Mexico og Brasilien trækker

Mexico og Brasilien - de to vigtigste markeder i regionen - trak de latinamerikanske aktiefonde op i 2004

Sten Blindkilde 19/01/2005
Facebook Twitter LinkedIn

30 pct. i afkast. Det var niveauet, de latinamerikanske aktier nåede gennem 2004, og det gjorde Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’ til en af de bedste i det forgangne år.

Kategoriens fonde – målt på europæisk plan - præsterede i snit et plus på 27,5 pct., en smule under benchmark-indekset, MSCI EM Latinamerika, som steg med 29,3 pct.

Alligevel var det nok til at være den femtebedste af alle 90 Morningstar Kategorier. Kun fondene med fokus på norske aktier, danske aktier, ejendomsaktier og aktierne i Central- og Østeuropa klarede sig bedre – bedst var ’Norge – Aktier’ med et plus på 38,5 pct.

Bedste danske fond i Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’ var BankInv.Latinamerika Akt. med et plus på hele 35,3 pct., mens Jyske Invest Latinamerikanske Aktier lukkede leddet af med et mindre plus på 23,1 pct.

Begge fonde var dog noget fra deres europæiske modparter. Bedste fond på europæisk plan sikrede sig et plus på 39 pct., mens den ringeste fik et meget beskedent plus på 10,2 pct.

Morningstar Kategori™ - 'Latinamerika - Aktier'
Fondnavn 2004 Std afv 3 år Morningstar Rating™
BankInv.Latinamerika Akt. 35,3 24,7 4
Danske Invest Latinamerika 33,0 25,1 4
BankInv.Latinamerika PAL 32,5
Sydinvest Latinamerika 25,0 24,3 5
Jyske Invest Latinamerikanske Aktier 23,1 25,8 2Renteforhøjelser

Målt i danske kroner var det de mexicanske aktier, som havde mest spark i tequilaen. 37,5 pct. steg aktierne i Mexico, mens de brasilianske selskaber dansede sig frem til et plus på cirka 26 pct.. Markederne derude sluttede hele året i fin stil, da december i sig selv var en positiv måned for regionen med et plus på cirka 6 pct.– den syvende måned i træk med plusser for Latinamerika.

Mexico og Brasilien er så klart de vigtigste og vægtigste i regionen, derfor fylder de mest i det samlede latinamerikanske indeks, og den typiske latinamerikanske aktiefond har cirka 40 pct. af porteføljen placeret i hvert af de to lande. Derfor er udviklingen i Brasilien og i Mexico absolut afgørende for fondenes resultater.

De to lande strammede i løbet af 2004 flere gange pengepolitikken med renteforhøjelser. I Mexico blev renten forhøjet fem gange i 2004, mens Brasiliens centralbank senest hævede renten med 0,5 pct.point. Men de seneste tal viser en opbremsning i inflationen, og det kan betyde, at der igen er udsigt til en mere stabil eller lempelig pengepolitik.


Høj risiko

Både for Brasiliens og Mexicos vedkommende gælder, at der er gang i væksten – trods den lidt matte udvikling på globalt plan – og det ventes fortsat at gavne de to lande og regionen som helhed – blandt andet på baggrund af de gunstige priser på råvarer, som eksporteres i massevis fra regionen.

Prissætningen i regionen er fortsat relativ lav i forhold til de udviklede markeder, og derfor er udsigterne samlet set stadig til en positiv udvikling, så længe økonomien fortsætter i et positivt spor.

De flotte afkast i 2004 var en videreførelse af resultaterne for 2003, da fondene i Morningstar Kategorien™ ’Latinamerika – Aktier’ på 38,2 pct. Men risikoen er høj i fondene i kategorien. Det illustreres af, at kategorien med sidste års femtebedste afkast også har den femtehøjeste risiko, og man skal blot tilbage til 2002 for at se gedigne negative afkast med et minus på 33,6 pct.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser