aktuelt er investeret i globale emerging markets fonde – 535 mia. af dem i aktivt forvaltede fonde og 181 mia. i passive fonde. iShares MSCI Emerging Markets er med en formue 31 mia. USD største indeksfond, der følger MSCI Emerging Markets indekset.

Nyheden kommer i kølvandet på Vanguards udmelding om, at inkludere kinesiske A-aktier i deres Vanguard Emerging Markets Stock Index fond og ETF (67 mia. USD i formue). Startende senere i år vil Vanguard gradvis justere over til et nyt indeks, der også inkluderer small cap aktier fra emerging markets og derudover A-aktierne fra Kina. Når justeringen er gennemført vil small cap udgøre ca. 10 pct. af porteføljen og A-aktierne fra Kina vil vægte ca. 6 pct. (baseret på aktuelle kurser). Vanguard oplyser, at det udvidede investeringsunivers vil bidrage til yderligere diversifikation i porteføljen.

Implentering af ændringerne

Vanguard vil – begyndende i slutningen af i år – gradvis tilføje de nye aktier til porteføljen og tilsvarende trimme vægtningen af eksisterende aktier. Med den gradvise justering af porteføljen håber Vanguard, at minimere omkostningerne og risikoen for såkaldt front-running, hvor andre markedsaktører forsøger at handle forud for Vanguard og derved opnå en fortjeneste.

Den forstående manøvre er den anden store ændring Vanguard gennemfører inden for de seneste år i emerging markets fonden. Første gang var i 2013, hvor Vanguard over en periode på seks måneder, solgte samtlige sydkoreanske aktier. Salget var en konsekvens af, at Vanguard valgte FTSE som ny indeksleverandør på bekostning af MSCI.

Hvad er kinesiske A-aktier?

Kinesiske A-aktier er selskaber, der er børsnoterede på fastlandet på børserne i enten Shanghai eller Shenzhen. Historisk har udenlandske investorer kun i meget begrænset omfang haft adgang til disse børsmarkeder fordi Kinas lukkede kapitalsystem begrænsede investorernes mulighed for at trække kapital ind og ud af landet – med undtagelse af særlige tilfælde underlagt strenge betingelser.

Kina er gradvist blevet mere åben og udenlandske investorer kan nu – via særlige licenser – opnå adgang til børsmarkederne på fastlandet. Licenserne indebærer en kvote på, hvor meget investorerne kan investere i kinesiske aktier. Udenlandske investorer kan også købe bestemte Shanghai-noterede selskaber på børsen i Hong Kong.

Aktuelt er Vanguard-fondens allokering til kinesiske aktier 29 pct., som er opnået via kinesiske selskaber på børsen i Hong Kong. Efter justeringen er gennemført i løbet af 2016 vil Vanguard-fonden indeholde både Hong Kong noterede kinesiske aktier (ca. 26 pct. af porteføljen) og børsnoterede aktier fra fastlandet (ca. 6 pct. af porteføljen). Derved vil fondens samlede eksponering til kinesiske aktier være ca. 32 pct.

Der er en række kinesiske selskaber med børsnotering både i Hong Kong og på fastlandet. Hovedparten af dem er finansielle selskaber. Overordnet er der flere mega-cap aktier børsnoteret i Hong Kong og flere large-cap på fastlandet. Ca. 520 large-cap selskaber er noteret enten i Shanghai eller Shenzhen, hvorimod ca. 140 large-cap selskaber er noteret i Hong Kong. Børsmarkedet på fastlandet er desuden i hastig vækst – bl.a. var der omkring 100 nye børsnoteringer i de første fire måneder af 2015, sammenlignet med 48 i samme periode året forinden.

Værdien af kinesiske aktier

Aktuelt er markedsværdien (free float) af kinesiske A-aktier 1,4 billioner dollars. Dertil kommer 1 billion fra kinesiske selskaber på børsen i Hong Kong, hvorved den samlede markedsværdi for kinesiske aktier når op på 2,4 billioner USD. Til sammenligning er børsværdien af amerikanske aktier ca. 20 billioner USD og markedsværdien af FTSE’s emerging indeks er ca. 3,6 billioner.

Det bliver dog ikke den samlede markedsværdi af A-aktierne, som inkluderes i emerging markets fonden fra Vanguard. Var det tilfældet ville A-aktierne udgøre ca. 27 pct. af indekset og den samlede kinesiske eksponering ville være tæt ved 50 pct.  FTSE har lagt et loft på eksponeringen til A-aktierne svarende til den del, der reelt er tilgængelig for udenlandske investorer. I takt med at Kina øger denne grænse, vil FTSE ligeledes øge eksponeringen i indekset til A-aktierne.

A-aktierne er som nævnt indledningsvist drønet i vejret på kort tid. Aktiemarkedet på fastlandet er domineret af private investorer, som overvejende investerer ud fra en mere kortsigtet og momentum orienteret tilgang. Forventningen om kapital fra udenlandske investorer og lempede krav til lånefinansierede handler har understøttet bull-markedet.

Investorer med penge i emerging markets fonde kan sandsynligvis forvente at kinesiske A-aktier bliver en del af porteføljen i de kommende år. Seneste udmelding fra MSCI, som mange danske fonde benytter som benchmark, indikerer at, det alene er et spørgsmål om tid inden de følger trop med Vanguard og inkluderer A-aktierne i investeringsuniverset.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser