Derfor suser olieprisen ned

Eksternt forfatter 17/10/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Oliepriserne fortsætter med at falde og er nu nede med 28 pct. siden midten af juni. Det har betydning Så meget betyder oliedyk for din benzinpris for både flyselskaber, benzinpriser og inflation. Men hvorfor er det egentlig, at oliepriserne falder i øjeblikket?

”Der ligger en del faktorer i det her, men det handler jo i bund og grund om ændringer i udbud og efterspørgsel. Udbuddet er steget, mens efterspørgslen er faldet. Så der har vi ingredienserne til olieprisernes relativt store fald,” forklarer Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg og råvareekspert i Jyske Bank.

I dag ligger prisen for en tønde olie på 85,97 dollar.

Ny spiller presser gamle

Det er især på området for udbud, at situationen har ændret sig. Der er nemlig kommet en ekstra spiller på markedet.

”USA er kommet ind på markedet med deres tjæresand, som de udvinder olie fra. Det er jo med til at øge olieudbuddet, og samtidig betyder det også, at USA ikke behøver importere så meget fra Mellemøsten længere,” siger Ib Fredslund Madsen.

”Saudi Arabien og Iran prøver at fastholde deres markedsandele... Det ser faktisk ud til, at de to olielande er gået lidt i priskrig med hinanden” - Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg Jyske Bank

Den nye konkurrent får også de traditionelt største spillere på oliemarkedet i Mellemøsten til at ruste op.

”Saudi Arabien og Iran prøver at fastholde deres markedsandele. F.eks. sænker de priserne på den olie, som de sælger til Asien. Det ser faktisk ud til, at de to olielande er gået lidt i priskrig med hinanden,” mener Ib Fredslund Madsen.

Køberne holder pengene tæt

Der er altså nok olie at sælge af i øjeblikket, men ikke nok købere, mener analytikere.

”Den lave økonomiske vækst, som vi ser mange steder i øjeblikket er med til, at der bliver efterspurgt mindre olie dvs. prisen falder,” skriver Camilla Skovsbo Erichsen, analytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Jyske Bank peger på, at både Europa og Kina viser svage økonomiske tendenser i øjeblikket.

Oliepriserne vil stige igen

Der er dog flere faktorer, der kan få oliepriserne til at stige igen.

”Uroen med Islamisk Stat og Rusland/Ukraine-konflikten betyder faktisk, at det ikke er super oplagt, at oliepriserne falder. Urolighederne har ikke påvirket endnu, men hvis det kommer til at ske, så vil det føre til en stigning i olieprisen igen,” skriver Camilla Skovsbo Erichsen.

Hos Jyske Bank mener man, at olieproducent-landene i Mellemøsten skal blive enige om at reducere deres olieproduktion. Derudover kan USA også komme i problemer, der vil føre til en stigning i prisen.

”Den olie, som USA udvinder fra tjæresandet, er ret dyr. Så hvis oliepriserne falder og falder, så vil vi begynde at se en presset USA. Jeg tror deres smertegrænse ligger omkring 60 dollar per tønde, og hvis vi når den, så vil USA også reducere deres udbud af olie,” forklarer Ib Fredslund Madsen, der tror på en stabilisering af oliepriserne i 2015.

Olieprisen på Nordsø-olie toppede midt i juni med 115,06 dollar per tønde. Olieprisen nåede sin bund i onsdags med 83,78 dollar. Det er den laveste pris siden januar 2011.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser