OW-kollaps sender global bunkerindustri i knæ

Eksternt forfatter 17/11/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Det er først nu, at industrien omkring OW Bunker begynder at føle konsekvenserne. Industrien er lammet af gensidig mistillid

GVB-Group fra Rotterdam skylder OW Bunker penge. Men selv om selskabet erkender, at det skylder penge til OW's konkursbo, så kan det ikke komme på tale at betale.

"Sagen er, at hvis vi betaler konkursboet, og de så ikke sender pengene videre til dem, der fysisk har leveret olien, risikerer vi at få beslaglagt vores skibe," siger Charles Harcourt-Groome, administrerende direktør i GVB-Group, der i flere år har brugt OW Bunker som mellemmand til at købe olie fra en olieleverandør.

Oven på OW's konkurs sidder en lang række selskaber som GVB-Group og er handlingslammede. De ved, de skylder penge til OW Bunker. Men konkursboet vil ikke garantere, at de sender pengene videre til olieleverandøren, og ifølge maritim lov giver det olieleverandøren lov til at beslaglægge de skibe, hvor olien er leveret til – altså dem der som GVB-Group skylder OW Bunker penge.

Alt er ved at gå i stå

Reelt betyder det, at alle de handler, hvor OW Bunker har været mellemmand, nu er ved at kvæle hele industrien.

"Hele industrien er ved at gå i stå, og vi bekymrer os om, hvad konsekvenserne bliver," siger Charles Harcourt-Groome.

"Konkursen i OW Bunker er blevet til et globalt problem for industrien," siger han.

For virksomheder som GVB-Group ville det umiddelbart give mening at prøve at undgå konfiskering af skibe ved at tage direkte kontakt til olieleverandøren og få betalt, hvad der skyldes.

"Men hvis vi gør det, så vil konkursboet sagsøge os, fordi pengene ikke er røget gennem dem. Vi befinder os i en catch-22," lyder det.

Iagttagere peger på, at konkursboet begår en eklatant fejl i at tro, at de kan drive penge ind fra skyldnere uden at give garantier for, at pengene også bliver sendt videre til leverandørerne af olie.

"Kuratorerne sidder selvfølgelig og regner med, at de kan inddrive de penge, der skyldes til OW. Men det kommer ikke til at ske i mange tilfælde," siger Bjarke Staal, en konsulent for bunkerindustrien, der har prøvet at råbe kuratorerne op for at gøre dem opmærksom på, at situationen truer hele industrien.

"Kunderne vil gerne betale. Men de kan reelt ikke betale til nogen. Hvis de betaler én part, så vil den anden part komme efter dem," siger Bjarke Staal.

Baseret på OW Bunkers størrelse regner Bjarke Staal med, at der er mellem 1200 og 2000 udbetalte regninger derude. Et industri-gennemsnit vil tilsige en omtrentligt værdi på 200.000 dollar per regning, og det betyder så, at der er tale om udestående regninger på mellem 1,4 og 2,3 mia. kr.

Papirstynde marginer

Et par milliarder lyder måske ikke af meget, og som noget der kan tage livet af en hel industri. Men sagen er, at mange af aktørerne er ganske små og opererer med papirstynde marginer, typisk på omkring én pct. Derfor kan en manglende betaling fra OW pludselig true dem på livet.

"Nødvendige leverandører vil gå under, hvis de ikke snart modtager deres betaling," forklarer Charles Harcourt-Groome fra GVB-Group og peger på, at i en industri med kun 600-800 leverandører kan kollaps i mange små virksomheder pludselig blive et industri-problem. Situationen er med andre ord ved at nå bristepunktet.

"Der er tale om mangel på tillid fra alle parter. Det er den globale struktur, der er presset lige nu," siger Charles Harcourt-Groome.

En sådan lille leverandør, der indgår i det korthus, der truer branchen, er belgiske Wiljo. Selskabet har leveret olie til en række skibe og skyldes nu 10 mio. dollar af OW Bunker. Det har fået dem til at gå i gang med at beslaglægge skibe blandt deres kunder – et udtryk for, at de 10 mio. dollar ikke er noget selskabet er i stand til blot at afskrive. Wiljos adm. direktør Erik Raets vil ikke kommentere situationen.

Grunden til, at situationen spidser til nu, her mere end to uger efter OW Bunkers konkurs, er, at branchen typisk har opereret med 30 dages kredit. Det vil sige, at hver dag løber der regninger til, som ikke bliver betalt. Små virksomheder som Wiljo kæmper derfor med en bunke af ubetalte regninger fra OW Bunker, der bare vokser sig større dag for dag.

stal@borsen.dk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser