Synker i dybere problemer

Store tab prægede TMT-afdelingerne i første halvår, og udsigterne for de kommende måneder er ikke opløftende

Facebook Twitter LinkedIn

Situationen kan altid blive værre. Bare se på TMT-sektoren (Tech – Media – Telekom). TMT har været i problemer i mere end to år, og alligevel er der ikke udsigt til at en fremgang er nært forestående.


Stemning og markedet

Ingen ved om markedet er oversolgt, selv om meningerne er mange. Og for TMT-sektoren er dette en af de vigtigste sandheder. Det er ikke længere værd at huske, hvilke høje kursniveauer selskaberne i denne kategori tidligere indtog for 22 måneder siden, og selv i dag har analytikerne svært ved at bestemme hvilken fod de skal stå på, når talen falder på vurderingen af sektorens selskaber.

Hvis man ser på telekom-aktierne er problemerne de samme, som har plaget i snart lang tid. Kæmpe gældsbyrder, aktiemarkedernes nedtur og uregelmæssigheder i regnskaberne har rystet selskaberne i denne branche. Takket være Deutsche Telekom, France Télékom, Qwest, Telefonica og ikke mindst WorldCom mindes investorerne hele tiden om, at de bør undgå telekom-sektoren.

I medie-sektoren er tingene ikke meget bedre. Vivendi Universal, verdens næststørste kommunikationsgruppe, er på randen af kollaps og trues af opløsning. Igen er gældsbyrden og overrumplende nyheder grunden til presset mod selskabet.

I bund og grund er holdningen til TMT ligeså stærk, som den var for to år siden. Bare med omvendte fortegn. Mens en irrationel optimisme dengang skubbede prissætningerne i vejret, gennemsyres handlen med IT-aktierne nu af en tung pessimisme.

Det er svært at finde en TMT-afdeling, der i årets første seks måneder har lavet et positivt afkast. Ingen af de danske afdelinger har i al fald kunnet præstere dette. De ligger alle i minus mellem 31,1 og 52,2 pct., mens den gennemsnitlige fond i ’Tech Media Tele – Aktier’ har tabt 41,3 pct. i de seks måneder.

Derimod er der flere Mid Cap-managere, der begynder at finde godt udbytte ved at købe TMT-aktier. Disse porteføljeforvaltere, der laver stock picking uden for blue chip (Large Cap eller store selskaber) segmentet, synes i stand til at skabe succes ved at identificere selskaber med comeback potentiale.


Prognose

Den overordnede stemning omkring TMT-sektoren er negativ: En strøm af dårlige nyheder, mistanke til fiflede regnskaber og topledelser, der er gået fra selskaberne, kaster hele tiden brænde på bålet. Denne negative stemning kan meget vel holde året ud.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er redaktør for Morningstar i Frankrig.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser