Morningstar udvider Ratingen

En udvidelse af Morningstar Rating er på vej, hvor der tildeles stjerner på flere perioder end tre år alene. Det giver private investorer endnu bedre muligheder for at vurdere fondenes kvaliteter under forskellige markedsbetingelser.

Karsten Henriksen 22/05/2006
Facebook Twitter LinkedIn

De meget positive aktiemarkeder, som nu i en årrække har belønnet investorerne, har været en af årsagerne til de meget få ændringer i placeringerne for de danske foreninger i de månedlige ranglister, som Morningstar udarbejder på baggrund af foreningernes gennemsnitlige rating.

Stemningen på markedet er imidlertid vendt 180 grader den sidst uge, hvor aktierne er tordnet ned og dermed er der langt op til et bloddryppende drama i næste måneds rangliste, idet den seneste uges turbulente marked står i skarp kontrast til de i længere tid så positive markeder. Og det er ikke bare i Danmark, men over hele kloden, hvor især de nye aktiemarkeder har fået en ordentlig en over tuden. Nogle fonde er ganske givet bedre til at håndteret de nervøse markeder end andre og det er noget, der kan give kontant afregning på fondenes rating. Hvis usikkerheden fortsætter vil det formentlig betyde, at fonde som har påtaget sig ekstra risiko på det seneste og som indtil for en uges tid siden er blevet belønnet for denne ekstra risiko, fremover vil opleve den modsatte effekt på afkast og rating.

Kaster man et blink ned over den samlede rangliste, er der stort set ikke sket ændringer i de øverst to tredjedele af listen siden sidst, mens et par enkelte foreninger har byttet plads i bunden. At ratingen generelt er ganske stabil, kommer ikke som nogen overraskelse, men der er som regel nogle som bytter plads i toppen på grund af de tætte placeringer.

Foreningernes rangliste i Morningstar Rating™
Forening Snit - April Antal Snit - Marts
Nykredit Invest 4,44 9 4,33
Carnegie WorldWide 4,00 6 4,00
SEB 3,81 16 3,94
Jyske Invest 3,65 23 3,70
BankInvest 3,59 34 3,53
Sparinvest 3,45 11 3,36
Sydinvest 3,35 17 3,35
Danske Invest-gruppen 3,27 79 3,28
Sparindex 3,20 10 3,20
Nordea Invest 3,03 32 3,19
Lån & Spar Rationel Invest 3,00 9 2,78
Alfred Berg 2,50 8 2,25
Midtinvest 2,45 11 2,36
Alm. Brand Invest 2,42 12 2,36
EGNS-INVEST 2,00 17 2,18

De danske foreninger set under ét er fortsat blandt den europæiske elite, med en gennemsnitlig rating for alle danske fonde på 3,27 stjerner, altså en marginal tilbagegang i forhold til måneden før. Bortset fra Finland, som er i en klasse for sig, så ligger førerfeltet meget tæt og derfor skal der kunne uhyre lidt til for at rykke et par pladser tilbage, som det er tilfældet for Danmark i denne måned.

Landenes rangliste i Morningstar Rating™
Land Snit - April Snit - Marts
Finland 3,68 3,66
Norge 3,28 3,26
Storbritannien 3,28 3,26
Danmark 3,27 3,28
Sverige 3,25 3,21
Belgien 3,24 3,26
Schweiz 3,16 3,09
Frankrig 3,14 3,14
Holland 3,14 3,17
Østrig 3,08 3,00
Tyskland 3,06 3,08
Dublin 3,00 2,94
Luxembourg 2,91 2,93
Spanien 2,87 2,79
Italien 2,42 2,41


Rating over flere perioder

Morningstar Rating er en europæisk sammenligning, hvor fondene bliver bedømt på hvor godt et risiko- og omkostningsjusteret afkast de har opnået gennem de seneste tre år, i forhold til tilsvarende fonde indenfor samme kategori i hele Europa. Morningstar opdeler de mange forskellige fonde i Europa i 110 kategorier.

I april var der i alt 378 danske fonde som indgik i bedømmelsen og på europæisk plan var tallet lige under 20.000 fonde.

Nogle vil måske mene, at en vurdering af en fonds historik på baggrund af kun tre års historik er for lidt, blandt andet fordi markedet bevæger sig i cykler, som typisk er af længere varighed. Eksempelvis har vi netop haft tre år med stigende markeder og dermed er bedømmelsen på baggrund af tre år alene et udtryk for, hvor godt en fond har klaret sig i et stigende marked. Der er derfor tilhængere af, at man rater over længere perioder, som eksempelvis fem år eller sågar over ti år. Ved at inddrage de længere tidshorisonter får man en vurdering af fondenes kvaliteter under forskellige markedsvilkår både på baggrund af stigende og faldende markeder.

For at kunne inddrage længere tidshorisonter, er det en absolut nødvendighed, at der er tilstrækkelig mange fonde, der har eksisteret i fem eller ti år. Det var faktisk ikke tilfældet da Morningstar startede med at rate europæiske fonde omkring årtusindeskiftet. Det er imidlertid seks år siden, så i dag er der et langt bredere datagrundlag til stede på europæiske plan. Dermed vil det nu skabe værdi for investorerne, at bedømme fondene i Morningstar Rating over længere perioder end de tre år som hidtil har været den europæiske standard.

I USA hvor Morningstar oprindeligt blev etableret tilbage i 1984, er markedet for investeringsforeninger, såkaldte mutual funds, mere modent og her har Morningstar benyttet sig af en rating, som består af en overordnet rating, samt individuelle ratings på baggrund af henholdsvis tre, fem og ti år.

Det er en tilsvarende metode, som er ved at blive testet på de europæiske fonde og dermed også de danske. Ved indførelsen af den udvidede rating, som ventes senere på året får de private investorer altså en unik mulighed for både at se en fonds treårs rating som i dag, samt yderligere vurdere fonden på baggrund af en fem års rating og for de meget grundige kan fondene yderligere sammenlignes på baggrund af de seneste ti års præstationerne.

Det betyder i praksis at de private investorer med den udvidede rating får adgang til et endnu mere fleksibelt og sofistikeret værktøj, som ikke blot giver en overordnet rating, men som kan nedbrydes på forskellige tidshorisonter alt efter, hvad man som investor ønsker at lægge mest vægt på. Dermed bliver de private investorer fremover endnu bedre rustet til at træffe oplyste investeringsbeslutninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser