Aktiefonde der satser stort på Kina

2008 har mildt sagt ikke været et godt aktieår og for investorer med penge i kinesiske aktier har det været endnu mindre behageligt.

Facebook Twitter LinkedIn

Udviklingen står i skarp kontrast til situationen for bare et par måneder siden, hvor kinesiske aktier nærmest steg ind i himlen, drevet af stærk industrialisering og økonomisk vækst. Det kinesiske aktieindeks, Shanghai Composite indeks, belønnede investorerne med godt 100 pct. alene i 2007 og året før bød ligeledes på markante stigninger.

Men selv kinesiske aktier er kommet til kort i 2008 og global økonomisk afmatning i kombination med højt prisfastsatte aktier har gjort investorerne mere nervøse, og som derfor søger i ly i knap så risikable investeringer. Shanghai indekset er i 2008 faldet tilbage med godt 35 pct. og sidste års he

ftige kursstigninger er ved at fordufte i det blå.


Kinesiske aktier i globale fonde

Det er ikke nødvendigvis kun fonde med fokus på fjernøsten, der har en eksponering mod den kinesiske økonomi. Mange globale fonde har nemlig også investeret i det kinesiske marked. Det har de gjort ved at købe kinesiske aktier eller investere indirekte. Sidstnævnte kan gøres ved at investere i selskaber med et stort forretningsomfang med Kina, eller eksempelvis investere i aktier fra råvareproducenter, der vil profittere på øget efterspørgsel efter råvarer fra lande som Kina og Indien. Her vil man ikke direkte kunne aflæse Kina andelen i porteføljen.

En af de globale aktiefonde med flest kinesiske aktier i porteføljen er Independent Invest Global. Mere end 12 pct. af porteføljen er investeret i kinesiske aktier. Til sammenligning har det mest brugte verdensindeks MSCI World ingen kinesiske aktier i porteføljen og i MSCI All Countries, der inkluderer udviklingslande, udgør Kina blot 1,6 pct.

Den høje Kina andel har ikke påvirket fonden synderligt relativt til andre fonde med globale aktier. I indeværende år ligger fonden blandt de allerbedste fonde i kategorien. Om den høje andel af kinesiske aktier forklarer investeringsdirektør Henrik Tiedemann, at værdien faktisk er øget siden november. Til trods for markante kursfald generelt i Kina er fondens kinesiske aktier nemlig samlet set steget i værdi. Henrik Tiedemann fortæller, at fondens kinesiske aktier, fortsat vil nyde gavn af det stigende indenlandske forbrug i Kina, og er interessante investeringsmuligheder. Det er selskaber inden for forbrugsgoder, fødevarer samt energi og virksomhederne er markedsførende selskaber inden for deres respektive forretningsområde.

Henrik Tiedemann har ingen planer om at reducere andelen af kinesiske aktier i porteføljen. Snarere tværtimod eftersom Kina’s næsten tocifrede økonomiske vækstrater forventes at holde godt gang i forbruget i Kina.”


Færre kinesiske aktier

En af de fonde der har solgt mest ud af kinesiske aktier siden toppen i november sidste år er den globale aktiefond Sydinvest Megatrends. Den var ellers blandt de danske aktiefonde i kategorien, der havde investeret mest i Kina tilbage i november sidste år. Om årsagen til den markante reduktion fortæller porteføljemanager Jesper Engedal, at de makroøkonomiske udsigter i slutningen af sidste år for USA, der er et af Kinas store eksportmarkeder, og tiltagende inflation i Kina med udsigt til priskontrol fra myndighedernes side var tilstrækkelig til at han valgte at reducere vægten af kinesiske aktier.

Set i bakspejlet viste det sig at være en fornuftig beslutning, forklarer Jesper Engedal, idet flere af de frasolgte aktier er faldet kraftig siden årsskiftet. Jesper Engedal har så småt fået appetit for kinesiske aktier igen, og har bl.a. købt kinesiske aktier inden for finans og energi.

Mange danske aktiefonde har investeret i kinesiske aktier. I kategorien Globale Large Cap Blend Aktier er Independent Invest Global uden sammenligning den, der har satset mest på kinesiske aktier. Andelen er fire gange så meget som Jyske Invest Favorit Aktier, der har næstflest Kina aktier. Blandt fonde med fokus på udviklingslande er EgnsINVEST Emerging Østen i front i aktiekategorien Asien ex. Japan med knap 30 pct. i Kina.

De danske investeringsforeninger håndterer udviklingen i Kina vidt forskellig. Nogen har valgt at reducere eksponeringen mod det kinesiske marked i forventning om fortsat turbulens, hvorimod andre satser på at drage fordel af fortsat stærk økonomisk vækst i Kina. Det illustrerer hvor delte meninger der er om de kinesiske aktiers fremtid på kort sigt, men der er næppe uenighed om at Kina ikke er til at overse i den globale økonomi.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser