Skat: Tab ved salg af beviser

Morningstar modtager mange spørgsmål vedrørende modregning af tab ved afståelse af beviser. Derfor har skattekonsulent Elsebeth Holm Damgaard og skattekonsulent Kjeld Bergenfelt fra Deloitte & Touche udarbejdet denne oversigt

Kjeld Bergenfelt 12/06/2003
Facebook Twitter LinkedIn

I det følgende redegøres for, hvordan personers tab ved salg af investeringsbeviser i udloddende foreninger skal behandles skattemæssigt.

Vi forudsætter, at investor er en person, som har købt investeringsbeviserne for frie midler.

Vi forudsætter også, at investor ikke er næringsdrivende med køb og salg af udloddende investeringsbeviser.

Når reglerne for ægtefæller beskrives, forudsætter vi, at ægtefællerne har været gift hele året, og at de er samlevende ved årets udgang.

Hvordan tab ved salg af investeringsbeviser behandles skattemæssigt, afhænger af, hvad det er for et investeringsbevis, man sælger.


Aktiebaserede investeringsbeviser

Fortjeneste eller tab ved salg af aktiebaserede investeringsbeviser behandles på samme måde som fortjeneste og tab ved salg af aktier.

Salg efter mindre end 3 år

Tab kan modregnes i årets eventuelle fortjenester ved salg af andre aktier, aktiebaserede investeringsbeviser m.v. ejet i mindre end 3 år. Kan du ikke selv modregne hele tabet, og har din eventuelle ægtefælle haft fortjeneste på tilsvarende aktier, kan tabet modregnes i ægtefællens fortjenester. Er der herefter stadig et tab, som ikke er modregnet, kan tabet overføres til de følgende år til modregning i fortjenester på aktier, aktiebaserede investeringsbeviser m.v. ejet i mindre end 3 år.

Salg efter 3 år eller mere

Unoterede investeringsbeviser

Tab ved salg af unoterede investeringsbeviser kan modregnes i årets aktieindkomst, som for eksempel fortjeneste på andre aktier ejet 3 år eller mere og aktieudbytter. Kan tabet ikke modregnes fuldt ud i årets aktieindkomst, kan skatteværdien af tabet modregnes i slutskatten. Tab op til 41.100 kr. (2003) har en skatteværdi på 28 pct., og tab herudover har en skatteværdi på 43 pct..

Er din aktieindkomst negativ, og har du en ægtefælle, modregnes det negative beløb i din ægtefælles positive aktieindkomst. Er der herefter et negativt beløb, har tab op til 82.200 kr. (2003) en skatteværdi på 28 pct., og tab herudover har en skatteværdi på 43 pct..

Børsnoterede investeringsbeviser

Har din beholdning af børsnoterede aktier, investeringsbeviser m.v. i de sidste 3 år inden salget på de obligatoriske måletidspunkter været under bundgrænsen (i 2003 er grænsen 129.500 kr. for enlige og 258.900 kr. for ægtefæller), skal fortjenester ikke beskattes, og tab kan ikke fradrages.

Er beholdningen af børsnoterede aktier m.v. over bundgrænsen, kan tab ved salg af børsnoterede investeringsbeviser modregnes i fortjeneste ved salg af andre børsnoterede aktier, børsnoterede aktiebaserede investeringsbeviser eller børsnoterede akkumulerede investeringsbeviser ejet i mindst 3 år. Kan du ikke modregne hele tabet, og har din eventuelle ægtefælle haft fortjeneste på tilsvarende aktier m.v., kan tabet modregnes i ægtefællens fortjenester. Er der herefter stadig et tab, som ikke kan modregnes, kan tabet overføres til de følgende indkomstår til modregning i fortjenester på børsnoterede aktier m.v. ejet i mindst 3 år. (Dette gælder, uanset at beholdningen af børsnoterede aktier m.v. på salgstidspunktet er under bundgrænsen, hvis blot beholdningen ved en måling inden for de sidste 3 år har været over bundgrænsen.)


Obligationsbaseret investeringsforening

Investerer investeringsforeningen i fremmedmøntede obligationer, kan tab - uanset ejertid - i salgsåret modregnes i kapitalindkomsten.

Tab ved salg af andre obligationsbaserede investeringsforeninger, kan hverken fremføres eller modregnes i andre gevinster.


Blandede investeringsforeninger

Tab ved salg af investeringsbeviser, som ikke er aktiebaserede eller obligationsbaserede (fremmed valuta), kan hverken fremføres eller modregnes i andre gevinster.

Af skattekonsulent, Cand. jur. Kjeld Bergenfelt og skattekonsulent, Cand. jur. Elsebeth Holm Damgaard

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Kjeld Bergenfelt  Kjeld Bergenfelt

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser