Vælg morgendagens vindere

Ny amerikansk undersøgelse af Morningstar Rating konkluderer at antallet af stjerner er en god indikator for de efterfølgende resultater både på et og tre års sigt. Ratingen afløser dog ikke en kvalitativ vurdering og sund fornuft.

Karsten Henriksen 14/08/2006
Facebook Twitter LinkedIn

Fra tid til anden stilles der fra forskellige sider spørgsmålstegn ved værdien af Morningstar Rating, synspunkterne har ofte udspring i, eller referencer til, en amerikansk undersøgelse med det dramatiske navn ”The Kiss of Death” af den amerikanske professor Matthew Morey. Undersøgelsen blev foretaget af den metodik, som man tidligere ratede med i USA, og i øvrigt en metodik, der aldrig er anvendt i Europa. Men skønt undersøgelse med det fangende navn dermed aldrig har været relevant, den blev sågar publiceret i 2003 efter Morningstar også i USA var gået over til den nye og mere eksakte måde at rate på – ja så har det ikke afholdt kritikere fra, at referere til den gamle undersøgelse.

Nu er forfatteren af den oprindelige undersøgelse på banen igen og har tidligere i år offentliggjort en ny undersøgelse., denne gang af den nuværende måde som Morningstar tildeler stjernerne på og her er konklusionerne, at der er en fin sammenhæng mellem antallet af stjerner og det efterfølgende afkast. Morey og hans kollega Gottesman har på baggrund af 1902 fonde og deres respektive ratings, set på hvordan performance har været både på et og tre års sigt efter fondene er blevet rated af Morningstar. Og konklusionerne er ikke til at tage fejl af. Femstjernede fonde klarede sig efterfølgende bedre end firestjernede fonde, som igen gjorde det bedre end trestjernede osv. Professorerne finder belæg i undersøgelse for direkte at konkludere, at Morningstar Rating kan forudsige fremtidig performance. Resultaterne i deres undersøgelse er så konsistente, at man kun behøver at læse den første side af deres 27 siders analyse, idet de efterfølgende sider stort set er en monoton gentagelse af de samme konklusioner blot genereret på baggrund af forskellige akademiske tests.


Brug ratingen rigtig

Med de klare konklusioner som de to professorer kommer med er det måske nærliggende at antage, at man blot skal investere i en håndfuld femstjernede fonde og så læne sig tilbage og nyde afkastet. Så nemt er det dog ikke at blive en succesfuld investor. Ratingen er et enestående og værdifuldt værktøj, hvis den anvendes rigtigt, men den er ikke en direkte vej til sikker gevinst. Samtidig skal man være opmærksom på at selvom konklusionerne i undersøgelsen peger på en tæt sammenhæng mellem antallet af stjerner og performance, så bygger de på gennemsnit og der vil være undtagelser, hvor det ikke er tilfældet, eksempelvis kan en en-stjernet fond have fået ny manager og således klare sig bedre end stjernerne forudsiger. Der kan være andre kvalitative forhold som ratingen ikke fanger, idet den udelukkende bygger på objektive og kvantitative data. Derfor afløser ratingen heller ikke en kvalitativ vurdering af en fond inden der investeres.


Fordelingen er vigtig

Det allervigtigste når man skal investere er faktisk at vælge det rigtige forhold mellem aktier og obligationer, dette forhold er helt afgørende for afkastpotentiale og hvilken risiko man som investor vil påtage sig. Når forholdet mellem aktier og obligationer er fastlagt, er det tid til at bestemme hvordan aktierne skal fordeles på markeder og hvordan obligationerne skal spredes på forskellige obligationstyper. Her er det stadig for tidligt at se på rating, men derimod er det på dette stade at Morningstar Kategorierne kommer til deres ret.

Kategorierne inddeler fondene i logiske grupper og er således et glimrende værktøj til at holde styr på, hvordan både aktier og obligationer skal fordeles på afgrænsede markeder for at sikre den rette spredning af investeringerne. Først når denne overordnede opdeling er fastlagt, bliver det tid til at vælge konkrete fonde inden for de enkelte kategorier. Her kommer Morningstar Rating ind i billedet, da denne netop er et udtryk for hvilke fonde der er bedste og ringest indenfor kategorierne.

Ratingen siger derimod ikke noget om hvilke markeder/kategorier der er gode at investere i, men er alene et kvantitativt mål for, hvor god en fond har været på afkast, risiko og omkostninger, i konkurrence med sammenlignelige fonde fra hele Europa. Har en fond opnået fem stjerner er det således et udtryk for, at fonden har ligget blandt de 10 pct. bedste fonde inden for dens kategori og har en fond kun 1 stjerne er den derimod blandt de 10 pct. ringeste historisk set.

Stjernerne er et nemt og intuitivt redskab til at finde rundt i det store udbud af fonde, og til at indsnævre et stort univers af fonde til et mindre og mere overskueligt. Anvendes ratingen til det den er beregnet til, tjener den som et nyttigt redskab for den private investor til at vælge de bedste fonde, og den giver samtidig investorerne et fast holdepunkt når tvivlsomme rådgivere forsøger at sælge fonde med lave ratings når bedre alternativer er tilgængelige.

Klik her for se hele analysen fra Morey og Gottesman.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser