Den russiske rubel er på vej mod total nedsmeltning

Børsen, 17/12/2014
Facebook Twitter LinkedIn

ANALYSE - Kort efter midnat meddelte den russiske centralbank, at man har forhøjet den ledende rente til 17 pct. Det skete efter, at rubelen mandag havde lidt et tab på godt 10 pct. overfor dollaren. Det var det største tab på én dag i mere end ti år og betyder, at kursen på den russiske valuta i år er blevet halveret overfor dollaren.

Dermed er der i praksis åben krig mellem Ruslands centralbank og finansmarkederne, hvor man tester bankens vilje til at forsvare sin valuta. I torsdags blev renten forhøjet fra 9,5 til 10,5 pct. – en forhøjelse som analytikere i Børsen beskrev som helt utilstrækkelig. Repo-renten er forhøjet fra 11,5 til 18 pct. De russiske banker, der i ugevis har haft problemer med at forsyne markedet med tilstrækkelige mængder dollar, vil ifølge centralbanken få det en smule nemmere, idet valuta-auktionerne forhøjet fra 1,5 til 5 mia. dollar.

Ifølge centralbanken sker renteforhøjelserne ”for at begrænse risici for inflation og devaluering, der er steget alvorligt” på det seneste. I sidste uge advarede centralbanken om, at inflationen ville bryde igennem 10 pct. i 2015.

"Vi ved, hvem I er"

Situationen er mildt sagt flydende i Moskva og vil uden tvivl skabe forstærket nervøsitet på den del af de globale markeder, når de åbner tirsdag.

Det er kun få dage siden, at præsident Vladimir Putin i sin årlige ”state-of-the-union-tale” truede med at ”straffe valuta-spekulanterne”. Putin understregede, at han ved ”hvem de er”, men var ikke specifik hverken på indholdet af truslen en ”barsk” straf, eller hvem spekulanterne er.

Uanset hvad, har de ikke ladet sig afskrække. Siden Vladimir Putins tale er rubelen faldet næsten konstant, og faldet accelererede mandag. Centralbanken advarer nu om et fald i bnp næste år på 4,7 pct. næste år, hvis olieprisen ikke stiger igen. 

Det enorme rubelfald mandag skete i kølvandet på flere meldinger fra olieministre i Mellemøsten, der gjorde det klart, at Opec-landene vil fortsætte med at producere råolie i det nuværende omfang uanset kollapset i olieprisen. Bl.a. lød det fra Emiraterne, at man producerer løs også selv om prisen falder fra de nuværende 60-65 dollar/tønde til 40/tønde.

Allerede nu gør det aktuelle prisniveau på olie rigtigt ondt på Ruslands offentlige budget, der, afhængig af hvilke iagttagere man spørger, balancerer med en oliepris på 90-100 dollar/tønde.

Renteforhøjelser uden effekt

Centralbanken meddelte for mindre end to uger siden, at man ikke længere ville anvende de betydelige valuta-reserver til at intervenere, men har alligevel valgt at gøre det over flere omgange. Men fuldstændig uden effekt, ligesom to renteforhøjelser på mindre end to uger heller ikke har stoppet den massive flugt væk fra rubel.

Ifølge Interfax, det russiske nyhedsbureau, advarer myndighederne om, at det er ulovligt at prisfastsætte i andre valutaer end dollar. Det skete sidst i større omfang i begyndelsen af 90´erne efter Ruslands statsbankerot, hvor forretningsindehavere brugte kodeord for priser i dollar.

Inden nattebudskabet fra centralbanken skrev Capital Economics i London om spekulationer om indførelse af valuta-kontrol i Rusland. Ifølge centralbanken vil dette års kapitalflugt på 134 mia. dollar blive efterfulgt af en ny kapitaludstrømning på 120 mia., dollar næste år.

Putin forsøgte i sin tale at lokke penge tilbage til Rusland ved at love amnesti.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser