Positivt i biotek

I et ellers presset aktiemarked i år, har biotek-sektoren været et af de få lyspunkter. Johnson & Johnsons overtagelse af biotekselskabet Scios har trukket opmærksomhed tilbage til sektoren

Fernando Luque 25/03/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Siden årets start – den 24. marts – er de globale aktier i MSCI’s verdens-indeks faldet med 3,5 pct. målt i dollar. Dermed har MSCI Sundhed klaret sig relativt bedre, da indekset er gået tilbage med 1 pct. Endnu bedre er det gået for Nasdaqs biotek-indeks, der overraskende har registreret et plus på 1,9 pct. i år.

Samme tendens går igen blandt de danske investeringsafdelinger i Morningstar Kategorien™ 'Sundhed - Aktier'. De 11 afdelinger har i snit tabt 0,6 pct. siden årsskiftet frem til den 24. marts, mens tre afdelinger den dag var i plus for året. Bedst er det gået for Jyske Invest BiotechMedicinal Aktier, der er steget med 2 pct.

Der er flere gode grunde til den relativt bedre performance i biotek-selskaberne de seneste ugers tid. For det offentliggjorde amerikanske Johnson & Johnson en overtagelsesbud på biotekselskabet Scios på 2,4 mia. dollar i starten af februar, og Scios, der især er kendt for udvikling af medicin til hjertekarsygdomme. Efter buddet steg Scios med 33 pct. i februar, mens resten af aktiemarkederne faldt.

Men Scios er ikke det eneste biotek-selskab med en positiv nyhedsstrøm. Blandt andet har ImClone i denne måned modtaget 60 mio. dollar fra Bristol-Myers Squibb for at videreudvikle et cancer-præparat med navnet Erbitux.


Positive tendenser

Biotek-selskaberne tiltrækker igen investorernes opmærksomhed og interesse efter nogle hårde år. Udsigterne for sektoren ser da også mere appellerende ud. De store medicinalselskaber har et behov for at lancere nye produkter, da mange af de gamle succeser nu trues af kopi-konkurrence efter patenternes udløb. Og en måde at skaffe disse nye produkter er simpelthen ved at overtage de selskaber, biotekselskaberne, som udvikler dem.

Derfor er det meget sandsynligt, at sundhedssektoren vil opleve en stor M&A-aktivitet – det vil sige mange overtagelser og fusioner – og den tendens vil helt sikkert gavne kurserne på biotek-aktierne.

Problemet, som medicinalselskaberne står over for, har derimod en mere usikker effekt. Enkelte selskaber vil kunne videreudvikle og fornye deres produkter, mens andre formentlig må finde sig i en presset indtjening.


Flere godkendelser

Biotek-selskaberne gavnes også af nye godkendelser af præparater fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Sidste år blev blot 20 nye præparater godkendt til markedsføring i USA, mens der i årets første to måneder af 2003 allerede er godkendt 6 nye midler.

Ifølge det schweiziske fondshus Pictet har alle de store, internationale biotek-selskaber planer om, at markedsføre mindst et nyt præparat i år. Men i en rapport fra Merrill Lynch slås en mere moderat tone an. Den amerikanske investeringsbank spår om cirka 10 nye præparater fra biotek-selskaberne i år, men peger på, at ingen af dem betyder afgørende behandlingsmæssige gennembrud, og derfor ikke står over for gigantiske succeser.

Sektoren er uden tvivl ganske risikabel. Biotek-afdelinger har haft en høj volatilitet – altså udsving i værdien – og vil formentlig fortsætte med det. Det ligger også i naturen af en ung industri. Eksemplet med ImClone er ganske godt. Selskabet steg 44 pct. i februar, men der er ingen garanti for, at Erbitux i sidste ende virker og bliver godkendt af sundhedsmyndighederne til salg.

Denne kommentar er skrevet af Fernando Luque, der er Morningstars redaktør i Spanien.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser