Konsekvenser af den japanske naturkatastrofe

Naturkatastrofen i Japan har i den grad sat sine spor på de finansielle markeder, men investorerne øjner også nye muligheder midt i al nervøsiteten

Facebook Twitter LinkedIn

Naturkatastrofen i Japan i forrige uge har i den grad formået at sætte sine spor på finansmarkederne. I takt med at nervøsiteten om atomulykkens omfang tiltog bredte usikkerheden sig til de globale aktiemarkeder. Både europæiske, amerikanske, kinesiske aktier og mange andre regioner er faldet støt i den seneste uge, men værst er det gået de japanske aktier siden katastrofen.

Japanske aktier fik godt nok et mindre comeback i onsdags, men er stadig nede omkring 13 pct. siden katastrofen indtraf. Stort set alle japanske aktier er faldet, men der er alligevel betydelig forskel på, hvor hårdt ramt de enkelte selskaber er blevet. Telekommunikation og stabile forbrugsvarer er de sektorer, der indtil videre har klaret skærene bedst. Derimod er det gået langt værre for selskaberne i forsyningsbranchen. Værdien af forsyningsselskabet Tokyo Electric Power er blevet mere end halveret over de seneste handelsdage. Flere af selskabets produktionsfaciliteter, som netop nu er genstand for verdens opmærksomhed, er blevet stærkt beskadiget af katastrofen, og det har investorerne altså reageret voldsomt på.


Bilproduktionen i bero

Japans største og måske mest velkendte selskab for danske investorer er bilproducenten Toyota. Aktien er faldet små 10 pct. og Toyota oplyste i onsdags at nedlukningen af deres fabrikker som følge af katastrofen ville blive blev forlænget indtil den 22. marts. Den gode nyhed var at Toyota allerede nu vil genoptage produktionen af reservedele, mens produktionen af dele til fabrikker uden for Japan forventes genoptaget i dag.

Selvom Toyotas fabrikker måske kun påvirkes i mindre grad af katastrofen, så kan forsinkelser fra underleverandører få store konsekvenser for bilproducenten. Omkring halvdelen af selskabets globale produktion sker i Japan, og Morningstars analytiker på aktien anslår, at Toyota eksporterede mere end 1 mio. biler fra Japan i 2010. Til sammenligning er estimatet for Honda 300.000 biler.


Træproducenter op

Aktier fra amerikanske tømmer- og træproducenter steg ganske pænt i kølvandet på katastrofen, eftersom at investorerne forventer at genopbygningen af infrastruktur m.m. vil skabe en solid efterspørgsel efter tømmer og trævarer. Mens Japan for nylig tabte titlen til Kina som USA’s største oversøiske eksport marked indenfor træ og tømmerindustrien, så vil landet stadig være en vigtig kilde for amerikanske træproducenter. Især producenter som vil være i stand til at levere til det japanske marked på en omkostningseffektiv måde vil sandsynligvis være godt rustet til at drage fordel af genopbygningen.

Japan har en ikke ubetydelig industri indenfor udstyr til bygge- og anlægssektoren, og det er især lokale aktører som Komatsu og Hitachi som er i front i branchen. De to selskabers samlede omsætning i Japan nærmer sig 7 mia. dollars, men udenlandske aktører som fx Caterpillar har i de senere år også taget omsætning fra de lokale selskaber. I kølvandet på katastrofen kan det næppe udelukkes at Caterpillar vil forsøge at snuppe en stadig større del af den japanske industri.


Udenlandske konkurrenter på spring

Det fulde omfang af skaderne som følge af jordskælvet er ukendt, men det er nok sikkert at antage, at genopbygningsarbejdet vil omfatte store infrastrukturprojekter, ombygning og nybyggeri. Selskabet Komatsu har en facilitet i nærheden af beskadiget atomkraftværk, og de mange nedlukninger af anlæg i det meste af Japan kan begrænse de to lokale aktørers muligheder for fuldt ud at reagere på den potentielle efterspørgsel. Afhængig af lokale leverandørers evne til at levere udstyr kan udenlandske virksomheder som fx Caterpillar øge omsætningspotentialet i Japan.

Komatsu er Caterpillars primære globale konkurrent og indtager i øjeblikket førerpositionen på det hastigt voksende kinesiske marked for entreprenørmateriel. Hvis Komatsu kommer i en situation med stram kapacitet på grund af den indenlandske genopbygning, vil andre virksomheder som f.eks Caterpillar, CNH Global og Deere se deres chance for at øge markedsandele på det spirende marked.


Fonde med japanske aktier

Selvom danske fonde med fokus på Japan er blevet hårdt ramt, så er der også mange andre fonde, som investerer i landets aktier. Fx udgør japanske aktier i EgnsINVEST Østen, Nielsen Global Value og Sparinvest Value Aktier henholdsvis 43, 33 og 27 pct. af fondenes samlede formuer.

Mere end 23 danske aktiefonde, som ikke kun har fokus på Japan, har aktuelt investeret mere end 10 pct. af formuen i japanske aktier. På den helt korte bane har det alt andet lige ramt fondene på afkastet, men der er ingen grund til at gå i panik. Man skal passe på med ikke at gøre noget overilet ved sin portefølje alene på grund af naturkatastrofen. Hvis man har det dårligt med udviklingen i ens portefølje i den seneste uge, så er det nok snarere fordi porteføljen ikke har haft en fordeling mellem aktier og obligationer, som afspejler investors reelle risikotolerance.

Top 10 over ikke-japanske aktiefonde med flest japanske aktier i porteføljen
Fond Morningstar kategori Afkast i år Afkast seneste uge Pct. af portefølje i japanske aktier
EgnsINVEST Østen Asien-Pacific inkl. Japan -9,5 -6,0 43
Nielsen Global Value Inc Globale Small/Mid-Cap -6,0 -7,1 33
Sparinvest Value Aktier Globale Large-Cap Value -6,1 -7,4 27
Sparinvest Cumulus Value Globale Large-Cap Value -5,9 -7,2 27
ValueInvest Global Inc Globale Large-Cap Value -7,3 -4,8 18
ValueInvest Global Acc Globale Large-Cap Value -7,3 -4,8 18
ValueInvest Blue Chip Value Inc Globale Large-Cap Value -6,4 -4,3 17
LD Invest Aktier Globale Large-Cap Blend -5,6 -4,1 16
LD Invest Value Aktier Globale Large-Cap Value -4,6 -3,7 16
Sparindex Global Akt Min Risiko Index Globale Large-Cap Blend -4,8 -4,2 15

Afkast i dkk, og opgjort pr. 16/3/2011. Porteføljeoplysninger baseret på senest modtagne portefølje på fonden

Sådan har japanske aktier klaret sig - inddelt efter sektor
Sektor Sektorafkast siden 10/3
Forbrugsaktier - følsomme -11,4
Forbrugsaktier - stabile -9,7
Energi -13,6
Finans -14,9
Sundhed -9,6
Industri -10,9
Teknologi -13,6
Materialer -14,6
Telekommunikation -8,2
Forsyning -24,0
Japanske aktier samlet afkast -12,90

Afkast i perioden 10/3-16/3 i JPY

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser