Økonomien stadig i bedring

Den europæiske centralbank vedtog torsdag at lade renten være uændret. Beslutningen om ikke at hæve renten var ventet af analytikerne, der begrundende deres forudsigelser med risikoen for økonomisk tilbagegang

Sara Silano 06/08/2004
Facebook Twitter LinkedIn

ECB og Bank of England afholdte begge rentemøde torsdag. De to centralbanker valgte som ventet ikke at følges ad. ECB lod sin toneangivende rente være uforandret, mens Bank of England hævede sin med et kvart procentpoint til 4,75 pct.

ECB’s beslutning om ikke at hæve renten kom ikke som en overraskelse for økonomerne, fordi en renteforhøjelse i deres øjne ville risikere at medføre økonomisk tilbagegang.


Opsving fortsat på vej

Den europæiske opsving er dog stadig på skinner. Ifølge en rapport fra OECD, vil væksten i eurozonen blive på 1,6 pct. i 2004 (2,4 pct. i 2005), hvilket er bedre end i 2003, men ringere end den forventede globale økonomiske vækst på 4 pct. i år.

Målinger foretaget af IFO i Tyskland, INSEE i Frankrig og ISAE i Italien viser samtidig en bedring i erhvervslivets forventninger på grund af øget eksport, mens privatforbruget forsat er lavt i Tyskland og Italien. Frankrig er her en undtagelse, da privatforbruget hos franskmændene er på det højeste niveau i otte år.

Derudover er olieprisen oppe i rekordhøjder. På markedet i London handles en tønde nordsøolie over 40 dollar per tønde.

Forbedringer i erhvervslivets forventninger var dog ikke nok til at få de europæiske børser til at stige i juli. MSCI Euro tabte 3,1 pct.(målt i euro), mens MSCI Verden, indekset for de globale aktier, tabte 2,9 pct.


Dårlige regnskaber

Det finske aktiemarked gjorde det dårligst i perioden med et negativt afkast på 11,4 pct. på MSCI Finland,. Nedturen skyldtes, at Nokia faldt på selskabets svage tredje kvartalsforventninger. Nokia udgør mere end halvdelen af markedsværdien på børsen i Helsinki.

Børsen i Milano var blandt de bedste markeder. MSCI Italien tabte kun 1,4 pct. på grund af markedets defensive kvaliteter. Det italienske aktiemarked blev ikke straffet for S&P’s nedgradering af den italienske stats kreditværdighed.

De europæiske aktiemarkeder blev overordnet set straffet på grund af nogle skuffende kvartalsresultater og på grund af den høje oliepris, der rammer selskabernes indtjening og truer den europæiske vækst. Risikoen for terror er et andet problem, der igen blev aktuelt, da de islamiske fundamentalister atter har fremsat trusler.

Ifølge en ny rapport fra investeringsbanken Schroders er aktiekurserne (prissætningen) stadig attraktive i Europa, men de sidste kvartalsregnskaber har gjort analytikerne lidt mere forsigtige, fordi gode nyheder allerede er indregnet i priserne, og det er dårlige nyheder ikke.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser