De bedste fonde i 2003

Morningstar har analyseret de vigtigste investeringsuniverser for de private investorer og kåret de bedste fonde i 2003

Sten Blindkilde 03/02/2004
Facebook Twitter LinkedIn

Kun en enkelt fond, BankInvest Basis, kan for andet år i træk bryste sig af at være kåret som årets bedste i sin Morningstar Kategori™. Ellers er der nye fonde øverst på listen i de øvrige Morningstar Kategorier™, som Morningstar i sin Årsanalyse for 2003 har vurderet.

De syv fonde, der i de udvalgte Morningstar Kategorier™ har klaret sig bedst, kommer næsten alle fra forskellige foreninger. Kun et enkelt tilfælde byder på en undtagelse nemlig Sparindex, som har to af sine fonde med som nummer et.

I Morningstars Årsanalyse vurderes og kåres de bedste fonde i en række udvalgte Morningstar Kategorier™. De valgte kategorier er kerne-universer, hvilket vil sige de vigtigste investeringsuniverser for almindelige private investorer i deres konstruktion af relevante porteføljer.

Morningstar har på den baggrund defineret syv investeringsuniverser, eller Morningstar Kategorier™, som kerne-universer, og kigget nærmere på disse.

Analysen tager udgangspunkt i fire kvantitative kriterier for hver Morningstar Kategori™. Det første kriterium er fondenes afkast i 2003, og kun fonde med et afkast blandt de fem bedste i kategorien herhjemme kommer i betragtning. Derefter undersøges performance på længere sigt i form af Morningstar Rating™, hvorved udviklingen over tre år i den enkelte fond målt både på afkast, risiko og omkostninger inddrages.

Dernæst inddrages omkostningsniveauet i den enkelte fond i forhold til gennemsnittet af danske fonde i sammen Morningstar Kategori™, og endelig betragtes den enkelte fonds risikospredning i forhold til konkurrenterne.


Årsanalysen inddrager syv kerne-universer:

1. Danmark – Aktier
2. DKK Korte - Obligationer
3. DKK Øvrige - Obligationer
4. Globale Large Cap – Aktier
5. Europa Large Cap – Aktier
6. Japan Large Cap – Aktier
7. Nordamerika Large Cap – Aktier


Danmark - Aktier
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
Merchant Invest Fokus Danske Aktier 4,1 46,45% 5 0,84 26
Dexia P-H Invest Danske Small Cap Aktier 3,4 44,17% 5 2,08 49
Merchant Invest Danske Small Cap Aktier 2,7 41,48% 3 0,75 24
DKK Korte - Obligationer
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
Dexia P-H Invest Korte Danske Obligationer 3,6 4,60% 5 0,68 181
Sparinvest Pantebreve udbytte 3,4 5,01% 4 1,08 20
Sparinvest Korte obligationer 2,5 4,10% 4 0,82 80
DKK Øvrige - Obligationer
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
Lån & Spar Rationel Invest - Afdeling Obligationer 3,6 4,99% 4 0,63 28
Danske Invest Lange Danske 3,5 4,91% 4 0,56 51
Sparinvest Lange obligationer 2,7 4,70% 4 0,87 47
Europa Large Cap - Aktier
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
SEB Inst. Alpha 3,8 24,18% 4 0,80 36
Danske Invest Europaindeks 3,1 20,55% 4 0,79 158
SEBinvest - Henrik Hviid´s Favoritvirksomheder 3,0 22,10% 4 2,10 36
Globale Large Cap - Aktier
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
BankInvest Basis 4,1 19,43% 4 0,63 120
BankInvest Pension Basis (PAL) 3,7 18,43% 4 - 119
Danske Invest Classic 2,8 16,01% 4 1,25 31
Japan Large Cap - Aktier
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
Sparindex Afd. 8 Japan Value Index 3,8 17,00% - 0,50 119
BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) 3,3 15,16% 5 1,74 27
BankInvest Japanske Aktier 2,6 13,89% 4 1,34 26
Nordamerika Large Cap - Aktier
Fondnavn Point - samlet Afkast 2003 Morningstar Rating™ Omk. pct. 2002 Antal papirer
Nordea Invest Special Amerikanske aktier 3,6 7,99% 4 0,36 64
Sparindex Afd. 2 US Value Index 3,6 8,28% - 0,50 112
Jyske Invest USA Aktier 2,6 7,18% 3 1,09 147



Danmark – Aktier:
Merchant Invest Fokus Danske Aktier

Merchant Invest Fokus Danske Aktier blev den bedste fond i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’. Fonden havde ikke blot det bedste afkast i kategorien i 2003, men har samtidig gennem de seneste tre år skabt en performance, som har sikret den fem røde stjerner i Morningstar Rating™. Desuden hører fonden til blandt de billigste i kategorien.

På andenpladsen kom sidste års vinder i denne kategori, Dexia P-H Invest Danske Small Cap. Sammenlignet med den vindende fond havde Dexia P-H Invest Danske Small Cap et lidt mindre afkast og et noget højere omkostningsniveau. Dexia P-H Invest Danske Small Cap er dog ligesom fonden fra Merchant Invest bedømt med fem stjerner i Morningstar Rating™.


DKK Korte – Obligationer:
Dexia P-H Invest Korte Danske Obligationer

Dexia P-H Invest Korte Danske Obligationer præsterede i 2003 det næstbedste afkast i Morningstar Kategorien™ ’DKK Korte – Obligationer’. På grund af sin placering i Morningstar Rating™ og omkostningerne (fra seneste offentliggjorte regnskab) kunne den dog henvise Sparinvest Pantebreve Udbytte til andenpladsen.

Sparinvest kan dog glæde sig over, at Sparinvest Korte obligationer, der vandt i 2002, også er med i top tre for kategorien.


DKK Øvrige – Obligationer:
Lån & Spar Rationel Invest – Afdeling Obligationer

Lån & Spar Rationel Invest – Afdeling Obligationer noterede sig i 2003 for det bedste afkast i Morningstar Kategorien™ ’DKK Øvrige – Obligationer’. I en ellers meget lige konkurrence med Danske Invest Lange Danske og Sparinvest Lange obligationer, som i 2002 ligeledes indtog en tredjeplads i Årsanalysen, var det netop afkastet, som blev afgørende og sikrede fonden fra Lån & Spar Rationel Invest førstepladsen.

Kategoriens top tre har alle opnået fire stjerner i Morningstar Rating™.


Globale Large Cap – Aktier:
BankInvest Basis

’Globale Large Cap – Aktier’ er en af de bredeste Morningstar Kategorier™ herhjemme. Alligevel er det lykkedes for BankInvest Basis at fastholde sin førsteplads fra Årsanalysen for 2002. Fonden havde i 2003 det bedste afkast blandt de hjemlige konkurrenter og en omkostningsprocent i senest offentliggjorte regnskab under gennemsnittet.

På andenpladsen kom BankInvest Basis søsterfond til pensionsinvestorer, BankInvest Pension Basis (PAL), mens Danske Invest Classic indtog tredjepladsen. Alle tre fonde har fire stjerner i Morningstar Rating™, mens ingen danske fonde i denne kategori har opnået topkarakteren fem stjerner.


Europa Large Cap – Aktier:
SEB Inst. Alpha

SEB Inst. Alpha opnåede i 2003 det bedste afkast blandt de danske fonde i Morningstar Kategorien™. Kombineret med en Morningstar Rating™ på fire stjerner og relativt lave omkostninger sikrede fonden sig topplaceringen i Årsanalysen foran Danske Invest Europaindeks og SEBinvest - Henrik Hviid’s Favoritvirksomheder.

Alle tre fonde har opnået fire stjerner i Morningstar Rating™ - ingen danske fonde i kategorien har fået den bedste bedømmelse på fem stjerner.


Japan Large Cap – Aktier:
Sparindex Japan Value Index

Sparindex Japan Value Index opnåede i 2003 i Morningstar Kategorien™ ’Japan Large Cap – Aktier’ det bedste afkast herhjemme. Kombineret med en meget lav omkostningsprocent, da fonden er indeksfond, hvilket vil sige, at den er passivt investerende, Indtog Sparindex Japan Value Index førstepladsen i Årsanalysen for denne kategori.

Sparindex Japan Value Index er endnu ikke tre år gammel og er derfor ikke bedømt i Morningstar Rating™, hvorfor den i Årsanalysen har fået tildelt den gennemsnitlige karakter på tre stjerner.

På anden- og tredjepladsen kom BankInvest Pension Japanske Aktier (PAL) og BankInvest Japanske Aktier.


Nordamerika Large Cap – Aktier:
Nordea Invest Special Amerikanske Aktier
Sparindex US Value Index

I Morningstar Kategorien™ ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ deler to fonde førstepladsen i Årsanalysen. Nordea Invest Special Amerikanske Aktier og Sparindex US Value Index har målt på de fire kriterier opnået samme pointtal.

Bedste afkast i 2003 præsterede fonden fra Sparindex, der dog endnu ikke er bedømt i Morningstar Rating™ og derfor i Årsanalysen har fået tildelt den gennemsnitlige karakter på tre stjerner. Nordea Invest Special Amerikanske Aktier havde det næstbedste afkast i 2003, men har ved årets udgang opnået fire stjerner i Morningstar Rating™. Samtidig er fonden fra Nordea i den billigste ende af kategorien.

På tredjepladsen i kategorien kom Jyske Invest USA med det tredjebedste afkast og en Morningstar Rating™ på tre stjerner. Ingen danske fonde har i denne kategori opnået topkarakteren fem stjerner.


Metodik:

Det er et krav, at fondene markedsføres til private på det generelle, danske marked, og at fondene ikke medfører særlige skattemæssige komplikationer for en privat investor.

Fonde i kerne-universer indeholder den type fonde, som skal udgøre rygraden af de fleste porteføljer. Herfra kommer hovedvægten i porteføljen, og det er disse universer, der til syvende og sidste skaber porteføljens overordnede performance. For kerne-fonde gælder derfor, at det er meget vigtigt, at de er top-performere år efter år.


Kriterier:

1. Blandt de fem bedste i afkast i Morningstar Kategorien™ i 2003. Det er alene blandt disse fem fonde, at kåringen kan ske. Dette forhold regnes ind i en samlet score med en vægt på 40 pct.

2. Stabilitet i performance over de seneste tre år - baseret på Morningstar Rating™ for december 2003. Undtagelsen herfra er helt nye fonde blandt top fem i afkastet, der tildeles en gennemsnitlig Morningstar Rating™ på tre stjerner. Dette forhold vejer ind med 30 pct. i den samlede vurdering.

3. Fonde i den billigste kvartil målt på administrationsomkostningerne (seneste offentliggjorte regnskab) i den respektive Morningstar Kategori™. Dette forhold vejer ind med en faktor på 20 pct. i den samlede vurdering.

4. Spredningsprincippet er således et central element i fondenes eksistensberettigelse, i det det reducerer risikoen. Derfor vurderes fondenes spredning på antal af selskaber set i forhold til den gennemsnitlige spredning i alle fondene i Danmark i de respektive Morningstar Kategorier™. Dette forhold vejer ind med en vægt på 20 pct. i den samlede vurdering.

Det er et krav, at fondene markedsføres på det generelle marked i Danmark, og at fondene ikke medfører særlige skattemæssige komplikationer for en privat investor.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser