Endnu et sløjt år øger presset på Danica

Eksternt forfatter 15/12/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Danica halter endnu en gang efter de største konkurrenter i kampen om at give kunderne det bedst mulige afkast. Finansdirektør lover, at ny investeringsstrategi vil betyde fremgang

Efter endnu en gang at være endt bag de største konkurrenter, når det gælder om at levere afkast til kunderne, er presset maksimalt på landets næststørste pensionsselskab, Danica, der i 2014 har skiftet både strategi og topfolk på investeringsområdet.

"Vi vil meget gerne se, at de gode intentioner manifesterer sig i bedre afkast i løbet af næste år. Der skal vi begynde at se det, ellers vil det være problematisk for Danica," siger Søren Andersen, direktør i pensionsmægleren Willis, der rådgiver virksomheder om valg af pensionsselskab.

Han mener, at de seneste års svage resultater har svækket selskabet i kampen om at vinde nye kunder.

"Hvis du går tilbage til inden, de begyndte på det her, så var det et problem for dem, at deres afkast lå efter flere af de andres," siger Søren Andersen.

En kunde med middel risiko og 15 år til pension har i år fået et afkast på 8,6 pct. i Danica. Til sammenligning har en kunde hos den største konkurrent PFA fået 10,7 pct., mens en kunde med tilsvarende risiko i Nordea Liv & Pension har fået 13,3 pct.

"Vi har aldrig ligget sidst eller næstsidst blandt de store selskaber. Hvis du undgår de bundplaceringer og ellers ligger fint, så bliver du også nummer et på sigt," siger Jesper Langmack, investeringsdirektør i PFA.

Skyldes danske aktier

 

De gode resultater i PFA i år skyldes blandt andet, at man har haft stor overvægt af danske aktier, der har klaret sig godt, at obligationsporteføljen har leveret, og så har selskabet undgået at brænde sig på nedturen i Rusland.

Hos Nordea kommer det gode afkast blandt andet fra en satsning på stabile aktier og en styrkelse af den amerikanske dollar.

Hos Danica er man klar over, at de seneste års resultater ikke har været tilfredsstillende.

"For mig handler det mere om at kigge fremad. Den proces, vi har gang i, ser rigtig ud, og det bevæger sig støt i den rigtige retning," siger Jacob Aarup-Andersen, der trådte til som finansdirektør i Danica i maj.

"Vi har brugt de seneste seks-syv måneder på en proces, hvor vi har revurderet alle strukturer, processer og systemer og har skabt den nye investeringsstrategi," fortæller han.

Klar med nye topfolk

 

Samtidig har selskabet fyret den gamle investeringsdirektør og ansat en ny mand. Anders Svennesen, der kommer fra en toppost i ATP, startede 1. december.

Han er stærk inden for den aktive allokering, der er central, hvis afkastet skal op, lyder det fra Jacob Aarup-Andersen.

"Det er det lange seje og vedvarende træk, og fra vores side gælder det hele tiden om at lave de små fremskridt og hele tiden bevæge os op ad rangstigen," siger finansdirektøren.

Har I nogle mere konkrete mål?

"Jeg vil give dig det mål, at vi hele tiden skal forbedre os, men jeg vil ikke komme ud med bombastiske meldinger om, at vi skal ligge et bestemt


sted på et bestemt tidspunkt. Det er mit håb, at det kan ses hurtigt, men det vigtigste er, at det kan ses på den lange bane," siger Jacob Aarup-Andersen.

Hos Willis er Søren Andersen meget positiv over for de ændringer, Danica har lavet.

"Jeg vil gætte på, at de ændringer, vi har set, vil føre til, at vi ser nogle rigtig fornuftige afkast fra Danica fremadrettet," siger han.

Svært at lukke gab

Hos Morningstar mener chef-analytiker Nikolaj Holdt-Mikkelsen, at man skal give de nye folk i Danica lidt tid til at vise deres værd.

"Der er kommet nye folk til i organisationen, og det skal man så måle over de næste år. Om et par år kan vi tale om, om det bar frugt, det de gjorde," siger han.

Uanset hvad kan de seneste års svigtende resultater dog komme til at hjemsøge Danica længe.

"Det er klart, at ét dårligt år for nogen selskaber ikke betyder alverden, men begynder man at halte bagefter på de lange horisonter, kan det være svært at få lukket det gab," siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Han påpeger, at et par procentpoint om året sagtens kan blive til flere hundredetusinde kr. for den enkelte pensionsopsparer over en årrække.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser