Omkostninger er vigtige, men ikke alt

Fokuserer man for meget på omkostningerne kan det i sidste ende føre til irrationelle investeringsbeslutningerne.

Facebook Twitter LinkedIn

Omkostninger i investeringsforeninger går direkte fra i investorernes afkast, så en forsimplet opskrift på investeringssucces kan for mange lyde i retning af at vælge de billigste fonde og dermed få markedets bedste afkast. Det er dog langt fra den optimale løsning, og selvom man altid bør inddrage omkostningerne i en fondsvurdering, så vil en ensidig fokusering på omkostninger sjældent være særlig rationel.

Omkostningerne går bl.a. til administration, honorar til distributører og investeringsrådgivere, depotbank, revision med mere. Fonde med stort set samme strategi kan have vidt forskellige omkostningsstrukturer, og man bør derfor nøje vurdere omkostningerne i de enkelte fonde. For fonde med fokus på danske aktier spænder administrationsomkostningerne for 2009 fra 0,5 til 2,4 pct. Fonden Smallcap Danmark, hvis omkostningsstruktur er afhængig af de opnåede resultater, topper listen med hele 6,7 pct. i omkostninger for 2009.

Derfor er det ikke ligegyldig om man køber en dyr eller billig fond. Det er dog langt fra tilstrækkelig at se på omkostningerne for billige fonde kan sagtens være middelmådige eller ligefrem ringe, og omvendt kan dyre fonde også levere solide afkast.


Rådgivning sparet væk

Hvis man ser på hvilke fonde, som generelt er billigst på markedet, så er det ofte de såkaldte indeksfonde, også kaldet passiv forvaltning. På omkostningssiden nyder de godt af ikke at betale for rådgivning og analyse. Den traditionelle rådgivning, hvor forvalteren forsøger at vælge morgendagens vindere og undgå taberne, er nemlig sparet væk.

Indeksfonde prøver ikke at slå markedet men blot give investorerne et afkast, der er på niveau med markedsafkastet. I stedet for en dyr porteføljemanager bruger indeksfonde typisk computerprogrammer, som fortæller hvilke og hvor mange aktier fonden skal investere i de enkelte selskaber. Ved at følge computerens forslag vil fondens udvikling oftest ende med at ligge ganske tæt op ad indekset.

Hovedparten af omkostningerne i en indeksfond går til dækning af de obligatoriske rapporter, lovpligtige rapporteringer og kurtage ved omlægning af porteføljen. I nogle indeksfonde betaler man også for distribution og her vil det oftest være den tungeste omkostning. Et eksempel på det er den globale indeksfond fra Danske Invest. På foreningens hjemmeside kan man se, at de estimerer administrationsomkostningerne for fonden til 1,05 pct., hvoraf 0,75 pct. er formidlingshonorar. Så reelt kan fonden drives for langt mindre, nemlig 0,30 pct., men betalingen til formidling gør altså slutproduktet noget dyrere.

I indeksfonde er der ingen garantier for absolutte afkast, men man ved med rimelig sikkerhed at afkastet vil ligge tæt op ad indekset fratrukket omkostninger. Blandt fordelene ved at investere i indeksfonde frem for aktivt forvaltede fonde, er at man ikke skal bekymre sig om at betale for noget man ikke får, nemlig et afkast der er bedre end markedet. Til gengæld får man en eksponering til et givent investeringsmarked til en lavere pris.


Stordrift overvurderet

Fonde, som aktivt prøver at slå markedet ved at give investorerne et højere afkast end markedsafkastet, er ikke nødvendigvis meget dyrere end indeksfonde. Det kan være at foreningen er effektiv til at håndtere administrationen eller nyder godt af de stordriftsfordele, som der kan opstå, når mange investorer er med til at løfte omkostningsbyrden.

Større foreninger vil derfor alt andet lige være bedre rustet til at give investorerne sådanne fordele frem for mindre foreninger. Det er dog sjældent at stordriftsfordele kommer investorerne til gode, oftest forholder det sig sådan, at omkostningerne er en fast procentandel af formuen. Det vil sige at omkostningsprocenten forbliver uændret selvom formuen vokser markant.

Den væsentligste forskel i omkostningerne mellem aktivt og passivt forvaltede fonde er omkostningerne til porteføljepleje. Typisk er posten tungere for aktive fonde idet der bruges flere resurser på investeringsproces, rådgivning, analyse og valg af værdipapirer. Dette større og ofte dyrere forvaltningsapparat skal meget gerne ende ud med at investorerne får et afkast, der mindst er på niveau med og helst bedre end markedsafkastet.


Performance fee

I visse tilfælde er de faste årlige omkostninger suppleret med et såkaldt performance fee, hvor investeringsrådgiveren belønnes ekstraordinært hvis der opnås gode afkast. Typisk udløses et sådant performance fee, når afkastet overstiger markedsafkastet eller en given rentesats. Performance fee lyder besnærende eftersom at rådgiveren belønnes, når der skabes gode resultater, men strukturen bør vælges med omtanke.

Ideelt set bør omkostningerne stige når fonden giver gode resultater, og falde når præstationerne halter efter markedet. Det er dog langt fra tilfældet og ofte er performance fee sat sammen, så omkostningerne kun kan stige og ikke falde. I det mindste bør de faste omkostninger så være lavere end gennemsnittet på en sammenlignelig aktivt forvaltet fond. Det er dog heller ikke det gængse tilfælde blandt de danske fonde, som gør brug af performance fee. En fair metode for investorerne bør være, at man ikke betaler performance fee, som kommer i kølvandet på kursfald. Det vil sige at eventuelle relative eller absolutte tab først skal hentes hjem inden performance fee igen kan komme på tale.

Lave omkostninger er ingen sikkerhed for gode resultater. Kun hvis man står med to fuldstændig identiske fonde bør man vælge den billigste, da den alt andet lige vil klare sig bedst. Omkostningerne bør man altid have med i sin vurdering af interessante fonde, men investeringsbeslutningen må aldrig ske på baggrund af omkostningerne alene.

Danske fonde med resultatafhængig omkostningsstruktur
Fond Kategori 1H 2010 Afkast 2009 Afkast 2008* Afkast 1H 2010 Omk. 2009 Omk. 2008* Omk.
BL&S Invest afd Danske Aktier Danmark Aktier 8,6 58,7 -42,8 0,46 0,90 0,64
BL&S Invest Globale Aktier Global Large-Cap Blend Aktier 3,5 35,7 -18,8 0,77 2,89 0,98
Investin AMBER Energy Alpha Sektor Energi Aktier 1,1 36,5 -62,4 1,42 5,02 2,06
Investin AMBER Nordic Alpha Nordiske Aktier 1,4 60,7 -48,3 1,08 6,91 1,97
MS Invest Value Aktier udb Global Large-Cap Value Aktier 7,0 31,0 -14,4 1,38 2,60 0,69
Smallcap Danmark Inc Danmark Aktier 1,0 52,9 -56,0 1,15 6,70 1,60

*Afkast og omkostninger er ikke for fuldt kalenderår for BL&S fondene samt MS Invest

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser