IT-fonde ikke for sarte sjæle

Mange investorer er nok glade for at IT Factory ikke gik på børsen efter kapital. Teknologifonde har i stor stil alligevel kostet investorerne dyrt, og seneste skud på stammen er ingen undtagelse

Facebook Twitter LinkedIn

Teknologi sektoren har historisk set været et barsk bekendtskab for mange investorer. Tillokkende for sine høje vækstrater og afskrækkende for voldsomme kurssvingninger, har branchen tiltrukket mange investorer på toppen af it-boblen og efterladt adskillige tilbage med store kurstab.

I sluthalvfemserne belønnede en middelmådig it-fond investorerne med forrygende 330 pct. i afkast på bare tre år fra 1997 til 1999 og de allerbedste fonde ramte nærmest skyerne. Sidenhen gik det knap så storslået og fondene tabte i snit tæt ved 80 pct. af formuen i de følgende tre år.

Det uheldige for mange danske investorer dengang var, at ho

vedparten af de hjemlige investeringsforeninger først fik øjnene op for branchen og de nye muligheder da løbet var kørt. Knap halvdelen af de danske it-fonde blev introduceret i slutningen af 1999 eller i 2000. Det var netop på det tidspunkt at branchen sydede og boblede, og investorerne kastede svimlende beløb efter de nye trendy fonde. Men boblen bristede som bekendt, og investorerne missede i stedet de imponerende afkast, som mange havde sat næsen op efter.

En tredjedel af alle danske teknologifonde har efterfølgende kastet håndklædet i ringen og er blevet lukket ned. Senest hev Handelsinvest i år stikket ud til deres it-fond. I dens levetid blev en investering på 10.000 kr. formøblet til beskedne 2.900 kr.


Ikke megen hjælp i år

2008 har ikke været meget nemmere for it-investorerne. Den stigende dollar har trukket i den rigtige retning set med danske øjne, men har ikke kunnet forhindre et tab på 42 pct. i år for den middelmådige it-fond. For porteføljeforvalterne har tilflugtsstederne været yderst begrænsede og it-dominanter som Apple, Dell og Google er alle nede med 45 pct. eller mere.

Teknologiaktierne er ramt på flere fronter. For det første har investorerne trukket følehornene til sig i takt med at kreditkrisen er tiltaget. Der er blevet solgt ud af alt med en snert af risici, og selv de mest veletablerede it-selskaber er blevet straffet.

Derudover rammes selskaberne af den lavere økonomiske vækst, mere tilbageholdne forbrugere og et fastfrosset lånemarked.


Nye personer ved roret

I et presset aktiemarked er kunsten for porteføljerådgiverne bag it-fondene at finde solide selskaber. Apple startede året i en kurs tæt ved 195 dollar, men handles nu til 92 dollar. Intel lagde ud med kurs 27 ved årets begyndelse, men koster nu 13 dollar. Selvom de to selskaber er faldet betydeligt, er det to dominerende spillere i branchen, som bl.a. Morningstar forventer sig meget af, når den værste storm på finansmarkederne har lagt sig og de økonomiske udsigter forbedret.

Udfordringen for porteføljeforvalterne netop nu er dels at vurdere hvor langt kurserne på it-aktierne vil dykke førend bunden er nået, men også vurdere hvilke mindre selskaber, der vil overleve markedsturbulensen med skinnet i god behold.

Erfaringen fra dengang boblen brast, er derfor uundværlig ballast, men stort set ingen danske it-fonde har folk ved roret nu, som også var med dengang. Kun indeksfonden, Danske Invest Indeks It, der blev etableret allerede tilbage i 1988 har haft rådgiveren med hele vejen.


Danske it-fonde

Præstationerne i danske it-fonde er til at overse. It-fondene har i snit tabt 42 pct. i år og over tre år er tabet godt 18 pct. årligt. Heller ikke over fem eller ti år er det over en bred kam lykkedes at skabe et positiv afkast.

Vurderes it-fondenes præstationer op mod deres egne indeks, er det kun de færreste som har haft held med at slå indekset. Den bedste af dem alle på tre, fem, ti og femten års horisont er faktisk indeksfonden fra Danske Invest. Det er den eneste, som ikke forsøger at gøre det bedre end indekset, men blot følge det så tæt som muligt. Ikke desto har den givet baghjul til de øvrige it-fonde, der netop prøver at slå indekset.


Skidt start for Multi Manager Invest

De store kursfald har kølnet interessen for it-fonde, og ikke siden slutningen af 2001 har danske investeringsforeninger forsøgt sig med nye fonde målrettet branchen. Men tidligere på året valgte Multi Manager Invest at bryde trenden og introducere en helt ny it-fond. At dømme efter resultatet kunne timingen have været bedre. Tæt ved 40 pct. af formuen er allerede tabt siden lanceringen i april, hvilket er det dårligste resultat af alle it-fondene. Samtidig er det hele 12 pct. point lavere end dens indeks.

Nu er det jo ikke kun teknologiaktier som har klaret sig skidt på det seneste. Afkastet i år er en smule dårligere end en bred aktiefond, men kurssvingerne i it-fondene er derimod markant større og har faktisk altid været det. Medmindre meget ændrer sig, skal vi nok også forvente os store kurssvingninger i it-fondene de kommende år.

Sådan har danske teknologifonde klaret sig
Fond Det er 100 kr. blevet til i år Det er 100 kr. blevet til på tre år Det er 100 kr. blevet til på på fem år Standardafvigelse 1 år Morningstar rating
BankInvest Teknologi Aktier 57 53 64 27,7 3
Danske Invest Indeks IT 60 59 67 26,3 3
Danske Invest Teknologi 58 57 59 27,8 3
Jyske Invest IT Aktier 56 59 67 26,1 4
Multi Manager Invest Teknologi * 61 - - - -
Nordea Invest IT 55 49 50 29,0 2
Sydinvest e-Business 56 48 61 25,4 2
Sydinvest IT 62 58 62 23,8 3
Globalt aktieindeks, MSCI World 64 67 91 19,6 -
* Afkast siden start 1.4.2008

** Alle afkast er i DKK

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser