Få aktier gør forskellen i danske aktiefonde

Der er langt mellem snapsene på det danske aktiemarked i år. Det går ud over de danske aktiefonde, som ikke får satset på rigtige heste. Der er markante udsving mellem de bedste og dårligste fonde med fokus på danske aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

Ved nytåret til 2007 kunne danske aktiefonde fejre, at de i snit havde hentet 30 pct. i afkast hjem til investorerne i hvert eneste af de tre forudgående år. De imponerende præstationer blev primært drevet af stærke afkast blandt mindre danske selskaber, men sidste år gik luften ud af ballonen på de mindre aktier og bøtten blev vendt på hovedet. For hele året blev det blot et beskedent plus og de tidligere så standhaftige small cap aktier faldt tilbage og overlod roret til large cap aktierne.

Udviklingen på de finansielle markeder i år har det gjort det om muligt endnu vanskeligere at være investor. Kun få danske aktier er steget ove

rhovedet og langt hovedparten er faldet ganske betydeligt. Det er en forværring af sidste års negative trend, hvor blot omkring halvdelen af alle danske aktier gav et positivt afkast. Allerede på daværende tidspunkt var det overraskende mange aktier som vendte pilen nedad, og de forværrede markedsforhold har ramt danske aktiefonde ekstra hårdt i år.

I år er det foreløbigt blevet til et negativt afkast på 14 pct. i snit for fonde med fokus på danske aktier. Bedst er det gået indeksfonden Sparindex OMXC20 med et tab på 8,5 pct., og i bunden af tabellen ligger BankInvest Danmark, hvis bekendtskab har kostet investorerne 24,7 pct. på bundlinjen.

Top 5 fonde siden årets start i Morningstar kategorien 'Danmark Aktier'
Fondsnavn Managerens navn ÅTD afkast Afkast 1 år Morningstar Rating™
Sparindex OMXC20 Jacob Loiborg -8,5 -14,7 1
Merchant Invest Danske Aktier Hans Kjær -11,2 -16,8 3
Danske Invest Engros Fokus Danske Aktier Hans Kjær -11,5 -16,9 4
Gudme Raaschou Danske Aktier Niels H. Antonsen -11,5 - -
Nykredit Invest Danske Aktier Peter Holt -11,8 -18,6 3

Large cap trækker op

Sparindex OMXC20 følger en passiv investeringsmålsætning, og ambitionen er at klare sig ligesom indekset med de største og mest likvide danske aktier, OMXC20, og give investor en sikkerhed for et afkast i tråd med indekset. I en årrække har fonden ikke kunne følge med andre aktiefonde, da de største danske aktier har haltet efter de mindste selskaber. Men udviklingen sidste år, hvor fokus kom tilbage på de allerstørste aktier, havde en gavnlig effekt på fonden og i år ligger den altså helt i top.

Det er indekstunge aktier som AP Møller Mærsk og især Vestas, der trækker læsset og lægger en dæmper på fondens kursfald i år. Indekset er markedsvægtet og det betyder at næsten 40 pct. af fondens formue er placeret i de to selskaber. Uden Vestas i porteføljen ville afkastet være omkring 2,5 pct. point lavere.

Blandt resterende OMXC20 aktier er det kun Topdanmark og Genmab, der kan brøste sig med plusser på kontoen. Det er to mindre selskaber i indekset og tilsammen udgør de 2,8 af porteføljen i Sparinvest OMXC20.


Byggeaktier på retræte

Vi har hørt meget om finansaktierne, der har lidt store tab i takt med kreditkrisen tog sin begyndelse sidste sommer, men også aktier inden for andre brancher er faldet voldsomt. Stigende låneomkostninger og højere inflation rammer også byggebranchen, og det smitter af på underleverandører af materialer som eksempelvis Rockwool. Aktien er drattet 75 pct. over det seneste år.

Kursudviklingen i Rockwool aktien er især gået ud over BankInvest Danmark og Danske Invest Engros Small Cap Aktier. De har investeret henholdsvis 4,4 og 4,8 pct. i aktien. For et år tilbage lå begge med 10 pct. af formuen i Rockwool, som altså dengang var en af de aktier, fondenes rådgivere havde mest tiltro til.

Selskabet Solar, også leverandør af materialer til byggebranchen, har tabt knap 50 pct. over det seneste år. Aktien er med i begge fonde og er altså med til at trække ned i afkastet.


Rella Holding

Igennem de sidste par dage har man i flere medier kunne læse om at Rella aktien har været udsat for spekulation. Først er aktien steget til vejrs med raketfart for siden hen at falde kraftigt. På små to år er aktien faldet fra kurs 160 til 58, hvilket svarer til et tab på mere end 60 pct.

Top 5 fonde med største sats på Rella Holding
Fondsnavn Portefølje dato Rella-aktien i pct. af portefølje ÅTD afkast Placering i kategori ÅTD*
BankInvest Fritid & Undholdning Pension 30-06-2008 4,6 -11,2 20
Nordea Invest Nordic Small Cap 30-06-2008 2,9 -10,8 12
Bankinvest Danmark 30-04-2008 2,6 -24,7 100
Alfred Berg Danmark 31-05-2008 2,4 -14,8 70
Sydinvest Danmark 31-07-2008 1,6 -11,8 28

*Placering i kategori. Jo lavere tal, jo bedre. Et tal på 20 fortæller at 20 pct. af fondene i kategorien har gjort det bedre, mens hele 80 pct. har lavere afkast i år

Vi har set på hvilke danske fonde som har investeret mest i aktien. Tabellen her på siden viser top 5 over fonde med Rella i porteføljen. I øjeblikket har BankInvest Fritid & Underholdning med en vægt på 4,6 pct. investeret mest i aktien. Efter at have været ude af aktien det meste af 2007 valgte fondens rådgiver i foråret igen at satse på aktien. Så selvom den er faldet siden, tyder noget på at investorerne har undgået de værste kursfald.

Om det også er indeksfonden, som har slået de aktivforvaltede fonde på målstregen, når året er omme, må tiden vise. Det afhænger i høj grad af hvordan de indekstunge aktier som Novo Nordisk, AP Møller Mærsk og Vestas klarer sig resten af året. Vi gør regnskabet op til den tid, men vil du lave en midtvejsevaluering, så følg udviklingen på www.morningstar.dk.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser