Valutarisiko og investering

Store valutaudsving får meget opmærksomhed i medierne, bl.a. på det seneste med schweizerfrancens himmelflugt. Valutakurser er dog ikke kun interessante for rejselystne eller spekulanter, det kan også betyde en hel del for ganske almindelige aktie- og fondsinvestorer.

Facebook Twitter LinkedIn

De fleste ved, at når de rejser udenlands bliver de nød til at veksle danske kroner til andre valutaer før de uden videre kan betale på en restaurant, eller hoppe ind i en taxi. Det samme gør sig gældende når der købes aktier på udenlandske børser. Før danske investorer kan købe aktier på en udenlandsk børs, skal der først veksles fra danske kroner til den valuta, som den udenlandske aktie handles i. Når aktien sælges igen vil investoren ligeledes få sine penge retur i udenlandsk valuta. De globale valutaer oplever ganske betydelige udsving i forhold til hinanden, og alt efter om den udenlandske valuta styrkes eller svækkes i forhold til kronen i den tid aktien holdes, vil det påvirke afkastet.


Betydelige valutaudsving
Værdien af en valuta i forhold til en anden påvirkes af mange forskellige faktorer. Det kan være forskelle på landenes handelsbalancer, finans- og pengepolitik, økonomiske vækstrater og inflation for at nævne nogle af de vigtigste. Ser vi tilbage på de senere år har der været ganske store udsving i kursen på danske kroner i forhold til mange af de store globale valutaer. I grafen her på siden ses den danske krones udvikling i forhold til den amerikanske dollar over de seneste 5 år. I begyndelsen af 2006 kostede en amerikansk dollar 6,3 kroner, mens den i foråret og henover sommeren 2008 var nede og koste 4,6 kroner, altså et fald på 26 pct. i løbet af to et halvt år. Efterfølgende er dollaren toppet i midten af 2010 i 6,2 kroner, hvilket er 35 pct. over bunden i 2008. I dag ligger dollaren i 5,2 kroner, svarende til 16 pct. under toppen i 2010. Som det fremgår af tallene kan forekommer der ganske store udsving på valutamarkedet.

Eksponering til fremmed valuta kan, på trods af risikoen, i en vis udstrækning gavne porteføljen, fordi der tilføjes endnu et lag til risikospredningen, på samme vis som det er en fordel at købe aktier med forskellige karakteristika. På den korte bane kan valutaeksponeringen dog påvirke porteføljeafkastet betydeligt. Det er derfor ikke uvæsentligt, at forstå hvordan fondene i porteføljen påvirkes af udsving i de globale valutaer.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies