Flot comeback til virksomhedsobligationer

Virksomhedsobligationer er kommet stærkt tilbage i år, og fonde med fokus på obligationerne nyder godt af udviklingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Virksomhedsobligationerne faldt drastisk i efteråret sidste år og nedturen stoppede først i marts i år. Rutsjeturen var en konsekvens af at renten på virksomhedsobligationer steg til hidtil usete niveauer, og handlen med obligationerne nærmest gik i stå. Det skete i takt med at køberne forsvandt som dug for solen efterhånden som likviditeten blandt aktørerne blev en mangelvare.

Nedturen tog også hårdt på danske fonde med fokus på de bedst ratede virksomhedsobligationer, de såkaldte investment grade obligationer. De tabte i snit små 19 pct. fra september 2008 til og med marts i år, og hovedparten klarede sig betydelig dårligere end d

e valgte sammenligningsindeks.

Men det var dengang. Siden lavpunktet i marts er virksomhedsobligationerne kommet stærkt tilbage og det smitter af på fondene. Tabene fra årets første måneder er genvundet og afkastet for i år blandt de danske fonde i Morningstars obligationskategori EUR Virksomheder er nu i plus og svinger mellem 13 pct. som det laveste og helt op til 30 pct. For de fleste vedkommende er årets præstation bedre end sammenligningsindeksene, men over længere horisonter som tre og fem år halter de fleste dog endnu efter indeksene.

Den seneste tids positive udvikling for virksomhedsobligationerne er et resultat af fornyet tillid hos investorerne til de finansielle markeder, nationalbankernes tilførsel af likviditet har drevet markedet i en positiv retning, og en generel tro blandt investorerne på at det værste er overstået. Kreditspændene – dvs. renteforskellen mellem statsobligationer og virksomhedsobligationer – er nu lavere end da Lehman Brothers kollapsede.


Dårligst i 2008, bedst i 2009

BankInvest Kreditobligationer tabte i 2008 mest blandt det danske udbud af fonde med fokus på investment grade. Noget anderledes ser det ud i år, hvor resultatet er helt i top.

Fondens porteføljerådgiver, Carsten Horn Nielsen, forklarer om præstationen sidste år, at en overvægt af obligationer i den risikofyldte ende af investment grade segmentet ramte fonden hårdt og trak ned i afkastet. Men til trods for tabene fastholdte Carsten Horn Nielsen overvægten i den lave ende af ratingen. Samtidig blev de værste obligationer solgt fra og erstattet af mere lovende værdipapirer og ifølge porteføljerådgiveren er det de primære faktorer bag årets flotte comeback. Blandt attraktive indkøb nævner rådgiveren obligationer fra Danica Pension og den norske pensionskasse KLP.


Bedst i 2008, dårligst i 2009

Sidste år klarede Nordea Invest Engros Corporate Bonds sig betydelig bedre end de andre danske fonde i kategorien. Den lå solidt placeret i obligationer med høj kreditkvalitet, der tabte knap så meget som lavere ratede obligationer, som de øvrige fonde havde satset mere på. Desuden lå en pæn del af porteføljen placeret i mere sikre statsobligationer eller kontanter og det lagde en dæmper på fondens følsomhed og dermed kursfaldet.

Fonden fra Nordea har til gengæld ikke haft samme fremgang som de øvrige danske fonde siden lavpunktet i marts. Ifølge Head of Corporate Bonds, Martin Nybye, kan fonden ikke investere i emerging markets eller high yield obligationer, og det giver i år et efterslæb på afkastet. Som en konsekvens af de mere positive fremtidsudsigter for kreditobligationer er porteføljen blevet justeret henover året. Fonden er nu neutral over for udviklingen i kreditspændet, forklarer Martin Nybye, modsat årets begyndelse, hvor den relativt til indekset var mindre følsom over for en yderligere udvidelse af kreditspændet.

Over tre og fem år er Nordea fonden stadig bedst blandt det danske udbud, om end resultaterne halter en anelse efter dens indeks.


Lav kontantandel trækker op

I Nykredit er afdelingsdirektør Henrik Vincent Johannsen ved roret for to fonde. Det er Nykredit Invest Erhvervsobligationer og EuroKredit, hvor især sidstnævnte ligger med helt fremme i år. I 2008 og de første måneder af 2009 lå fondene ellers i den tunge ende af skalaen. Det skyldtes ikke mindst et sats på obligationer fra finanssektoren. Til trods for den kedelige udvikling har Henrik Vincent Johansen fastholdt sin overvægt i sektoren og det kommer nu investorerne til gavn i form af pæne afkast. Herudover trækker den lave kontantbeholdning, samt det at vi har undgået nogle af årets mindre gode obligationer, op i afkastet, forklarer Henrik Vincent Johansen.

Danske Invest Højrente er ligeledes kommet stærkt tilbage i år med et afkast tæt ved 24 pct., men også på længere horisonter ligger den godt til i feltet. Op til 25 pct. af fondens investeringer kan ske i obligationer med rating lavere end investment grade. Ifølge porteføljerådgiver Bent Lystbæk har disse investeringer gennem året udgjort godt 10 pct. af formuen, hvilket er en væsentlig del af forklaringen på, at fonden har præsteret et afkast, der pænt overstiger fondens indeks. Uratede obligationer indgår også i denne del af porteføljen, og Bent Lystbæk fortæller desuden, at fonden fik en bid af den uratede obligationsudstedelse, AP Møller Mærsk foretog for nylig.

Til trods for den seneste tids kursstigninger er der generel enighed blandt porteføljerådgiverne om at der på den korte bane fortsat er plads til yderligere stigninger i virksomhedsobligationerne. Lidt længere fremme bliver udsigterne mere usikre i takt med at bl.a. nationalbankernes hjælpepakker udløber og usikkerhed om fortsat lempelige pengepolitik.

De fleste danske investment grade fonde er kommet pænt tilbage i år. Nogle er hjulpet på vej af lidt lempeligere investeringsrammer med mulighed for at investere i high yield eller eksotiske højrenteobligationer, men det er ikke en forudsætning for succes. For resultaterne i år viser nemlig også, at man sagtens kan stryge til vejrs med de rigtige obligationer indenfor investment grade.

Sådan er det gået danske fonde med fokus på erhvervsobligationer
Fond Er steget så meget i 2009 i pct.* Tabte så meget i 2008 i pct.
BankInvest Kreditobligationer 29,3 -27,0
BankInvest Virksomhedsobligationer Akk 19,7 -18,1
BankInvest Virksomhedsobligationer Udb 22,7 -21,5
Danske Invest Engros Euro Investment Grade Kreditobl. 18,0 -10,9
Danske Invest Højrente 23,8 -14,9
Danske Invest Engros Euro Investment Grade Corp. Bonds Restric. 19,3 -11,4
Nordea Invest Engros Corporate Bonds 13,3 -5,2
Nordea Invest EuroBonds 11,8 -
Nykredit Invest Engros - EuroKredit 29,9 -20,9
Nykredit Invest Erhvervsobligationer Akk 21,0 -21,1
Nykredit Invest Erhvervsobligationer Udb 21,5 -21,6
I snit 20,9 -17,3

Artiklen og tabellen er koncentreret om fonde som indgår i Morningstar obligationskategorien EUR Virksomheder

*Afkast er opgjort pr. 6/11/2009

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser