Home Sweet Home.

Når hr. og fru Danmark sammensætter sin investeringsportefølje, vil den af naturlige årsager ofte bestå af danske aktier, og de danske investeringsforeninger sørger også for, at der rigelige muligheder for at gøre dette gennem forskellige investeringsfonde. Men er de nu også så forskellige?

Facebook Twitter LinkedIn

Det danske aktiemarked består af under 200 børsnoterede selskaber og må bestegnes som meget lille i international sammenhæng. På trods af dette så har de danske private investorer en relativ stor andel af aktieformuen placeret i danske aktier og Morningstar kategorien Danske Aktier er en af de kategorier, hvor der er flest danske investeringsforeninger med. Begge disse forhold er indikationer på det fænomen, der kaldes Home Bias – det faktum at aktieinvestorer har en tendens til at investere forholdsvis meget i deres lokale aktiemarked. Det er derfor interessant, at få kastet et lys på de danske investeringsforeninger som investerer i danske aktier.

Danske fonde med danske aktier som fokus

Udbuddet er altså bredt for den private investor som kan vælge mellem 34 fonde, når eksponeringen mod danske aktier skal på plads, og man har besluttet sig for, at det skal ske igennem en investeringsforening. De rummer både indeksfonde og aktive fonde og der er fonde med fokus på Small Cap aktier, andre kun på C20 indekset, mens endnu andre igen investerer mere bredt og generelt i danske aktier.

For at skabe et lille overblik over det hjemlige marked i dette segment er tabel 1 nyttig. Den opsummerer for samtlige 34 fonde henholdsvis standardafvigelse på 3 års sigt, antal af beholdninger (forskellige selskaber), 5 års annualiseret afkast, fondens omsætningshastighed for 2011 samt andel af porteføljen som er investeret i de ti største beholdninger. I tabellen ses værdierne for disse både som et gennemsnit, men også den mindste og største værdi i hver.

Der tegner sig et yderst jævnt felt. De har stort set ens standardafvigelse på 3 års sigt. Med et par få undtagelser har de alle således en beregnet standardafvigelse på 16-17 %, hvilket må siges at være meget ensartet. Og det fortsætter når vi ser på antallet af beholdninger i porteføljerne. Uanset fondens investeringsstrategi, så har de alle mellem 14-62 selskaber i deres portefølje og et snit på 33 selskaber. Det er dermed ikke i kategorien danske aktier, man som investor opnår den største spredning på forskellige selskaber.

Som en følge af den relative lave andel af selskaber ligger fondene også med en høj andel i porteføljen i de ti største positioner. I gennemsnit har de lige knap 62 pct. af formuen i fonden investeret i de ti største beholdninger.

Afkastmæssigt er der kun 3 fonde som har formået at komme gennem finanskrisen med et positivt 5 års (annualiseret) afkast. Det er SEBinvest Danske Aktier, Nordea Invest Special Danske Aktier Fokus, Carnegie WorldWide/Danske Aktier. Om end beskedent, så i hvert fald positivt. Men også på afkastsiden ligger fondene meget jævnt, og det er på sin vis forståeligt nok, når de ligger i samme kategori.

Til gengæld ligger de meget spredt hvad angår omsætningshastigheden, altså hvor mange procent en portefølje bliver handlet/omsat i løbet af et år. Den mindste omsætningshastighed er på 10 %, svarende til at 10 % af porteføljen er blevet handlet i 2011 og den findes i fonden Dexia Invest Fokus Danske Aktier. Den højeste er på 147 % og det er Danske Invest Danmark Small Cap som altså har vendt porteføljen 1,47 gange i løbet af 2011. Omsætningshastigheden tager ikke højde for handler som er tilknyttet emission og indløsning, så reelt set kan det være svært at gennemskue, hvor meget der er handlet ud fra dette tal.

Af figur 1 kan læses, at der ikke er nogen tydelig sammenhæng mellem ÅOP (her målt for 2011) og 5 års afkast. Fundamental Invest Stock Pick Inc ændrede investeringsstrategi januar 2011, så det giver ikke mening at sammenligne afkastet i denne fond med de andre fonde i kategorien. Men det kan nævnes at de for 2011 koster 5,17 pct. i ÅOP. En anden fond som skiller sig væsentligt ud i negativ retning, er Dexia Invest Fokus Danske Aktier. Denne fond tager de sig også vældig godt betalt - hele 3,48 % koster det hvert år at investere sine sparepenge i denne fond.

Når du skal investere i danske fonde, som har danske aktier som investeringsunivers, er det som altid også en rigtig god ide at undersøge hvor meget de koster. Fondene er nemlig temmelig ens på flere fronter og har generelt samme risiko, investeringsunivers og antallet af beholdninger varierer heller ikke synderligt.

Selvom der her er tale om et forholdsvist beskedent antal af selskaber de enkelte fonde har investeret i, er det stadig mange selskaber i forhold til selv at skulle ud at investere i måske 20-25 forskellige aktier, som er det antal der typisk skal til, for at den private investor selv vil kunne skabe samme eksponering og diversifikation, som de fleste af investeringsafdelingerne giver.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lene Rifbjerg Bechmann  er Data Relationship Manager, Morningstar Denmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser