Rekonstruktion og konsolidering

Sten Blindkilde 07/06/2002
Facebook Twitter LinkedIn

De store aktieindeks verden over peger nedad. Det samme gælder for de toneangivende danske indeks. Derfor er der fokus på de små selskaber, hvoriblandt mange har en god historie at fortælle.


Stemning og marked

Overordnet set, er det danske marked halvsurt at se på… ligesom de øvrige udviklede markeder. Der er dog en underliggende jubel i de små selskaber i Danmark. Mens KFX-indekset eksempelvis i maj tabte 1 pct. og har tabt 20 pct. på et år (i starten af juni ramte indekset sit laveste siden oktober 2001), er der grøde i de små danske sidepapirer. Det toneangivende danske indeks har tabt mere end 5 pct. siden årets start, mens de danske small cap selskaber har vundet og vundet.

MSCI Danmark Small Cap er steget med 18,8 pct. siden årets start målt i danske kr., mens det målt i dollar er steget med 26,1 pct. Det placerer de mindre danske selskaber, som de mest afkastgivende i år af alle small cap-indeks i MSCI’s univers af udviklede markeder – både i lokal valuta og i USD – og det placerer de små danske virksomheder over det bedste overordnede udviklede marked, New Zealand, der har haft et afkast på 20,6 pct. i år (målt i dollar).

Sammenligningen af afkastene får ekstra eftertryk, når der tænkes på, at MSCI Danmark, MSCI Verden og MSCI Europa alle har haft negative afkast i årets første fem måneder med minusser på henholdsvis 0,1 pct., 6,5 pct. og 4,9 pct. – målt i dollar.

Indeksudvikling siden starten af 2002
Indeks ÅTD - Lokal valuta ÅTD - USD
MSCI Danmark Small Cap 18,82% 26,10%
MSCI Norden Small Cap 6,49% 15,56%
MSCI Europa Small Cap 2,57% 7,23%
MSCI Verden Small Cap 0,08% 2,59%
MSCI New Zealand (alle) 2,55% 20,65%
MSCI Østrig (alle) 11,89% 18,74%
MSCI Japan (alle) 6,41% 12,19%
Danmark (alle) -5,89% -0,12%
MSCI Europa (alle) -8,66% -4,88%
MSCI Verden (alle) -8,37% -6,45%
MSCI Norden (alle) -25,64% -19,88%
KFX-indekset -5,32% -

I mangel på gode nyheder fra de store selskaber, har investorer og analytikere kastet sig over de små selskaber, som ofte overses i markedet. De har til gengæld budt på godt nyt i 2002. FLS Industries har åbnet op for en rekonstruktion og vundet 47 pct., Højgaard Holding er gået frem med 37 pct. på baggrund af muligheden for et salg af aktierne i den portugisiske cementproducent Secil, og både Vest-Wood og Sophus Berendsen er blevet overtaget med gode præmier til aktionærerne. Rekonstruktion (turn around-cases) og overtagelser har altså skabt optimisme.

Dette betyder yderligere fokus på sidepapirerne, der meget vel kan fortsætte med at have markedets interesse, når nu de store konjunktur-afhængige virksomheder i de store indeks alle døjer under den globale pessimisme efter regnskabsskandaler, nedjusteringer og et økonomisk opsving, som endnu ikke slår igennem på indtjeningsforventningerne.


Prognose

Det danske marked er generelt under pres fra de globale trends. Den sure stemning især i USA smitter af på Danmark generelt, der ikke er i stand til at løsrive sig fra den globale udvikling. Det fortsatte fald i eksempelvis telekom-sektoren rammer fortsat TDC, ganske uretfærdigt, da det danske selskab er i bedre form end sin peer-gruppe.

Får opsvinget fat – også i aktiemarkederne – vil der selvfølgelig være fremgang at hente for de danske selskaber – dog ikke lige så meget som i mere cykliske og vækstprægede markeder på grund af den meget defensive danske sammensætning.

Indtil da er Danmark dog blandt de bedre markeder netop på grund af den defensive sammensætning, men også på grund af de mange små selskaber med stabil indtjening med mulighederne for at frigøre værdier til aktionærerne via rekonstruktion, konsolidering og generel mere åben kommunikation (her tænkes også på A.P. Møller-selskaberne, D/S Svendborg og D/S af 1912, der jo absolut ikke er små).

Den positive stemning blandt investeringsbankerne er markedet til trods dog fastholdt, og eksempelvis det store amerikanske finanshus SchroderSalomonSmithBarney (SSSB) har et mål på KFX-indekset på 330 på 12 måneders sigt. Det svarer til en stigning på knap 29 pct. på et år.

På kort sigt er der altså udsigt til en bedre performance fra de små selskaber i Danmark, og måske kan det derfor være en god ide og undersøge om ens afdelinger i danske aktier har dækket sig ind i denne gruppe. Det kan man med Morningstars Style Box™. Afdelinger, som fortrinsvist investerer i små selskaber, har en prik i den nederste række i Style Box™.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser