Sådan gik investeringsåret 2011

2011 har været et begivenhedsrigt år, men også et uforudsigeligt investeringsår. Obligationsfondene er årets vindere mens aktiefondene har haft det svært.

Facebook Twitter LinkedIn

2011 nærmer sig med hastige skridt sin afslutning, og inden champagne propperne springer og fyrværkeriet brager kan vi passende gøre status på investeringsåret 2011 i de danske investeringsforeninger.

Året startede egentligt ganske godt for investorerne, og forventningerne var høje ovenpå et investeringsmæssigt fornuftigt 2010. Mange håbede nok på, at et ord som "finanskrise" så småt var ved at forsvinde i horisonten. Årets første måneder bød på en forholdsvis flad udvikling på finansmarkederne, til trods for markante naturkatastrofer og politisk ustabilitet flere steder i Mellemøsten. Henover sommeren vendte udviklingen og den finansielle uro begyndte for alvor at spidse til. 2011 har på mange områder budt på markante begivenheder, men den altoverskyggende overskift er uden tvivl den europæiske gældskrise, hvilket også har været afgørende for hvordan det er gået de forskellige investeringsforeninger i 2011.


Årets vindere
2011's absolutte vindere er uden tvivl obligationsfondene, der på grund af den store usikkerhed har været en meget populær investering i andet halvår. De danske renter er i øjeblikket presset ned i rekordlave niveauer, da Danmark i forbindelse med den europæiske gælds uro har fået prædikatet af, at være en "sikker havn". Det skyldes, at vi står uden for euro'en, hvis fremtid har været et af det mest omdiskuterede emner i 2011. Internationale investorer har fået større interesse for de danske obligationer og det er noget de hjemlige obligationsfonde har nydt særdeles godt af, i form af tocifret afkast i flere af de danske fonde. Af tabellen her på siden fremgår det tydeligt, at obligationerne har været årets afkastmæssige vindere. I top listen findes dog også enkelte aktiefonde, øverst. Nordea Invest HealthCare, der investerer i sundhedsaktier som også har haft et stærkt år, som en af de eneste aktiesektorer med positive afkast i år.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies