Næste generation af sektorfonde

Mange sektorfonde er en konsekvens af modeluner på investeringsmarkederne omkring år 2000 og har ikke været specielt interessante siden. En ny type ejendomsfonde kan imidlertid være på vej til de danske investorer og de kan blive interessante ud fra et risikosprednings synspunkt, også på langt sigt.

Karsten Henriksen 30/07/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Der er kun blevet startet en sektorfond op i Danmark siden 2002 og det gør egentlig ikke så meget, for investorerne har dybest set ikke behov for traditionelle sektorfonde i deres porteføljer. Hovedparten af de knap 30 sektorfonde der udbydes på det danske marked er etableret i perioden 1998 til 2001 og investerer i enten teknologiaktier eller medicinalaktier. Og netop denne type aktier var yderst interessante på det tidspunkt. De senere år har resultaterne imidlertid ikke været imponerende.

Det absolut ringest afkast i indeværende år kommer fra BG Invest Europæiske Ejendomme med et negativt afkast på 12,7 procent. Fonden investerer i aktier fra ejendomsselskaber og lignende, en sektor som ikke har haft det godt i år. Faktisk kommer 11 ud af de 20 dårligste aktieafkast fra sektorfonde i år. Bortset fra ovennævnte fond, så er det fonde med fokus på biotek og sundhed, der ligger i bunden af listerne med afkast i omegnen af nul til minus tre procent siden årets start.

Efter et kedeligt år i 2006, ligger de danske teknologifonde i positivt terræn med afkast på seks til ti procent i år og er dermed de sektorfonde, som har klaret sig bedst i år, skønt deres afkast tynges af den faldende dollar. Sektorfondene er imidlertid igen i år blevet slået med flere banelængder af geografiske fonde med danske aktier eller med aktier fra Asien og Emerging Markets, hvor afkastene i mange tilfælde ligger på 15 – 40 procent alene i år.


Lidt overflødige

Skal man sætte det lidt på spidsen, så er det lidt som at gå over åen for at hente vand, når man køber en sektorfond. Har man en bred porteføljen af fonde med en god geografisk spredning, så har man højest sandsynligt allerede en fornuftig spredning på sektorer. Derfor vil inddragelsen af en sektorfond blot skabe en overvægt i porteføljen i forhold til denne sektor.

I visse tilfælde kan sektorfonde dog bidrage til at skabe balance i porteføljen. Eksempelvis i tilfælde, hvor en portefølje har en undervægt i en given sektor, så porteføljen bringes på niveau med markedet, ved at inddrage en sektorfond med netop dette fokus. Men den oprindelige motivation for at investere i de fokuserede sektorfonde indenfor eksempelvis teknologi, lå i muligheden for at få del i tårnhøje afkast. Det lokker ikke så meget længere efter de seneste fem års afkast har vist, at man ofte har været bedre tjent med en bred global aktieportefølje.

De oprindelige argumenter for at købe sektorfonde er dermed ikke så relevante længere, med mindre man som investor har en meget stærk overbevisning om, at en enkelt sektor kommer til at klare sig væsentligt bedre end de øvrige og derfor ønsker at satse fokuseret på denne. En sådan strategi har dog mere med spekulation og gambling at gøre end fornuftig langsigtet investering.


Nye muligheder

Så helt overordnet er sektorfondene altså temmelig overflødige, idet de ikke umiddelbart har givet højere afkast end markedet og ikke bidrager med nævneværdig risikospredning til en i forvejen bred aktieportefølje. Et stort antal sektorfonde er ligeledes blevet lukket eller omdannet til bredere fonde de senere år. Aktierne har det med at følge hinanden og det er en tendens, som er blevet forstærket de senere år, hvor globaliseringen for alvor har taget fart.

Etableringen af sektorfonde der investerer direkte i ejendomme vil derimod kunne byde på væsentlig bedre risikospredning i forhold til eksisterende ejendomsfonde som blot investerer i aktier fra ejendomsselskaber. Ejendomme er nemlig en helt anden aktivklasse, som giver en god risikospredning i kombination med aktier og obligationer.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt for de danske investeringsforeninger at etablere fonde der investerer direkte i ejendomme. Det kræver nemlig en ændring i lovgivningen, som måske er på vej, efter branchen i længere tid har arbejdet for sagen og senest indgivet en rapport om direkte ejendomsforeninger til økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og Finanstilsynet.

Fonde der investerer direkte i ejendomme vil i mindre udstrækning svinge i takt med aktiemarkederne og dermed vil de kunne bidrage med et nyt element til en i forvejen bred portefølje af aktier og obligationer. Man skal dog ikke forvente tårnhøje afkast fra de direkte ejendomsfonde, da deres afkast i større udstrækning minder om det fra obligationsfonde. Så i modsætning til tidligere etableringer af sektorfonde, som blev solgt på forventninger om høje afkast, så er motivationen for investering i sektorfonde med direkte ejendomsinvesteringer, når og hvis de kommer, derimod risikospredning og sikkerhed.

Afkastet i år og sidste år i danske sektorfonde
Fond Morningstar Kategori™ Afkast i år Afkast 2006
Danske Invest Teknologi Sektor Teknologi - Aktier 9,5 -2,2
Midtinvest Teknologi Sektor Teknologi - Aktier 9,3 -3,2
BG Invest IT Sektor Teknologi - Aktier 7,8 -2,3
Sydinvest IT Sektor Teknologi - Aktier 7,7 -1,7
Jyske Invest IT Aktier Sektor Teknologi - Aktier 7,6 2,4
Sparinvest Europæiske Finansielle Aktier Sektor Finansiel Service - Aktier 7,3 31,2
Sydinvest e-Business Sektor Teknologi - Aktier 7,2 -7,8
BankInv.Teknologi Akt. Sektor Teknologi - Aktier 6,6 0,3
Nordea Invest IT Sektor Teknologi - Aktier 6,3 -5,3
BankInv.Fritid&Undh. Akt. Sektor Privatforbrug - Aktier 4,9 14,6
Danske Invest Bioteknologi Sektor Bioteknologi - Aktier 0,1 1,5
Jyske Invest BiotechMedicinal Aktier Sektor Sundhed - Aktier -0,9 -11,9
Danske Invest Sundhed Sektor Sundhed - Aktier -1,0 1,1
BG Invest Health Care Sektor Sundhed - Aktier -1,2 -1,8
EGNS-INVEST Biotek & Medicin Sektor Sundhed - Aktier -1,4 -4,9
BankInv.Health Care Akt. Sektor Sundhed - Aktier -2,5 -3,1
BankInv.Bioteknologi Akt. Sektor Bioteknologi - Aktier -2,7 1,8
Nordea Invest HealthCare Sektor Sundhed - Aktier -2,9 -4,6
Gudme Raaschou Health Care Sektor Sundhed - Aktier -3,0 -3,6
BG Invest Europæiske Ejendomme Sektor Europa Ejendomme, Indirekte - Aktier -12,7 52,3
Jyske Invest Globale Ejendomsaktier Sektor Ejendomme, indirekte - Aktier * *

* Fonden er etableret i juni 2007
Data fra 26-07-2007

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser