Dollar styrkes på bekostning af euro og yen

Eksternt forfatter 25/08/2014
Facebook Twitter LinkedIn

 

Den amerikanske dollar fortsætter den seneste uges styrkelse mandag morgen.

Den stærke dollar er et resultat af sigende amerikanske renter som efter lang tids venten endelig er begyndt at tage forskud på den pengepolitiske normalisering, der ligger forude for den amerikanske centralbank.

Fredag noterede Federal Reserve-chef Janet Yellen på det årlige møde mellem verdens centralbanker, at der ikke findes en simpel opskrift findes på den rette pengepolitik lige nu. Hun gentog samtidig, at arbejdsmarkedet fortsat er præget af et efterslæb, selv om økonomien har gjort "betydelig fremskridt" siden recessionen.

Til gengæld var der ingen indikationer om, at Federal Reserve vil se tiden mere an før de kommende renteforhøjelser i forbindelse med en normalisering af pengepolitikken sætter ind.

Mens Federal Reserve forbereder bankens exit fra de kvantitative lempelser, er meldingerne fra Den Europæiske Centralbank - ECB - de stik modsatte. Her noterede ECB-chef Mario Draghi, at banken er parat til at sætte skub i den europæiske økonomi. Men samtidig efterlyste han støtte fra finanspolitisk side, hvilket han anser som nødvendige, hvis nye lempelser ska få langsigtet virkning.

"Vi er klar til justere de pengepolitiske holdninger yderligere. Det ville være nyttigt hvis den samlede finanspolitik kunne spille en rolle i tillæg til den monetære politik, og jeg tror, der er plads til det," sagde Mario Draghi fredag aften i talen på centralbankernes konference i Jackson Hole, Wyoming.

"Der er en væsentlig afvigelse i meddelelserne fra Fed og budskabet fra ECB. Det er en væsentlig understøttende faktor for dollar mod G-10, især over for euro og yen," siger valutachef Callum Henderson fra Standard Chartered i Singapore til Bloomberg News.

De modsatrettede renteændringer fra amerikansk og europæisk side vil alt andet lige give større renteforskel og dermed en overvægt til dollar. Og da den japanske centralbank - Bank of Japan - er endnu mere lempelig, når det gælder pengepolitikken end ECB, står også yen til at svækkes over for dollar.

I det rentefølsomme valutamarked trækker det dollar højere, hvilket har været ventet gennem lang tid blandt analytikere og økonomer. Og i modsætning til tidligere har også valutamarkedet reageret med sen generel styrkelse af dollar.

Euro koster mandag morgen 1,3205 dollar og 137,65 yen mod 1,3240 dollar og 137,60 yen fredag eftermiddag. Dollar koster samtidig 104,25 yen mod 103,90 yen fredag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser