Tokyo vinder i 3. kvartal

Øget vækst i første halvår og fremgang for reformtilhængerne, forklarer fremgangen i Japan. Det britiske magasin the Economist giver investorerne ret: Bunden er passeret

Jonas Lindmark 15/10/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Børsen i Tokyo var en entydig vinder i tredje kvartal. Målt i dollar steg MSCI Japan med 21 pct. i de tre måneder, mens eksempelvis MSCI Europa og MSCI USA hver især blot gik 2 pct. op. Selv i den første halvdel af oktober har de japanske aktier klaret sig bedre end verdensindekset.


Konjunkturer og reformer

En af forklaringerne er de bedrede fremtidsudsigter for japansk økonomi både for konjunkturerne og strukturelt. Væksten i BNP tog fart i første halvår, og fremgangen ser ud til at blive ved. I al fald er porteføljeforvalterne mere optimistiske, fremgik af den forrige rundspørge fra Merrill Lynch og i Morningstars seneste European Fund Trends.

På længere sigt er det vigtigste dog de forbedringer som er sket på det strukturelle niveau i form af reformer rettet mod sanering af de mange problemer, som har plaget japansk økonomi.

Troen på øgede forandringer er blevet styrket i flere trin. Allerede i juli kom et par vigtige nyheder og i september vandt premierminister Junchiro Koizumi partiledervalget i det regerende japanske parti, LDP, på løfter om nye reformer.

Den 10. oktober oplyste Koizumi som ventet, at Japan skal holde parlamentsvalg den 9. november. Mest lovende i denne sammenhæng er, at både LDP og den største udfordrer, det nydannede DPJ, går til valg med konkrete valgløfter. Mest debat bliver der formentlig omkring det japanske postvæsens fremtid og en privatisering af landets motorveje.


Economist er positiv

Investorerne har reageret positivt på de positive nyheder og håber på øget reformtakst efter valget, men den forsigtige investor bør huske, at dette ikke er første gang, at aktierne i Japan er steget på forhåbninger om politiske forandringer. Tilbage i 1999 steg børsen i Tokyo kraftigt på grund af positive nyheder, men det blev som bekendt efterfulgt af flere års nedtur.

Men det kan være, at det er anderledes denne gang. En indikation på dette er, at det sædvanligvis forsigtige og ofte pessimistiske magasin, britiske the Economist, den seneste tid har publiceret flere positive artikler om Japans økonomi og aktier, og magasinet har som oftest haft ret i dets spådomme, der for Japans vedkommende lyder, at bunden er passeret.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars redaktør i Sverige.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser