Hedgeforeninger mest ned

Udviklingen i danske hedgeforeninger har været meget blandet i år og det afspejler forskelligheden i strategierne. I et tilfælde, er foreningen helt stoppet med at stille priser på ubestemt tid.

Karsten Henriksen 20/10/2008
Facebook Twitter LinkedIn

En investering ved årsskiftet på 100 kroner ville i dag være sølle 29 kroner værd, så stort har tabet været i BI Bull Hedge, som er en hedgeforening søsat af BankInvest sidste år. Det er det absolut dårligste afkast blandt alle danske fonde i 2008. I den helt anden ende af skalaen ligger også en hedgeforening, nemlig Mermaid Nordic, som i år har givet et positivt afkast på over 6 pct.

Danske hedgeforeninger har vidt forskellige strategier og dermed vidt forskellige afkast- og risikoprofiler. Man kan med andre ord ikke skære alle hedgeforeninger over en kam i relation til afkast potentiale og risiko for tab. Alligevel har man en tendens til at omtale dem under et.

Det samme gør sig faktisk gældende for almindelige investeringsforeninger. Her er det dog mere intuitivt

hvad der har høj eller lav risiko, fordi afkastet typisk følger markedet ganske tæt. Eksempelvis vil de fleste kunne nikke genkendende til, at risiko og afkast er begrænset i investeringsforeninger med korte danske statsobligationer og at risikoen er meget høj i investeringsforeninger, der investerer i eksempelvis kinesiske aktier.


Andre sammenhænge

Samme logik virker bare ikke når man skal gennemskue hedgeforeninger, her spiller andre faktorer ind. Investering for lånte penge - gearing, mulighed for aktielån og spekulation i faldende kurser er med til at ændre profilen i et omfang, der gør dem meget lidt gennemskuelige for såvel private investorer som professionelle.

Netop gearing er årsagen til det ekstra store tab i BI Bull Hedge. Kort fortalt gearer fonden sine investeringer, så den vinder mere når markedet stiger og til gengæld taber mere når markedet falder. BankInvest udbyder også den mere konservative BI Hedge Stabil. Denne fond bygger på to underliggende fonde, en der investerer i obligationer og en der investerer i aktier. Begge forsøger hver især at gøre sig uafhængig af den generelle markedsudvikling ved at lade lange investeringer balancere ud med korte. Afkastet i den overordnede fond har været ganske stabilt som navnet antyder og er således under en pct. nede siden årets start.

Men investeringer i par af enten aktier eller obligationer er ikke nødvendigvis vejen til stabile afkast. For det første skal porteføljemanageren have heldet til at købe de aktier eller obligationer der uvikler sig relativt bedste og samtidig sælge de aktier eller obligationer klarer sig relativt dårligst. Sker det omvendte, så taber fonden på både de lange og korte investeringer. Herudover spiller gearingen af investeringerne en væsentlig rolle i størrelsen af det endelige afkast.


Investorer i skruetvinge

Udviklingen i Jyske Invest’s såkaldte markedsneutrale hedgeforeninger, er et skoleeksempel på hvor hurtigt og galt det kan går, når man i en periode investerer i de forkerte par af aktier eller obligationer. Foreningen havde ellers i starten stor succes med Jyske Invest Markedsneutral Aktier, der leverede imponerende afkast over en ganske kort periode. Men 2008 år er pilen vendt den anden vej med et tab siden årsskiftet på 30 pct. Og det der nok vil forvirre mange er, at tabet i foreningens obligationsfond, Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer har været betydelig større end i aktiefonden. Frem til tirsdag i sidste uge var faldet i denne nået op på hele 53 pct. siden nytår. Siden da vides det faktisk ikke hvordan udviklingen har været idet, Jyske Invest helt er holdt op med at offentliggøre værdien af fonden. Samtidig er emission og indløsning i fonden suspenderet, så investorerne har ikke haft mulighed for at komme ud af deres investeringer i snart halvanden uge. Ud over at have tabt over halvdelen af formuen på under et år, så er investorerne altså låst fast i deres investering på ubestemt tid.

Sydinvest lancerede sidste år en hedgeforening der på gearet basis investerer i virksomhedslån, der normalt ikke kan købes i almindelige investeringsforeninger. Også her er tabene betydelige med minus 60 pct. siden årets start.


Hårdt år for de fleste

Helt almindelige investeringsforeninger er også blevet straffet ekstremt hårdt i år med store negative afkast i både aktiefonde og i fonde med risikable obligationer. Udviklingen har blot været endnu mere ekstrem i en række af hedgeforeningerne og samtidig har flere af dem ikke udviklet sig helt som forventet. Eksempelvis var det forventningen, at såkaldt markedsneutrale hedgeforeninger skulle være i stand til at levere positive afkast uanset om de øvrige markeder steg eller faldt. Det står klart nu at virkeligheden er en helt anden. Det er en gammel sang, men risikospredning kan opnås effektivt og billigt ved at blande obligationer ind i aktieporteføljen. Som privat investor bør man altid holde sig til investeringer man forstår og for mange betyder det, at de bør gå en stor bue uden om de fleste typer af hedgeforeninger.

Hedgeforening Afkast 1 md. Afkast Åtd Afkast dato
BI Bull Hedge -53,3 -71,2 16-okt
Hedgeforeningen Sydinvest Virksomhedslån -43,9 -60,0 15-okt
Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer -25,3 -52,8 08-okt
Jyske Invest Hedge Markedsneutral Aktier -6,6 -29,8 16-okt
HP Hedge -19,0 -27,2 13-okt
BI Hedge Stabil -0,4 -0,3 16-okt
Hedgeforeningen Mermaid Nordic - 6,4 15-okt
Hedgeforeningen SI Akt. & Obl Mix II -53,7 - 16-okt
Hedgeforeningen SI Akt. & Obl Mix I -27,6 - 16-okt

Bemærk: Afkast er ikke beregnet for samme datoer.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser