Månedsstatus for pensionsinvestorerne i markedsrente

Maj bød på nogen modvind til flere aktivklasser, men måneden endte i overvejende grad med positive afkast til pensionsinvestorerne.

Facebook Twitter LinkedIn

Trods en noget uensartet udvikling på finansmarkederne i maj måned endte måneden i det store hele i plus for hovedparten af investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter. På aktiefronten lå emerging markets fortsat underdrejet i forhold til de veludviklede lande, men maj bød også på kursfald til flere dominerende obligationsklasser. Det gælder ikke mindst nogle af tidens mest eftertragtede – nemlig obligationer fra højrentelandene. Her endte nogle af obligationerne med de største tab på bare én måned siden maj 2006.

Udviklingen betød at det i hovedtræk var de mere risikofyldte profiler blandt markedsrenteprodukterne, der kom bedst igennem måneden. I livscyklusprofilen 30 år og høj risiko gav referenceporteføljen et afkast på 2,3 pct. i maj. Den tilsvarende profil, men med lav risiko, realiserede et afkast på 1,7 pct. Afkastene i måneden blev lavere i takt med færre år til pensionering.

På tværs af alle analysens profiler fik Topdanmarks livscyklusprodukt månedens højeste afkast med 2,8 pct. Afkastet går igen i flere af Topdanmarks profiler eftersom sammensætningen i flere tilfælde er identisk. Det laveste afkast blev i SEBs profil med lav risiko blandt produkterne uden gradvist aftrapning af risikoen. Afkastet blev her negativt med 0,7 pct. i maj. Årets foreløbige højeste afkast er 12,0 pct. og skal findes i Nordeas aktivforvaltede livscyklusprodukt med høj risiko og mere end 15 år til pensionering. I modsatte ende af tabellen er laveste afkast 1,2 pct. i år og det er SEBs profil med lav risiko, der som nævnt ovenfor også realiserede maj måneds laveste afkast.

Sådan gik markederne

Globale aktier steg 1,5 pct. i maj. Emerging markets faldt 0,9 pct., mens de veludviklede lande steg 1,8 pct. Udviklingen dækker over en ganske betydelig regional spredning. Amerikanske aktier fik et pænt løft på 3,8 pct., hvilket delvist var drevet af en stigende dollars overfor kronen. Japanske aktier kunne til gengæld ikke holde momentum fra de foregående måneder og tabte godt 4 pct. Her forstærkede en svækket yen kursfaldet.

Europæiske aktier steg på niveau med det brede marked, mens danske aktier led under et større kursfald til især Novo Nordisk. Det betød, at de markedsvægtede indeks kom ud af maj med minus på kontoen, mens cappede indeks derimod klarede sig ganske pænt.

Emerging markets fik endnu en svær måned. Især latinamerikanske aktier stod for skud med tab på 5 pct., men også flere asiatiske lande blev ramt af kursfald.

Trods den noget uensartede udvikling i måneden er afkastet for hele året stadig pænt for globale aktier. I alt 11 pct. er markederne oppe siden årets start. Årets trækheste er bl.a. amerikanske og japanske aktier, mens emerging markets trækker ned.

På obligationsfronten måtte investorerne i overvejende grad indkassere en række negative afkast i maj måned. Danske statsobligationer faldt som helhed og typisk var tabene i måneden større i takt med at varigheden på obligationerne blev øget. Nogle af månedens største obligationstab var fra højrentelandene. Obligationerne er ellers blandt de mest eftertragtede hos investorerne, der i snart mange måneder har investeret betydelige summer i fonde med fokus på obligationsklassen. Tabene i maj lå i intervallet 1,9 pct. til 5,5 pct. alt efter, hvilke højrenteobligationer investorerne havde satset på. Månedens tab betyder også, at afkastene for hele år er vendt fra positiv til negativ territorie for disse obligationer.

Virksomhedsobligationer, som også er en eftertragtet aktivklasse, gik det til gengæld noget bedre for – dog uden maj på nogen måde blev prangende. Europæisk high yield sluttede akkurat i plus i maj og amerikanske high yield obligationer endte med et plus 1,2 pct., hvilket set med danske øjne først og fremmest kan tilskrives en stigende dollar. Før omregning til danske kroner gav obligationerne et mindre tab.

Livscyklus – Middel Risiko

Blandt pensionsselskabernes livscyklusprodukter med middel risiko og 30 år til pensionering blev Topdanmark månedens højdespringer med et afkast på 2,8 pct. Industriens Pension kom igennem maj med 0,2 pct. i afkast, hvilket var det laveste blandt profilerne.

APs basicprodukt fik også en god måned og er på denne profil foreløbigt kommet bedst igennem året. Det er blevet til et afkast på 11,5 pct. hvilket ingen af de andre selskaber kan matche. Det er faktisk APs eget produkt, AP Udløbsfond, som er tættest på at matche basciproduktet. De gode takter hos AP Pension betyder også, at selskabet nu passerer PensionDanmark på 3års afkastet. Korrigeres for risikoen i perioden er det dog fortsat PensionDanmark, som præsterer det højeste risikojusterede afkast over 3 år. For samme profil er Nordea bedst på afkastet over fem og syv år.

For livscyklusprofilerne med middel risiko og fem år til pensionering blev det også her Topdanmark, som det gik bedst for i maj. Fire selskaber endte med beskedne negative afkast i maj, og for hele året er afkastene i intervallet 6,2 pct. hos Topdanmark faldende til 3,1 pct. hos SEB.  PensionDanmark er fortsat bedst på 3års afkastet, mens Nordea og Danica sætter sig på afkastene over henholdsvis fem og syv år.

Ovennævnte er uddrag fra Morningstars netop offentliggjorte afkastanalyse af udviklingen i selskabernes markedsrenteprodukter. Hele analysen er tilgængelig på morningstar.dk i løbet af mandag formiddag. Her kan du få detaljeret information om udviklingen i alle markedsrenteprodukter fra de selskaber som er med i analysen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser