Small Cap - 19 pct bedre

De små selskaber på det danske marked har klaret sig langt bedre end markedet generelt i årets første seks måneder – hele 18,6 pct. outperformede de det overordnede marked med

Sten Blindkilde 01/07/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Set over en kam har det danske marked klaret sig ganske fornuftigt. Negativt afkast i juni på 4,3 pct. er ikke værd at græde over i en måned, da det generelle marked for aktier faldt 12,4 pct., mens aktierne i Europa og i Norden tabte henholdsvis 9,6 og 7,8 pct.

Ser man over hele 2002 – altså de seks måneder, som nu er gået – viser det sig igen, at de danske aktier ligger godt til i uroens (skandalernes) stund. MSCI Danmark er faldet med 9,7 pct., mens MSCI Verden har tabt 19 pct., og MSCI Europa og MSCI Norden er faldet med respektive 14,3 og 26,0 pct.

Ser man på KFX-indekset alene er det faldet fra 270,74 til 245,99 (lukkeniveauet fredag), hvilket svarer til en tilbagegang på 9,14 pct. – lidt mindre end det overordnede danske marked som har tabt 5,8 pct. (totalindekset på Københavns Fondsbørs).

Afkast på danske indeks
Indeks 1 måned 3 måneder 6 måneder
MSCI Danmark -4,3% -11,9% -9,7%
MSCI Danmark/Small Cap -7,9% -6,4% 8,9%
Forskel (Small Cap ctr. generelt) -3,6% 5,5% 18,6%
MSCI Danmark/Vækst -2,5% -18,8% -14,0%
MSCI Danmark/Værdi -6,1% -4,2% -4,9%
Forskel (Værdi ctr. Vækst) -3,6% 14,6% 9,1%
MSCI Verden -12,4% -19,9% -19,0%
MSCI Europa -9,6% -15,7% -14,3%
MSCI Norden -7,8% -23,3% -26,0%



Small Caps regerer

Den defensive sammensætning af det danske marked er en af årsagerne til den relative bedre udvikling, men mindst ligeså vigtig har været de små selskabers performance på det danske marked. Traditionelt har de små selskaber vist vejen ud af en recession, men også en række andre forhold spiller ind på det danske marked – på de mindre selskabers overbevisende performance.

Small Cap-aktierne i Danmark har vundet ikke mindre end 8,9 pct. siden årets start, og det er sket på trods af et tab på 7,9 pct. i juni alene. En del af forklaringen skal findes i konsolideringer og dansk vilje til at restrukturere i de små selskaber.

I Danmark har ejerne af ikke-KFX aktier nydt godt af overtagelser med betydelige præmier til aktionærerne af blandt andet Navision, Sophus Berendsen, Tarm Bank (i fredags), Egnsbank Fyn, Vest-Wood, mens FLS Industries har vist en flot fremgang på baggrund af vilje til at sælge fra og fokusere på kernevirksomheden. For bare at nævne en håndfuld…

Det har alt sammen sendt de små selskaber opad – mod strømmen – i et faldende marked, mens flere giganter i Danmark som TDC, Novo Nordisk og GN Store Nord alle har vist negative udviklinger med fald i år på 27,1 pct., 30,1 pct. og 44,8 pct.


Tillidskrisen og økonomien

Tillidskrisen ramte i juni alle verdens aktiemarkeder – også det danske, der jo som nævnt gik tilbage. På den baggrund har blandt andet Danske Bank besluttet sig for at nedjustere sine prognoser for de forskellige aktieindeks (markeder), da banken anser tillidskrisens indvirken på markederne for at bidrage med en permanent risikopræmie.

Alligevel er det en optimistisk tone, som banken slår an i sin analyse, ’Kan det blive meget billigere?’, for banken spår, at markedet vil vende, når den værste larm fra skandalerne er døet ud, samtidig med at de store kursfald har lettet presset på de høje prissætninger.

Danske Bank spår, at det toneangivende KFX-indeks i Danmark vil stige til 270 på tre måneder, til 275 ved årsskiftet og til 280 om et år. Det svarer til stigninger på henholdsvis 9,8 pct., 11,8 pct. og 13,8 pct. fra fredagens niveau på 246.

På tolv måneders sigt svarer det til stort set samme forventning om fremgang på S&P 500 (indekset over de største mest kreditværdige amerikanske aktier) på 13,7 pct.

Fortsætter de negative nyheder på de generelle markeder og for de store selskaber vil de små fortsat være i fokus hos investorerne. De er da også stadig billigt prissatte og derfor med mindre risiko indbygget i kursen. Den defensive sammensætning af det danske marked gør det også overordnet til et godt bud på aktieinvesteringer, så længe uroen fortsat hærger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser