Kreditkrisens 1 års fødselsdag

Efter et år med finansiel krise, kan verdensøkonomien gøre status. Nogle spillere er ikke længere at finde i den finansielle sektor, mens myndighederne har haft travlt med at give håndsrækninger til andre, for delvist at bevare kontrollen.

Facebook Twitter LinkedIn

Kreditkrisen har for nylig fejret sin 1 års fødselsdag, målt ud fra hvornår den amerikanske centralbank først sænkede renten, og begyndte med økonomiske indsprøjtninger i bank systemet, sammen med flere andre centralbanker. I september 2007 begyndte alvoren dog rigtigt at gå op for europæerne, da banken Northern Rock måtte bukke under på det pressede interbank lånemarked. Northern Rock’s forretningsmodel, var i høj grad funderet på genudlån af kapital fra andre banker, da banken selv kun havde et mindre antal indskuds givende kunder. Netop dette interbank lånemarked, hvor banker konstant låner penge på tværs af koncernerne, blev hårdt ramt i

forbindelse med uroen på det amerikanske boligmarked. Banken blev derfor nødsaget til at gå til Bank of England, for at få stillet kapital til rådighed, for at muliggøre den videre drift af banken. Det blev hurtigt klart at Northern Rock ikke kunne fortsætte som selvstændig bank, så i februar 2008 blev banken overtaget af den britiske stat, efter det ikke havde været muligt at afhænde banken til en anden ejer.

Siden Northern Rock blev overtaget af den britiske stat er 8 amerikanske banker gået ned oven på problemerne i det globale finansielle system. I Danmark har vi som bekendt heller ikke kunne snige os uden om et par uheldige episoder i banksektoren, først måtte Bank trelleborg bukke under, og for nylig har Danmark igen fået global pressedækning, fra blandt andet Finansiel Times og Wall Street Journal, da den danske nationalbank overtog Roskildebank, for at forhindre en yderligere destabilisering af finanssektoren.


Historiens seneste kapitel

Sidste skud på stammen fra september måned, er nationaliseringen af de to amerikanske realkreditgiganter Fannie Mae og Freddie Mac, der tilsammen står for over halvdelen af de amerikanske boliglån, svarende til et beløb på 5.000 milliarder dollar.

Realkredit giganterne har det seneste år bevæget sig rundt i en ond cirkel. De svære finansielle forhold på interbankmarkedet, har gjort det vanskeligt at rejse kapital til udlån, og som følge heraf er selskabernes låneomkostninger steget markant. Denne regning er selvfølgeligt sendt videre til boligejerne i form af dyrere boliglån, hvilket er en vigtig faktor i forhold til de fortsat faldene priser på det amerikanske boligmarked.

Ved overtagelsen får den amerikanske centralbank til opgave at sikre Freddie Mac og Fannie Mae, stabil finansiering den kommende tid, ved at stille kapital til rådighed.


Usikkerheden er fortsat stor

Til trods for de mange tiltag, særligt den amerikanske stat og centralbank, har foretaget i et forsøg på at underbygge den skrantende økonomi, er usikkerheden fortsat til at få øje på. Selv i lande som Japan og Tyskland, der ellers ikke har været en del af tidligere års prisfest på boligmarkedet, er kreditkravene blevet strammere, og finansieringen dyrere.

De nye markeder er ligeledes kommet under et fortsat større pres, væksten er på spil som led i den svindende efterspørgsel, samtidig med at der foretages nødvendige lokale økonomiske stramninger for at begrænse den stigende inflation.


Afkast i krisens første år

Krisens første år har været hård ved de finansielle markeder. Særligt selskaberne fra finanssektoren har gentagende gange måtte nedjustere årets resultat, på baggrund af den finansielle krise. Morningstar kategorien ” Sektor Finansiel Service – Aktier”, ligger blandt de mest faldende kategorier på et års sigt, med et negativt afkast på 27 pct. De bredere kategorier ”Europa Large Cap – Blend”, og ”Global Large Cap – Blend” ligger til sammenligning med negative afkast på henholdsvis 22- og 19 pct. i samme periode.

Efter et år med den finansielle krise inde på livet, er forvirringen fortsat stor i forhold til hvad den umiddelbare fremtid vil bringe. Det er dog sikkert at vi endnu ikke har set det sidste til kreditkrisen, der nok kommer til at påvirke vores økonomi et stykke tid endnu.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Fleron Hansen  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser