Bedre udsigter for offshore it-selskaber

Den økonomiske afmatning var også hård for udbydere af it-tjenester, men de klarede sig alligevel hæderligt igennem krisen

Facebook Twitter LinkedIn

Udbydere af It-tjenester havde et ganske omtumlet 2009. Selskaberne oplevede prispres fra kunderne, indtjeningen blev påvirket af valutabevægelserne, og lavere salg påvirkede både omsætning og bundlinje.

Men selvom den økonomiske afmatning ikke skånede nogen af selskaberne klarede især offshore it-udbydere sig bedre end så mange andre selskaber. Det er selskaber som Accenture, CSC og Capgemini. De bedre resultater kan tilskrives en større andel af omsætningen, der stammer fra mindre konjunkturfølsomme dele af kundernes it-budgetter. Under afmatningen benyttede mange selskaber anledningen til at skære kraftigt i it-budgetterne, som især ramte lavt hængende frugter som rådgivning, systemintegration o. lign., mens knap så følsomme dele som systemvedligeholdelse, outsourcing af specifikke forretningsdele m.m. kun blev berørt i mindre grad.

Offshore it-service udbydere skaber normalt en betydelig andel af omsætningen fra sådanne tjenester og indtægtsgrundlaget forblev i vid udstrækning intakt under recessionen.

Forbedrede udsigter

I takt med at den globale økonomi gradvist genvinder fatningen vil selskabernes allokering af penge til teknologi givetvis også stige. Udsigterne ser særlig gode ud for offshore-baserede It-tjenester, der kan lette omkostningspresset for virksomhederne i et svagt økonomisk scenarie.

Seneste rapporter og prognoser fra It-udbydere såsom indiske Infosys og Wipro viser at efterspørgslen har stabiliseret sig i de sidste par måneder med øget antal fra kunderne. Kunderne fokuserer deres investeringer på teknologier, der understøtter besparelser på den korte bane.

Ifølge det såkaldte ’Tech Pulse Index’ som udgives af Federal Reserve Bank of San Francisco bundede den økonomiske aktivitet i den amerikanske it-sektor i maj sidste år, men tendensen har været stigende siden da.

Resultaterne af en nylig undersøgelse foretaget af Economist Intelligence Unit med 358 ledere fra globale tele-og IT-virksomheder understøtter denne tendens – nemlig at efterspørgslen efter it-services er stigende. Ifølge undersøgelsen tilkendegav omkring 60 pct. af lederne, at de forventer forøget efterspørgsel i løbet af de næste seks måneder. Det står i skarp kontrast til en tidligere undersøgelse, hvor kun 20 pct. af deltagerne udtrykte optimisme om et forestående opsving. Det kan endnu være for tidligt at konkludere, at virksomhederne er tilbage med de helt store investeringer i it, men noget tyder dog på at udbydere af offshore-it kan have lagt det værste bag sig.

Vækst øger ikke nødvendigvis bundlinjen

Til trods for at it-selskaberne opererer i et miljø med faldende vækst i omsætningen har de fleste af dem formået at opretholde indtjeningen på historiske niveauer. En kombination af effektivitet, fleksible forretningsmodeller og gunstige valutabevægelser har understøttet et fortsat højt niveau. Hertil kommer at lav løn inflation i Indien også bidrog til et kontrolleret lønniveau.

Men Morningstars brancheanalytikere er stadig noget tilbageholdende, når de skal svare på om den stigende efterspørgsel, vil føre til højere indtjeningsmarginaler. De mener, at der er begrænset plads til yderligere forbedring af indtjeningsmarginalerne i fremtiden. For det første er den indiske rupee nu relativ stabil i forhold til den amerikanske dollar, og den tidligere medvind på valutasiden er nu aftagende. For det andet ansatte selskaberne færre nye medarbejdere sidste år, og udnyttede de eksisterende resurser til fulde. For det tredje er lønniveauet steget en anelse og nyansættelser vil efter vores aktieanalytikeres overbevisningen lægge et vist pres på marginalerne. Sammenfattende bør virksomhederne være i stand til at fastholde deres nuværende indtjeningsniveauer, men betydelige forbedringer er nok mindre sandsynlige.

Potentielle risici

Set som en helhed stammer en betydelig del af omsætning hos offshore It-udbydere fra virksomheder i den finansielle sektor, og vækstmulighederne afhænger i høj grad af, i hvilket tempo finanssektoren kan komme på fode efter krisen. Flere af de store finansielle kunder som offshore It-udbyderne samarbejder med har dog kun i mindre grad været berørt af krisen. En anden vigtig faktor, som kan blive en lyseslukker er valutaen, idet en faldende amerikansk dollar mod den indiske rupee kan få negativ indflydelse på rentabiliteten hos it-udbyderne.

Interessante aktier

Ifølge vores brancheanalytikere bliver efterspørgslen mere og mere gunstig for udbyderne af It-tjenester, og især nogle af de største leverandører vil være godt rustet qua deres brede service-portefølje, geografiske bredde, og solide kundebase. Desværre er udsigterne allerede blevet indregnet i prisen på de fleste af udbyderne, som vores analytikere dækker. Men vi vil stadig holde øje med selskaberne, og når værdiansættelsen igen kommer ned i et fornuftigt leje vil det være oplagte investeringsemner.

Infosys

Infosys er førende inden for offshore-tjenester og den mest kendte af indiske IT-udbydere. Selskabet synes at være godt positioneret på grund af sin stærke branding, brede produktvifte og solide kundebase. Virksomhedens produkter spænder lige fra applikationsudvikling og vedligeholdelse til rådgivning. Kundebasen er enorm med mere end 575 aktive kunder. Desuden er kun få af kunderne blevet berørt af den aktuelle afmatning. Selskabet fortsætter med at skabe solide pengestrømme (i gennemsnit 17 pct. af indtægterne) og har en stærk balance uden gæld og en stor kontantbeholdning. Aktien handles omkring de 53 dollars, hvor Morningstars kursestimat i øjeblikket er 44 dollars med moderat usikkerhed tilknyttet estimatet.

Cognizant

Cognizant er en af de nyere indiske service-virksomheder og er kendt for høj kvalitet i rådgivningen og nære kunderelationer. Virksomheden lægger stor vægt på at være synlig blandt kunderne. Selskabets medarbejdere arbejder derfor ofte hos kunderne selv. Indtægterne er steget med en årlig vækstrate på 56 pct. i snit i løbet af sidste fem år, og det er samtidig lykkedes selskabet at fastholde en stabil overskudsgrad i intervallet 18-20 pct. Selskabet fokuserer på at geninvestere overskuddet i initiativer som skal skabe vækst på lang sigt. Morningstars kursestimat for aktien er 40 dollars med moderat risiko tilknyttet estimatet, men aktien handles i øjeblikket i kurs 46.

Wipro

Wipro skiller sig ud ved at selskabets It-service del tegner sig for næsten 75 pct. af omsætningen og Wipro har i høj grad fået opbygget en niche i tjenester inden for forskning og udvikling. Efter vores analytikeres vurdering er selskabets tidlige ekspansion inden for disse områder betydelig, og understøtter de fortsatte vækstmuligheder. Ligesom flere af sine konkurrenter har Wipro en solid balance og skaber et solide pengestrømme. Aktien handles omkring de 20 dollars, og Morningstars kursestimat er 16 dollars.

Danske aktiefonde som har investeret mest i artiklens omtalte aktier
Fond Portefølje investeret i artiklens omtalte aktier i pct. Morningstar Rating Afkast 1 år i DKK
Nordea Invest Indien 11,2 - -
Jyske Invest Indiske Aktier 9,7 4 74,0
MMI Teknologi - MFS 4,7 - 42,1
Danske Invest Fjernøsten 3,5 4 56,3
Handelsinvest Fjernøsten 3,2 2 34,5
Danske Invest Teknologi 3,1 3 34,3
ValueInvest Global 3,1 5 30,7
ValueInvest Blue Chip Value 3,0 5 25,2
Danske Invest Nye Markeder 2,8 5 59,7
Sydinvest IT 2,7 3 28,0

* Der er screenet på baggrund af seneste porteføljer for aktierne Infosys, Accenture, CSC, Capgemini, Wipro & Cognizant Tech. Afkast opgjort pr. 10/2.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser