Anvend sektorfonde med omtanke

Det er nok de færreste der i virkeligheden har behov for en sektorfond, men i visse porteføljer og i små portioner kan de faktisk være nyttige.

Karsten Henriksen 19/12/2005
Facebook Twitter LinkedIn

En god grundregel når man investerer er, at sprede sine investeringer så meget som muligt og dermed undgå at lægge alle æg i samme kurv. Investering i sektorfonde vil kun i få tilfælde bidrage med yderligere risikospredning.

Sektor fondenes formål er nemlig at fokusere investeringerne i en enkelt sektor fx, Biotek, Sundhed, Teknologi osv. i stedet for at sprede sig over mange forskellige sektorer. Dermed udelukker disse fonde sig også fra at flytte midlerne over i andre sektorer, i usikre tider. Det stiller større krav til, at den private investor løbende vurderer, hvordan sektorerne udvikler sig, da man selv har ansvaret for at komme ud af en sektor, hvis det går den forkerte vej.

I Danmark findes ca. 221 aktiefonde, hvoraf de 28 er sektor fonde fra forskellige foreninger, de fleste af disse ligger i Morningstar Kategorierne ’Sektor Teknologi – Aktier’ og ’Sektor Sundhed – Aktier’. I alt er der danske fonde repræsenteret i seks forskellige Morningstar sektor kategorier. Hvor fokuserede de enkelte fonde er, varierer fra fond til fond og sektor til sektor. Dermed er der ligeledes forskel på, hvor risikobetonede de enkelte sektorfonde er.

Grueksemplet på hvor galt det kan gå når investeringsuniverset bliver for snævert er teknologi aktiernes massive fald efter IT-boblen punkterede i 2000. Inden nedturen blev de højeste afkast leveret af teknologiaktier og investorerne kastede sig frådende over dem, for at få del i de fantastiske afkast. Den efterfølgende nedtur ramte også teknologi aktier hårdest og dermed fonde med dette specielle fokus. Da det var disse fondes erklærede mål at investere i teknologiaktier, måtte de pænt forblive investeret i disse aktier hele vejen ned til den bitre bund.


Sektorerne er der allerede

Det kan naturligvis også gå den anden vej, hvilket det jo også gjorde frem til 2000. Og det er netop sagen, sektorfonde kan stige meget, men de kender også den anden vej og rent faktisk er det de færreste investorer der reelt set har brug for rene sektorfonde i deres porteføljer. Når man køber en sektor fond, er det som at tage brød med til bageren. Har man en bred porteføljen af fonde med en god geografisk spredning, så har man højest sandsynligt allerede en fornuftig spredning på sektorer. Derfor vil inddragelsen af en sektorfond blot skabe en overvægt i porteføljen i forhold til denne sektor. En overvægt til en given sektor vil alt andet lige øge risikoen i porteføljen.

Hvis man ønsker at gøre brug af en sektorfond, så skal det være fordi den kan biddrage med noget nyt til porteføljen, noget der ikke allerede er nok af. Det kan eksempelvis være i tilfælde hvor en portefølje har en undervægt i fx telekommunikation og man som investor har en begrundet forventning om at telekommunikation står overfor en optur, så kan der være mening i at inddrage en sektor fond.


Rasmus modsat

Det kan være fristende at satse på en lille del af markedet, som man har fået anbefalet eller blot har en positiv fornemmelse af vil komme til at gøre det godt fremover. Morningstar er ikke tilhænger af spekulative investeringer, men skal det være, så gør det med omtanke. Man bør undgå at styre efter sektorer som er hotte her og nu. De gode afkast kommer som regel i korte ryk og derfor vil valget af sektorfonde, som har markeret sig på det seneste med høje afkast, ofte være dyre da det jo netop er efter stigningerne, at medierne omtaler dem og naboen praler af de høje afkast - og så er det ofte for sent.

Eksempelvis får man næppe et overnormalt afkast ved at købe en fond, der har specialiseret sig i Energiaktier, skønt energiselskaberne har overrasket positivt i år – det løb er kørt. Vælg derimod sektor fonde, som endnu har kursspringene til gode, men gør det ud fra fornuftige ræsonnementer og betragtninger – der er ingen grund til at spille russiskfondsroulette.

Købet af en sektorfond vil ofte være at tage en aktiv satsning på, at en sektor vil klare sig bedre end andre, en satsning som man ligeså vel kan tabe, som vinde på. Derfor bør en sektorfond normalt ikke udgøre mere end 5 pct. af den samelede portefølje.

Benyt portefølje X-Ray her på sitet til at få et overblik over porteføljens sammensætning på sektorer inden der investeres i en ny sektor fond. Det er ofte en god ide at lave en ny portefølje, hvor den pågældende sektorfond inddrages, for at få et komplet billede af den nye portefølje inden der investeres for rigtige penge.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser