Frit valg – nye valg

Nye tal fra Folkebørsen tyder på at danskerne vælger andre fonde når de gives et frit valg mellem fonde, fra et bredt udbud af investeringsforeninger.

Karsten Henriksen 17/04/2005
Facebook Twitter LinkedIn

Siden Folkebørsen slog dørene op ved årsskiftet er der gennemført knap 3000 handler for i alt 52 mio. kr. Ud af de 203 tilmeldte fonde, har der været handlet i de 182. Det er ikke imponerende tal, men til gengæld er de handelstal, som Folkebørsen nu bringer en gang om måneden, interessante ud fra en anden betragtning.

Tallene viser nemlig at der er forskel på hvilke fonde danskerne vælger på Folkebørsen i forhold til hvilke fonde der normalt handles gennem bankerne.

Folkebørsen indeholder ikke alle fonde på det danske marked, men den har et bredt udbud af fonde fra forskellige investeringsforeninger fra både ind- og udland.

Handelstallene kan derfor ikke direkte sammenlignes med de generelle markedsandele på det åbne investeringsmarked, men de kan være med til at give en indikation af investorernes adfærd når de stilles overfor et frit valg.


ATP Invest handlet mest

ATP’s fonde tegnede sig for en fjerdedel af alle køb og tre fjerdedele af alle salg på Folkebørsen, viser marts måneds omsætningstal. De høje salgstal kommer helt naturligt af det forhold, at hver enkelt konto fra starten, automatisk er investeret i ATP´s fonde. Derfor er man nødsaget til at sælge disse, før der kan købes fonde fra andre investeringsforeninger.

Mere interessant er det at ATP tegner sig for en fjerdel af de købte fonde i marts. Kvaliteten af de købte fonde er god, med en gennemsnitlig Morningstar Rating på 4 stjerner, hvilket kan være en del af forklaringen.

En anden årsag til at foreningen topper listen kan være forholdet som beskrevet ovenfor, at pensionsmidlerne allerede er investeret i ATP’s fonde med en bestemt risikoprofil. Hvis en anden risikoprofil ønskes, og man fra investors side ikke ønsker at bruge for meget tid på at udvælge nye fonde, vil en nem og umiddelbar tryg løsning være blot at skifte til en anden ATP fond med en anderledes risikoprofil.


Interessant adfærd

Ser man længere ned over listen, som viser andelen af køb og salg på Folkebørsen, fordelt på de enkelte foreninger, fordeler investeringerne sig forskelligt, fra de markedsandele investeringsforeningerne har på det åbne marked.

De enkelte investeringsforeninger er ikke repræsenteret med alle deres fonde og det betyder at sammensætningen af fonde på Folkebørsen ikke afspejler de enkelte investeringsforeningers udbud på det åbne marked. Den anderledes sammensætning har indflydelse på de valg der træffes af investorerne.

Men et andet forhold er, at man på Folkebørsen ikke bliver rådgivet i retning af specifikke investeringsforeninger. Der bliver derimod stillet en række informationer og redskaber til rådighed, som er med til at guide investorerne til at sammensætte en passende portefølje. Det endelige valg af fonde afgøres af investor selv, på baggrund af et frit valg mellem de 203 fonde.

På det åbne marked foregår det som regel anderledes. Bankerne er ofte tilknyttet en investeringsforening, forstået ved at banken modtager et markedsføringsbidrag, som på papiret, er betalinger for rådgivningen. Som udgangspunkt bliver man således kun tilbudt de produkter der findes på hylden. Det er da også oppe i debatten med jævne mellemrum om hvorvidt rådgivningen reelt tangerer et salg.

Handelstallene fra Folkebørsen indikerer, at danskernes valg af fonde ændrer sig når de præsenteres for et bredt udvalg af fonde. Ser man på de 20 mest købte fonde i marts, havde de en gennemsnitlig rating på 4,1 stjerner, mens gennemsnittet for de 20 mest solgte fonde var på 3,7 stjerner. Altså et skift mod fonde af højere kvalitet. Tallene kan være et udslag af tilfældigheder, men de kan også være et udtryk for, at danskerne aktivt benytter sig af de informationer og værktøjer, der stilles til rådighed på Folkebørsen, herunder Morningstar Rating.

Folkebørs statistik for køb og salg i marts
Fond navn Køb marts oms. markedsandel i pct. Salg marts oms. markedsandel i pct.
ATP Invest 24,18 84,29
Jyske Invest 11,71 2,02
SKAGEN 9,23 1,02
Sydinvest 8,93 1,58
Carnegie WorldWide 8,54 1,63
Alfred Berg 7,78 1,88
Baring 7,00 2,13
Sparinvest 3,67 0,29
SEB 3,01 0,13
Credit Suisse 2,59 0,73
Nykredit Invest 2,38 1,04
Firstnordic 2,26 0,15
Nordea Invest Valg 2,24 0,19
Sparindex 1,54 0,52
JPMorgan Flemming 0,96 0,42
Schroder 0,73 0,01
UBS 0,66 0,39
Banque de Luxembourg 0,64 0,12
Dexia Invest 0,60 1,02
Janus World Funds 0,50 0,04
ValueInvest 0,22 0,20
Banco 0,20 0,09
TEMA Kapital 0,18 0,00
Gudme Raaschou Invest 0,14 0,11
BankInvest 0,09 0,00

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Karsten Henriksen  Karsten Henriksen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser