Europæiske aktiefonde presset af lav dollar og stigende inflation

En stærk EURO, afmatningen i amerikansk økonomi og stigende priser er ikke sund kost for europæiske aktiefonde

Facebook Twitter LinkedIn

Først dykkede den tyske forbrugertillid for ganske nylig til det laveste niveau i mere end to år, og senest ramte tal fra Danmarks Statistik markedet, som viser at tilliden blandt danske forbrugere ikke har været lavere siden 1999.

Den dalende optimisme hos forbrugerne er bl.a. trykket af stigende europæisk inflation som, godt hjulpet på vej af prishop på fødevarer og energi, nærmer sig niveauer vi ikke har set i mange år. Det øger udgifterne i husstandsbudgettet og der er færre penge mellem hænderne til forbrug.

Oliepriserne fortsætter også ufortrødent sin boblelignende march mod himlen. Ved årsskiftet nåede prisen 100 dol

lars pr. olietønde, hvilket på daværende tidspunkt var historisk højt. I dag, knap seks måneder senere og en oliepris tæt ved 140 dollars, vil mange nok værdsætte, hvis olien bare kunne nå tilbage til prisniveauet ved årsskiftet. De fortsatte stigninger på energi og fødevarer er især drevet af kraftig efterspørgsel fra de nye vækstøkonomier som Indien, Kina og Brasilien.

Den lavere dollarskurs gør det billigere for os europæere at købe varer i USA og lande hvis valutaer er knyttet op mod den amerikanske dollars. Til gengæld er det skidt for mange europæiske selskaber, idet en styrket EURO forvrænger konkurrenceevnen på eksporten og dæmper en fortsat gunstig økonomisk udvikling. Men selvom europæiske selskaber oplever en forværret konkurrenceevne, så har mange af de største selskaber, som eksempelvis Siemens og Nokia, en betydelig produktion uden for Europa, og den virkelige effekt af den lave dollar er måske ikke helt så slem.


Fortsat tunge skyer i horisonten

Det toneangivende europæiske indeks, MSCI Europa, er faldet mere end 17 pct. i år, men til trods for det markante dyk, er der ingen umiddelbare tegn på bedre tider. Den tiltagende inflation mindsker muligheden for at den europæiske centralbank kommer økonomien til undsætning. ECB må nemlig balancere mellem bekæmpelse af inflation eller lavere vækst i økonomien. Hæver ECB den korte rente vil det dæmme op for inflationen, men samtidig gør renteforhøjelsen finansieringen dyrere for selskaberne, og det vil endda ramme på et tidspunkt hvor mange banker har strammet grebet omkring kreditgivningen.

Når man ser på europæiske aktier er de generelt billigere end eksempelvis amerikanske og globale aktier. Europæiske aktier handles i øjeblikket til P/E på 11,4 i modsætning til amerikanske og globale aktier, der handles til P/E på henholdsvis 14,4 og 13,3.

Selskaber i Europa har igennem en længere årrække været prisfastsat lavere end amerikanske aktier, men forskellen i P/E er nu den største i mange år. Det skyldes bl.a. finansielle aktier, som har fået store klø siden kreditkrisen tog fat sidste sommer, vægter mere i Europa end i USA.


Vælg med omhu

I et presset marked hvor de fleste aktier falder og få stiger er det afgørende, at man får investeret i de rigtige aktier. Selskaber, der er trimmet til de globale udfordringer, der kan hæve salgspriserne som kompensation for stigende produktionsomkostninger, som til stadighed vil kunne afsætte produkter til trods for evt. økonomisk afmatning eller som afsætter hovedparten af omsætningen til de fremadstormende vækstlande, vil være godt rustet.

Blandt finansielle aktier som allerede er faldet meget, er der fortsat nervøsitet omkring den virkelige effekt af kreditkrisen. Så selvom markedet allerede har handlet aktierne ned i niveauer, der afspejler de dårlige nyheder, vil aktierne på den korte bane stadig ligge underdrejet og de kommende informationer og regnskaber fra finanssektoren vil bane vejen for sektorens kurspotentiale.


Europæiske aktiefonde

De danske fonde med fokus på europæiske aktier er ikke gået ram forbi, men generelt har de i år klaret sig bedre end indekset, MSCI Europe, som de fleste af dem benytter som benchmark.

Bedst i år er fonde med undervægt i finansielle aktier og overvægte i industrielle og produktionstunge selskaber. Blandt årets bedste danske aktiefonde med Europa på dagsorden er Fionia Invest Aktier og BankInvest Europæiske Aktier. Gode bidragsydere til afkastet er industrielle aktier som Rio Tinto og BHP Billiton.

I den tunge ende af listen finder vi Alfred Berg Europa og SEBinvest Europa Stockpicking. Førstnævnte har næsten halvdelen af formuen investeret i finansielle aktier og er også godt eksponeret med konjunkturfølsomme forbrugsaktier.

Indtil videre er der otte pct. point til forskel i afkastet mellem top og bund blandt danske fonde i Morningstar’s aktiekategori Europa Large Cap Blend, så det er ikke uden betydning hvilke fonde pengene sættes i. Udviklingen i europæiske aktier understreger også vigtigheden af en fornuftig sammensat portefølje, som giver en passende risikospredning.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser