Er Højt Udbytte stadig attraktivt?

Finanskrisen, gældsproblemer i Sydeuropa og rekordlav rente har skabt fornyet interesse for aktier med højt udbytte.

Facebook Twitter LinkedIn

Ved udgangen af 1990'erne var aktier, der udbetalte høje udbytter passé. Men efter turbulensen i 2008 og de stadige efterveer i kølvandet på finanskrisen dukkkede aktier med højt udbytte igen op på investorernes radarskærme. Derudover har historisk lave renter på obligationsmarkedet uden tvivl skubbet mange investorer over i aktier, som i højere grad sender afkastet tilbage til investorerne i form af udbytter.

Mens investorerne over de seneste 12 mdr. har solgt ud af aktiefonde på global plan er interessen intakt for forvaltede produtker med fokus på aktier med højt udbytte. Især exchange traded funds har nydt godt af interessen og snuppet en stor bid af tilstrømningen. Ikke så overraskende endda forsøger flere fondshuse at drage fordel af trenden ved at lancere nye produkter med fokus på sådanne aktier.

Den atter stigende fokus på højt udbyttebetalende selskaberne har drevet priserne i vejret på aktierne. Det betyder at det direkte afkast – i form af udbytte – er blevet mindre. MSCIs globale high dividend yield indeks handles til noget nær det laveste direkte afkast i flere år.

Tobaksproducenten Philip Morris International, som traditionelt udbetaler pæne udbytter, steg mere end 40 pct. i 2011, hvilket reducerede udbytte til 3,6 pct. mod 4,2 pct. året før.


Direkte afkast
Opfattelsen blandt mange private investorer er nok at fokusere på afkast i form af kursstigninger og kun i mindre grad på udbyttet fra selskaberne. Det er i virkeligheden ærgeligt for udbytte er et let tilgængeligt afkast, da det kommer direkte fra kilden selv, nemlig virksomhedens overskud som udbetales til aktionærerne. Man er ikke afhængig af andre investorer, der skal få øjnene op for potentialet i selskaberne og være med til at presse aktiekurserne op.

Mange investorer har det noget svært med at betragte udbytte som det primære afkast. For intuitivt ser mange en stærk stigende aktiekurs som den kløgtige og velovervejede investering hvor kurspotentialet til fulde indfries. I kontrast til det må kursfald nødvendigvis være ensbetydende med investors manglende evner til at bedømme og analysere selskaberne korrekt.

Kursstigninger er naturligvis ikke uinteressante, men tænk på det som dagligt kan påvirke aktiekurserne. Når alt lige fra offentliggørelse af økonomiske nøgletal, kommentarer fra nationalbankchefer eller analytikere med holdninger om dit og dat, så er der ikke noget at sige til, at de fleste mister overblikket over hvorfor aktiekurserne bevæger sig i den ene eller anden retning. I stedet kan man betragte aktier som en løbende strøm af udbytte frem for en værdi i ens portefølje. Når solide selskaber år efter år gerne deler ud af deres overskud til aktionærerne, hvorfor så bekymre sig om al den daglige virak.


Stadig attraktivt?
Højere værdiansættelse kan begrænse potentialet på det direkte afkast, men spørgsmålet er om potentialet er udtømt? På kort sigt er der næppe udsigt til de helt store rentestigninger, så udbyttebetalende aktier vil stadig være et af de få steder, hvor investorerne endnu kan få et meningsfuldt direkte afkast. Mange globale virksomheder udbetaler et udbytte, der er et pænt stykke over renten på 10-årige statsobligationer, og der er stadig muligheder for at udbyttet kan stige i takt med selskabernes indtjening vokser over tid.

Så hvis man er meget optaget af et stabilt direkte afkast, så er spørgsmålet om man vil have afkastet fra en statsobligation eller om man i stedet foretrækker en portefølje af udbyttebetalende kvalitetsaktier. En hel del vil nok foretrække sidstnævnte valgmulighed.

Dertil skal man lægge at til trods for rekordhøje overskud blandt flere børsnoterede selskaber er andelen af overskuddet fra fx. amerikanske selskaber, der udbetales til aktionærerne rekordlav. Derudoverkommer at at udbyttet tegner sig for knap halvdelen af S&P 500s afkast over de seneste 80 år, så det er bestemt noget der appellerer til investorerne.

Herhjemme har vi i alt fire fonde som kalder sig Højt Udbytte i navnet. Det er to fra Danske Invest, en fra SEBinvest, der alle fokuserer på europæiske selskaber. Senest er BankInvest kommet til med en global udgave, så hvis man går målrettet efter højt udbyttebetalende aktier er der da lidt at vælge imellem.

Værdiansættelse af fonde med fokus på aktier med højt udbytte
Fond P/E P/B P/S P/C Dividend Yield
BankInvest Højt Udbytte Aktier 11,2 1,6 1,1 5,8 3,9
Danske Invest Europa Højt Udbytte 10,1 1,6 0,8 2,2 5,3
SEBinvest Europa Højt Udbytte 9,5 1,4 0,6 5,4 6,0
Indeks P/E P/B P/S P/C Dividend Yield
MSCI World High Div Yld 11,6 1,7 1,0 4,7 4,5
MSCI Europe 10,8 1,3 0,8 3,1 3,8
MSCI World 12,7 1,6 1,0 5,0 2,9
* Nøgletal er baseret på senest modtagne portefølje fra fondene

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser