Fokuser din portefølje

Skønt det er godt at sprede sin risiko, så kan man godt eje for mange fonde. Det gør det svært at overskue sine investeringer, og risikoen er overlap og overeksponeringer.

Karsten Henriksen 12/02/2007
Facebook Twitter LinkedIn

Ud af de mange fonde på det danske marked findes der både gode og mindre gode alternativer. Har man investeret i en dårlig fond, skal man selvfølgelig undersøge mulighederne for at sælge den og eventuelt finde en bedre fond.

For meget af det gode kan dog også være skidt. Morningstars erfaringer viser, at en del private investorer har for mange fonde i deres porteføljer. Det giver overlap med flere fonde, som varetager den samme opgave i porteføljen. Det kan også betyde, at det bliver uoverskueligt og vanskeligt at styre sin opsparing. Har man for mange fonde i porteføljen, kan man med fordel gå igennem følge fem step.


Step 1: Samlet overblik

Før man undersøger de individuelle fonde, er det en rigtig god ide at analysere og vurdere den samlede porteføljes overordnede udseende. Det bedste overblik får man ved at taste sin portefølje – all fondene – ind i porteføljesystemet på Morningstar.dk og klikke på portefølje X-Ray.

I X-Ray kan man se den samlede porteføljes fordeling på aktier, obligationer og kontanter. X-Ray aggregerer også investeringerne op på andre interessante og relevante niveauer, og man kan således også benytte den til at se på vægtene i regioner og i sektorer, ligesom man på aktiesiden kan se, hvordan den procentuelle fordeling på investeringsstile ser ud.

Med det overordnede overblik over ens samlede portefølje er det lettere at konstatere, om investeringerne vejer for tungt eller for let i forskellige sammenhænge, eksempelvis om alle ens aktieinvesteringer er placeret i USA eller det meste er sat i én sektor, eller om man har for meget eller for lidt i obligationer.


Step 2: Inddel i kategori og kig efter overlap

Nu er det tid til at gruppere fondene, således at det bliver lettere at se, hvilke fonde, der har den samme opgave i porteføljen, og vurdere, om der kan luges ud.

Den bedste måde er at sortere på Morningstar Kategorier. Morningstar inddeler nemlig de enkelte fonde på baggrund af deres investeringsmålsætninger, strategier og reelle porteføljeindhold i mere end 100 kategorier. På den måde sender en fonds kategori et klart signal om, hvad fonden investerer i, og fonde i samme kategori fokuserer altså på de samme investeringer. Det gør sammenligning af eksempelvis afkast, risiko eller omkostninger mellem fonde i samme kategori lettere og mere værdifuld.

Med grupperingen i kategorier får man hurtigt et overblik over, hvor mange ensartede fonde, man reelt ejer. Det kan sagtens være, at der er gode grunde til, at to eller tre af fondene i ens portefølje er i samme kategori, hvis de har lidt forskellige egenskaber, men i udgangspunktet vil der i al fald ikke være grund til, at man har flere, som varetager den samme opgave i porteføljen.


Step 3: Ud med de dyre og dårlige

Når man har grupperet fondene og formentlig identificeret overlap, så er det tid til at kigge på, hvilke fonde, man kan klare sig foruden. En god ide er at starte med at identificere de umiddelbare problembørn.

Problembørn i denne sammenhæng kan være fonde, der har et omkostningsniveau over gennemsnittet, især hvis det er langt over. Gennemsnittet for kategorien kan man finde ved at klikke ind på ”Søg & Vælg” og vælge en Morningstar Kategori. Derefter skal man vælge søg, og en liste med alle fonde i kategorien kommer frem med mulighed for at vælge afkast, risiko, rating og omkostninger.

Man kan også tjekke for andre forhold så som fondenes performance. Har afkastet eksempelvis på længere sigt været dårligere end konkurrenternes? Et tredje forhold kan være, at en af fondene for nyligt har fået ny porteføljemanager.


Step 4: Hold fast i de bedste

Forhåbentlig kan man ved den ovennævnte screening identificere en håndfuld fonde, der umiddelbart kan rubriceres som uegnede til porteføljen. Men det er ikke nødvendigvis nok.

Derfor er det tid til at tage de positive briller på og identificere de fonde, som er mest overbevisende. De fonde, man i al fald vil beholde. Her er det en god ide at kigge efter egenskaber såsom erfaren porteføljeforvalter, en forudsigelig investeringsstrategi, lave omkostninger, relativ lav risiko og solide afkast på både mellemlang og lang sigt.

Det er igen vigtigt at gennemføre disse sammenligninger inden for de enkelte fondes kategorier, fordi forskellige investeringsuniverser har forskellige afkast og risiko forhold, ligesom omkostningerne er forskellige på baggrund af, hvad det er for en type investeringer fondene fokuserer på.

På samme måde skal man også undersøge omkostningerne ved at købe og sælge. Står omkostningerne mål med de forbedringer salget medfører?


Step 5: Hold disciplinen

Når man har fået reduceret sin portefølje til et fornuftigt og et håndterbart antal af fonde, skal man selvfølgelig holde øje med, at man ikke vender tilbage til den gamle vane og igen får for mange fonde.

Hvis man falder over en spændende fond med gode kvaliteter, som man egentlig gerne vil investere i, så sørg for at lave plads til den nye fond ved at sælge ud af en anden. Dette tvinger en til at afveje sine beslutninger på baggrund af grundig omtanke. Og det er en særlig god ide, når foreningerne tilbyder nye, eksotiske fonde, som kan virke utrolig tiltrækkende, for det er ikke sikkert at de trods løfter om spændende investeringer og høje afkast passer ind i ens individuelle profil.

Igen er det også en god ide at benytte X-Ray funktionen ved som test at tilføje fonde i porteføljesystemet (man kan altid slette den igen), og se hvordan den ny portefølje så vil se ud. Faktisk kan man med fordel gennemgå de fire forrige step, hver gang man føler sig fristet.

Er den nye fond stadig interessant, ja så har man ved at bytte den ud med en ringere fond i sin portefølje, opgraderet sine samlede investeringer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser