Smutvejen til det flotte afkast

Private investorer myldrer til udviklingslandene. Det samme gør globale aktiefonde, og for dem kan det være en genvej til pæne relative afkast.

Facebook Twitter LinkedIn

Emerging markets, som udviklingslandene populært kaldes, bliver stadig mere og mere attraktiv som investeringsområde. Skønt risikoen er højere end blandt mere veludviklede lande, så strømmer investorerne til. Alene i første halvår af 2010 blev der investeret mere end 2 mia. kr. i hjemlige aktiefonde med fokus på udviklingslandene. Siden 2008 har tallet passeret 5 mia. og fondenes samlede formue overstiger nu 17 mia. kr.

Det drejer sig om eksotiske lande som Brasilien, Mexico og Thailand og kendetegnende for dette underudviklede marked er solide afkast i efterhånden ganske mange år. De tabte godt nok mere end det det øvrige aktiemarked i stormvejret i 2008, men vendte tilbage med fuld styrke sidste år. Mens fem års afkastet for veludviklede lande akkurat er i plus, så er det blevet til næsten 12 pct. om året fra de mere eksotiske lande i samme periode.


De fleste vil med

Porteføljeforvalterne til globale aktiefonde er også blandt de investorer, der har fået øjnene op for udviklingslandene. Landene ses efterhånden i mange globale aktiefonde, og det er nu blot hver tiende danske fond i Morningstars aktiekategori ’Global Large Cap Blend’, der endnu ikke investerer i udviklingslandene. Den typiske fond på det hjemlige marked ligger med knap 12 pct. investeret i de eksotiske lande, hvilket er mere end en fordobling på bare tre år.

Selvom langt de fleste globale fonde nu også investerer i udviklingslandene, så benytter hovedparten af fondene stadig det traditionelle verdensindeks. Indekset består af selskaber fra i alt 23 lande, der defineres som veludviklede økonomier, herunder Danmark og USA. Det indeholder til gengæld ingen selskaber fra netop de eksotiske lande som fx Sydkorea, Brasilien, Rusland og andre hastigt voksende økonomier. Det har gjort det nemmere for fondene at slå deres indeks i de senere år.

Sondringen mellem veludviklede og udviklingslandene gav bedre mening for år tilbage, hvor investorerne var mere tilbageholdne med at investere i emerging markets. Den gængse opfattelse af landene var nemlig, at de var langt mere risikofyldt end Europa, Japan og USA. Det kom til udtryk ved en lavere grad af politisk stabilitet, hyppige forekomster af valutakriser, illikvide aktiemarkeder uden noget særligt tilsyn, og man måtte regne med markante kurssvingninger fra år til år.


Velkommen

Men det var dengang. I dag investerer langt hovedparten af globale aktiefonde altså også i emerging markets, og en investering på 10 pct. eller mere er ikke nødvendigvis et udtryk for et særlig aggressiv eller et positivt syn på emerging markets hos porteføljerådgiverne.

Anerkendelsen af udviklingslandene som investeringsunivers er virkelig blevet boostet inden for de seneste 5 til 10 år. Det skyldes flere forhold. Mange af landene er politisk og finansielt langt mere stabile i dag end tidligere, og især landenes naturresurser er blandt drivkræfterne til de forbedrede økonomiske fundamenter. Desuden er tidligere og for mange nærmest ukendte selskaber, som fx Samsung fra Sydkorea, Infosys fra Indien og ChinaMobile fra Kina, i det blevet dominerende aktører i deres respektive brancher og nærmest umulige at komme udenom. Og endelig er investorerne naturligvis blevet tiltrukket af de flotte afkast.


Bør overveje nyt indeks

Et mere retvisende indeks for de mange globale aktiefonde, som nu også går målrettet og permanent efter selskaber i udviklingslandene er MSCI AC World. Det investerer i veludviklede lande med ca. 90 pct. af formuen og udviklingslandene udgør omtrent 10 pct. i indekset.

Selvom det er et mere retvisende sammenligningsindeks, så er det mindre end halvdelen af de danske fonde som benytter dette indeks. Tendensen er dog at flere af fondene går over til dette indeks, hvilket er positivt, men langt flere burde følge trop, hvis man skal dømme ud fra deres porteføljer.

Retfærdigvis skal det siges, at det ikke er hverdagskost at ændre indeks. Ofte skal der mere radikale ændringer til i investeringsstrategien før et nyt indeks kan komme på tale. Flere af fondene er også etableret på et tidspunkt, hvor MSCI AC World endnu ikke var søsat. Men hvis udviklingslandene vitterlig er blevet en permanent del af investeringsuniverset, så er der stadig et par håndfulde fonde, som burde overveje at ændre indeks.

En anden og måske mindre officiel årsag er de senere års imponerede afkast fra udviklingslandene, som har gjort det nemmere for en global aktiefond at slå et indeks uden disse lande. Hele 74 pct. af de hjemlige fonde i den globale kategori har slået det traditionelle verdensindeks uden disse lande målt på femårs afkastet. Men ændrer vi indeks til MSCI AC World falder andelen til 37 pct., og fondene klarer sig altså noget dårligere end det indeks, som de måske snarere burde sammenligne sig med.

Når globale aktiefonde bryster sig med pæne relative afkast, så tjek lige om det valgte indeks nu også er helt i tråd med investeringsstrategien. Hvis ikke, er det fordi den stigende globalisering og integration mellem de finansielle markeder har gjort andre indeks bedre egnet til sammenligning af opnåede resultater.

Top 5 over hjemlige fonde i kategorien 'Global Large Cap Blend' mest størst eksponering mod emerging markets, og som stadig benytter MSCI Verden som indeks
Fond Udviklingslande i pct. af portefølje Udviklingslande Asien i pct. Udviklingslande Europa i pct. Udviklingslande Latinamerika i pct. Udviklingslande Afrika & Mellemøsten i pct.
Handelsinvest Verden 34,7 10,0 0,0 24,6 0,0
Sydinvest Verden 10,5 9,0 0,0 1,5 0,0
Lån & Spar Rat Inv Afd Verden 10,3 0,0 3,8 4,4 3,5
Gudme Raaschou Selection 10,0 2,0 3,2 4,8 1,4
LD Invest Aktier 9,3 0,0 3,9 2,6 5,1

Baseret på seneste porteføljer fra fondene, der kan være afrunderingsafvigelser grundet reskalering.

Tabellen viser de globale fonde fra hjemlige foreninger, som stadig benytter det traditionelle verdensindeks, som ikke indeholder emerging markets, men hvor fondene alligevel investerer i disse lande.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser