Vurder risikoen i din fond

Mange har svært ved at forholde sig til risiko, og ser derfor alene på afkastet når de investerer i investeringsforeninger, risikoen er dog vigtig og det behøver ikke at være så indviklet endda.

Karsten Henriksen 19/11/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Fondene markedsfører sig på det og investorerne kigger efter det. Afkastet er formålet med at investere, men der følger en risiko for tab med i investeringen, hvilket er blevet meget tydeligt på det seneste. Derfor er det ikke så underligt at mange investeringsforeninger er begyndt at markedsføre sig med, at de er dygtige til at begrænse risiko. På samme vise dukker der stadig flere fonde op i Europa, som sigter efter at skabe positive absolutte afkast.

Hvad enten markederne stiger eller falder, er det væsentligt, at man overvejer risikoen ved den fond, man er ved at investere i. Og det kan godt lade sig gøre uden lange beregninger og dyb finansiel indsigt.


Et par tommelfingerregler

Som udgangspunkt er det en god ide at se på, hvad fonden investerer i. Her er der nogle generelle sammenhænge der gør sig gældende: Obligationsinvesteringer er mindre risikable end aktieinvesteringer. Investeringer i nogle få aktier giver større risiko end investeringer spredt ud over mange. Investeringer koncentreret i en enkelt branche giver større risiko, end hvis de er spredt ud over hele markedet, fordi kurserne på selskaber i samme branche har det med at bevæge sig samme vej. Investeringer i nye markeder giver normalt en større risiko end de mere traditionelle, lige som der ofte er større risiko ved aktier i små virksomheder frem for store. Value aktier er normalt mere stabile end vækstaktier.

Derfor er det en god idé at tage et kig på de seneste tal for, hvad en fond har investeret i, før man selv investerer i fonden. Her på Morningstar kan man se tallene fordelt på lande, brancher, virksomhedsstørrelser og aktiestil, altså om der er tale om vækst eller value aktier.

Men det er også vigtigt at danne sige et billede af, hvad fonden har tænkt sig at gøre fremover. Nogle fonde har som erklæret målsætning at jagte et højt afkast, også selv om prisen er stor risiko for pludselige tab. Andre forsøger aktivt at undgå risikable investeringer, selv om det kan betyde, at de går glip af store kursstigninger. Andre igen er underlagt stramme regler for, at de skal følge et bestemt indeks. Det begrænser den risiko, der følger af, at fondens forvalter kan satse forkert. Men det udelukker samtidig, at forvalteren kan navigere udenom et generelt fald i markedet.


Hvad siger historikken?

Det er derfor en god ide at se på, hvad fonden selv angiver som målsætning for investeringerne. Men man bør også se på, hvordan det er gået hidtil. Ser man nærmere på en fond, kan man for eksempel se, hvordan det er gået med afkastet kvartal for kvartal. Det kan give et indtryk af risikoen. Er der eksempelvis mange perioder med stærkt negative afkast, kan man spørge sig selv, om man havde kunnet leve med selv, at have haft penge investeret i fonden i de perioder. For er det sket før, kan det ske igen.

Et mere overordnet billede af, hvordan risikoen har været hidtil, kan man få fra nøgletallet standardafvigelse. Jo højere standardafvigelse, jo større udsving har der været i fondens afkast. Tallet er velegnet til at sammenligne en fond med en anden, hvor det kan give en god indikation af, hvilken af dem, der er mest risikabel.

Hele formålet er naturligvis at finde frem til de fonde, der kan levere et godt afkast uden for megen risiko. Og det er netop, hvad Morningstar måler med sin rating på fra én til fem stjerner. Jo bedre afkast, der er leveret, jo flere stjerner. Men jo større månedlige udsving, der har været i afkastet, jo færre bliver stjernerne. Derfor er ratingen et godt udgangspunkt, når man skal vælge fonde.

Men ratingen kan ikke stå alene. Den måler, hvordan en fond har klaret sig i forhold til andre, sammenlignelige fonde. En femstjernet fond med kinesiske aktier vil således være blandt de bedste kinesiske aktiefonde, men det er kun en begrænset hjælp, hvis hele det kinesiske marked går i sort.

Det er derfor, at risikospredning er det måske allervigtigste middel til at begrænse den samlede risiko. En ting er, at man bør vælge kvalitetsfonde, der formår at levere gode afkast i forhold til den risiko, de løber. Men de helt store udsving har typisk rod i, at alle kurser i en del af markedet pludselig går samme vej. Derfor kan man dramatisk reducere sin investeringsrisiko ved at sørge for, at man ikke er for afhængig af bestemte brancher, regioner eller virksomhedstyper. For de mere forsigtige investorer kan der skrues betydeligt ned for risikoen i porteføljen ved at inddrage en større eller mindre andel i obligationer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser