Blodrød Pandora rammer danske fonde

Sidste uges vel nok mest omtalte hjemlige aktie, smykkeproducenten Pandora, tabte på en enkelt dag 65 pct. af sin værdi. Vi ser nærmere på de danske fonde og hvordan de er blevet ramt af det voldsomme kursfald, og et noget trist 2011 for danske aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

Allerede tidligere på året da, Pandora præsenterede sit første årsregnskab som børsnoteret selskab, var en del analytikere skuffet over vækstudsigterne for 2011, som selskabet på daværende tidspunkt vurderede til minimum 25 pct. Analytikernes forventninger var i mange tilfælde noget højere, og investorerne straffede da også aktien på dagen for regnskabet ved at sende den mere end 10 pct. ned. I sidste uge valgte Pandora så at fremrykke selskabets regnskab for andet kvartal 2011 på baggrund af en særdeles skuffende udvikling. Der var tale om et overraskende skidt regnskab, hvor selskabets forventninger til 2011 blev nedjusteret til at være på niveau med 2010. Udmeldingen stod i skarp kontrast til den i foråret offentliggjorte forventet omsætningsvækst. Overraskelsen var selvfølgelig stor for de mange aktieanalytikere, der efter regnskabsaflæggelsen havde travlt med at få nedjusteret deres kurs mål på aktien. Tankevækkende er det at selskabet for godt tre måneder siden fremlagde deres forventninger for hele året, og det så viser sig at de i den grad har taget fejl.

Da Pandora efter sin børsintroduktion sidste år fandt vej til det danske eliteindeks OMXC20, blev det samtidig en aktie der fandt vej til porteføljerne i en lang række aktiefonde. Derfor var det også noget der trak voldsomme spor, da aktien i sidste uge tabte 65 pct. oven på regnskabet.


Pandora i porteføljen
Det er først og fremmest blandt fonde, der fokuserer på danske aktier, at vi ser de største satsninger på Pandora aktien. Her på siden ses en opgørelse over de ti fonde, der havde den største andel af formuen investeret i Pandora aktier ved regnskabsaflæggelsen. Øverst er Nykredit Invest Danske Fokusaktier. Det er en fond med en forholdsvis smal portefølje med 14 aktier, og hvor positionen i Pandora udgjorde 4,7 pct. af den samlede formue. Fonden var ligeledes den fond med danske aktier, der oplevede det største fald i forbindelse med Pandoras nedjustering tirsdag. Fonden tabte godt 6 pct. På de efterfølgende pladser finder vi Gudme Raaschou Dansker Aktier og Lån & Spar Invest – Danmark, begge lidt bredere fonde med henholdsvis 29 og 27 aktier i porteføljen. Fælles for begge fonde er det, at Pandora aktien befandt sig blandt fondenes 10 største beholdninger. De tabte begge omkring 5,5 pct. i forbindelse med nedjusteringen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

For at se denne artikel registrér dig som Morningstar Basis-medlem

Registrér dig gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookies