Asien: Fare for eufori

Spørgsmålet for investorerne er, om den asiatiske region kan fastholde sidste års stærke performance i 2004

Facebook Twitter LinkedIn

De fleste porteføljemanagere synes optimistiske over for den asiatiske regions fremtidsudsigter.

I Morningstars seneste Fund Trends Survey var 42 pct. af foreningerne i Europa af den overbevisning, at Asiens aktier i det kommende år vil klare sig bedst af alle regioner. I den seneste Merrill Lynch rundspørge påpegede ligeledes netto 44 pct. af regionens egne porteføljeforvaltere, at asiatiske aktier er undervurderede.

Der er dog også grund til forsigtighed. De trende, der i 2003, drev markederne i Asien opad, kan nemlig vende.

Der er ingen tvivl om styrken i Asien i 2003. MSCI Fjernøsten ex. Japan steg 40,8 pct. målt i dollar sammenlignet med 30,8 pct. for MSCI Verden.

Af de nationale markeder stod Thailand ud som det bedste med en fremgang på 134,3 pct., fulgt af Indonesien med et plus på 70 pct. Det var dog markedet for H-aktier, kinesiske selskaber noteret på børsen i Hongkong, der klarede sig bedst med en stigning på 152 pct.

Mange af regionens større markeder underperformede derimod gennemsnittet. Hongkong steg blot 32,5 pct., Singapore kun 34,2 og Taiwan havde et plus lige under gennemsnittet på 40,8 pct. Malaysia var bundproppen med et plus på 23,1 pct.


Forskellige faktorer

En kombination af forskellige, men sammenhængende faktorer skubbede regionens markeder frem i 2003. Udviklinger uden for regionen var dog vigtigere end de interne.

Nøglefaktoren var det amerikanske opsving, der var skabt på baggrund af lave renter og finansielle lempelser i USA. Opsvinget gavnede de mange asiatiske selskaber, der eksporterer til USA. Samtidig hjalp det de asiatiske regeringer til at styrke den interne efterspørgsel, da de kunne holde deres egne renter lave.

En relateret faktor var svækkelsen af dollaren. Da asiatiske valutaer er bundet til eller typisk følger dollaren er regionens centralbanker tvunget til at føre en lempelig pengepolitik, hvis dollaren er svag. Dette gavner sektorer som banker, forbruget og ejendomsmarkedet.

Inden for regionen var den vigtigste trend fremgangen i Kina, og Kinas voksende dominans i regionen. Selv om adgangen til det kinesiske marked ikke er åbnet direkte op for udenlandske investorer, så har udviklingen på det kinesiske fastland stor betydning og gavnede i 2003 den øvrige region. Båndet til det øvrige Asien fra Kina styrkes øget handel og investering.

Samtidig er noteringen af kinesiske selskaber uden for Kina blevet et vigtigt element. Noteringen af China Life, Kinas største forsikringsselskab, rejste 3 mia. dollar, hvilket var den største børsnotering i verden i 2003. Og allerede i den første uge af 2004 var der den største notering af H-aktier, udstedt af Chalco, Kinas største aluminiumsproducent. H-aktierne fra Chalco rejste 3,1 mia. hongkong dollar.


Farer

Der er dog risiko for, at den dynamiske vækst i regionen kan løbe ind i problemer. Hvis den amerikanske eller den kinesiske økonomi bremser op, kan det få betydelig negativ effekt på regionens aktier.

Ifølge Ezra Sun, manager for Newton Oriental Fund i London, er de kinesiske H-aktier på børsen i Hongkong allerede i fare for at være overvurderede. Derfor har han allerede i september nedbragt sin eksponering til disse aktier, mens der blev lagt til beholdningen af aktier i markeder som Malaysia.

Samtidig er de første advarsler om en boble i de asiatiske aktier kommet frem.

- Fjernøsten er normalt i god form, når den amerikanske økonomi klarer sig godt, eller når dollaren er svag. Når man oplever begge forhold på en gang, ender regionen i eufori, lyder det fra Andy Xie, økonom hos Morgan Stanley i Hongkong.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser