Maj Invest topper med flest stjerner

Maj Invest startede og sluttede 2015 øverst på Morningstar Rating rangliste over danske investeringsforeninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar Rating er en kvantitativ evaluering af investeringsforeningernes historiske præstationer. Ratingen kan være et redskab for private investorer, som hjælper dem med til at navigere rundt i det voksende og i forvejen enorme udvalg af investeringsfonde. Fra danske investeringsforeninger er der nu mere end 600 fonde investorerne kan vælge imellem, og inddrages også udvalget fra udenlandske foreninger, nærmest eksploderer antallet af valgbare muligheder for danske investorer.

Hensigten med stjernerne er ikke at forudsige fremadrettede fondspræstationer eller erstatte en investeringsrådgiver. Derimod er de et langt bedre udgangspunkt for fondsanalyse end de kortsigtede afkast, som mange især private investorer ofte baserer deres investeringsbeslutninger ud fra.

Morningstar Ratingen belønner fonde med gode historiske afkast. Men det trækker ned i ratingen, hvis afkastet er kommet i hus ved at fondsforvalterne løber flere risici end andre fonde med samme investeringsstrategi.

Morningstar Ratingen tager desuden højde for omkostningerne i fondene. Det er både løbende omkostninger, og dem der er forbundet med at købe sig ind og ud af fondene. Høje omkostninger kommer ikke blot til udtryk i form af et lavere afkast, men også antallet af Morningstar stjerner. Billige fonde vil derfor alt andet lige have en fordel, når stjernerne skal uddeles.

Fonde med én Morningstar stjerne er udtryk for at en given fonds historiske præstationer er blandt de dårligste 10 pct. inden for dens investeringsfelt. Fem stjerner gives til de bedste 10 pct. To, tre og fire stjerner fordeles imellem yderpunkterne, hvor tre stjerner kan betragtes som den middelmådige fond.

Ratingen opdateres hver eneste måned og baserer sig på 3, 5 og 10 års historik. Morningstar har ratet investeringsforeninger siden firserne. Først var det amerikanske fonde og sidenhen fulgte størstedelen af alle fonde på global plan. Danske investeringsforeninger blev ratet første gang i starten af halvfemserne, og har igennem årene altid budt på en høj kvalitet ud fra en gennemsnitsbetragtning. Herunder følger en status på seneste rating opdatering.

Maj Invest i front

Maj Invest begyndte 2015 som landets bedst ratede investeringsforening og sluttede ligeledes øverst på listen ved udgangen af året. Det viser seneste rangliste baseret på Morningstar Ratings for december. Absalon Invest sluttede næstbedst. Placeringen var en fremgang på hele syv placeringer fra at være niende bedste forening ved indgangen til 2015. De følgende placeringer ved årets udgang indtages af Nordea Invest, Nykredit Invest, Danske Invest og Jyske Invest i den nævnte rækkefølge.

Måske mere overraskende er placeringen for Skagen Fondene. Skagen startede året næstbedst – kun overgået af Maj Invest – men er i løbet af året faldet tilbage og indtager aktuelt bundplaceringen på den hjemlige rangliste ultimo 2015. Tilbagegangen skyldes dels at flere af foreningens fonde mistede stjerner i løbet af året, men også at Skagens ejendomsfond blev ratet for første gang i 2015 og lagde fra land med én stjerne – den laveste rating en fond kan opnå – og dermed trak ned i foreningens samlede rating-snit.

Udover det simple rating-gennemsnit, som er udtryk for kvaliteten i hele fondsudbuddet under de enkelte foreninger, beregner vi også det formuevægtede rating-snit. Sidstnævnte tager højde for, hvorledes formuen er fordelt på fondene i de respektive foreninger. Vælger hovedparten af investorerne en given forenings bedst ratede fonde vil det trække op i det formuevægtede rating-snit. En sammenligning af foreningernes simple rating-snit med det formuevægtede snit viser, at de fleste foreningers vægtede rating-snit er højere end det simple snit. Det betyder, at investorerne generelt søger mod fonde af relativ højere kvalitet. Det er naturligvis positiv forudsat overvægtningen har stået på over hele beregningsperioden for ratingen.

Baseret på det formuevægtede rating-snit er Maj Invest ligeledes i front med et snit på hele 4,85 stjerner og altså tæt på de maksimale 5 stjerner. Fire af foreningens seks ratede fonde er ratet med 5 stjerner og hele 90 pct. af formuen er investeret i en af dem, hvoraf langt størstedelen er placeret i Maj Invest Value Aktier. Nordea Invest er næstbedst på det formuevægtede rating-snit efter fulgt af PFA Invest.

I løbet af 2015 blev 41 danske fonde ratet eller indgik i ranglisten for første gang. Det samlede rating-snit for dem var 3,24 stjerner på tidspunktet, hvor de fik deres første rating. 19 danske fonde ophørte med at blive ratet i 2015 – typisk på grund likvidation eller fusion. Rating-snittet for dem var 2,74 stjerner baseret på deres sidste rating.

Hovedparten af danske foreninger ligger med rating-snit over 3,0, som er rating-gennemsnittet på tværs af alle europæiske fonde i deres respektive Morningstar kategorier. Det betyder kvaliteten af det danske fondsudbud generelt er over middel i europæisk sammenhæng. I denne sammenhæng er danske fonde aktuelt næstbedst placeret – en placering danske fonde har haft siden september 2013, hvor førstepladsen blev overtaget af Holland, som har placeret sig helt i front siden da.

rating

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser