Er health care fonde billige?

Hvis noget falder i pris eller stiger mindre end andet, kan det virke besnærende at investere under forudsætning af at man køber til en god pris, så enkelt er det bare ikke altid.

Karsten Henriksen 02/10/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Vi elsker alle sammen et godt tilbud og ikke kun når det drejer sig om nye dyner med naturfyld. Det samme gør sig gældende på aktiemarkerne, hvis en aktie er faldet meget i pris eller er steget langsommere end andre aktier, kan det i nogle tilfælde være tale om en god købsmulighed, men det er ikke en gylden regel og der kan også være endog meget gode grunde til at prisen er lavere end tidligere. Nogle gange er det ikke kun en enkelt aktie der er blevet billigere, det kan også være en hel sektor og i Danmark såvel som resten af verdenen findes der fonde, som har specialiseret sig i at investere i aktier fra udelukkende en enkelt sektor.

Sektorfonde med fokus på health care har i længere tid klaret sig ringere end det generelle aktiemarked og man skal helt tilbage til 2000, hvor disse fonde på europæisk plan havde deres storhedstid. Sidste år blev afkastet ganske pænt, men det skyldtes i højere grad stigningen i dollaren end i fondenes aktier og alligevel var afkastet i det generelle aktiemarked mere attraktivt. Sektoren har de senere år været tynget af patentudløb, tynde pipelines (potentielle nye produkter under udvikling) og tyngende sagsanlæg. Og afkastet har ikke været imponerende, ser man på både tre og fem års løbende afkast ligger disse fonde i den helt tunge ende, kun overgået af de berygtede IT fonde, som i få tilfælde har klaret sig endnu ringere.

De fleste investorer flygter fra markeder og sektorer hvor afkastene har været ringe, men det kan isoleret set være en farlig strategi. For det betyder jo faktisk, at man som investor jagter historiske afkast, altså flytter pengene derhen hvor afkastene netop har været og måske ikke fortsætter fremover. Derfor er det ikke nok at se på om et marked eller en sektor er faldet eller steget, man bør ligeledes undersøge hvorvidt der grundlag for at det kan komme til at gå godt fremover. Derfor er det ikke nok at se på health care og biotek fonde i lyset af, at de er blevet billigere, prisen skal også sammenholdes med det fremtidige potentiale. For sektorfondenes vedkommende er det helt afgørende hvordan health care sektoren kommer til at udvikle sig fremover.


Et grumset billede

Den overvejende del af health care aktierne kommer fra USA og det kan også ses af de danske sektorfonde, der typisk har 60 – 70 pct. af porteføljen investeret i amerikanske aktier. Netop i USA analyserer Morningstars 90 aktieanalytikere omkring 1.800 forskellige aktier på baggrund af såkaldte DCF og fair value modeller. Og lytter man til deres anbefalinger så er det et noget broget billede der tegner sig af fremtidsudsigterne for health care fonde. Godt nok er prisen på aktierne blevet billigere, målt eksempelvis ved P/E nøgletallet, som er et udtryk for hvad man betaler for en overskudskrone i en aktie. Men vækstudsigterne for sektoren er ligeledes blevet mindre og det er i høj grad de høje vækstrater der tidligere retfærdiggjorde de høje nøgletal.

Mange af de store toneangivne selskaber fra health care sektoren, som Pfizer, Merck og Abbott Laboratories bliver kun rated til tre ud af fem stjerner af Morningstars aktieanalytikere. Det er en middel vurdering der hvor der ikke forventes noget overnormalt potentiale for disse aktier, der udgør en betydelig del af porteføljerne i healt care fondene i Danmark og internationalt. Man kan selvfølgelig ikke skære hele sektoren over en kam og i følge Mornignstars aktieanalytikere er der også attraktive købsmuligheder i markedet, blandt andet er Johnson & Johnson, som er en af de største investeringer i de danske health care fonde, i øjeblikket rated til topkarakteren fem stjerner. Også i biotek sektoren finder analytikerne interessante købsmuligheder hvor Amgen og Biogen Idec får henholdsvis fem og fire stjerner.

Selvom man som investor mener at health care sektoren er billig i øjeblikket, så er der både argumenter for og imod at investere i den og der er ikke nogen entydig pil der peger mod skyerne. Har man allerede en god risikospredning i sin eksisterende portefølje med en række brede fonde, så er der en god sandsynlighed for at man allerede har tilstrækkelig eksponering til health care sektoren. Det betyder at hvis health care viser sig at være en god investering, så vil den brede investor automatisk få del i et sådant opsving. Her på Morningstar.dk kan man lave en gennemlysning af ens samlede portefølje af fonde og hermed helt konkret se hvor mange pct. man har investeret i sundhedssektoren, som omfatter både health care og biotek tilsammen. Da det gang på gang har vist sig vanskeligt at time markedet og spå om fremtiden, er en fornuftig strategi at sørge for en god spredning og balance både geografiske og på de forskellige sektorer – ingen kan vide hvilket land eller sektor der i den næste periode rykker fra de øvrige.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser