De private investorer, som har sat en del af opsparingen i fondene med fokus på danske aktier, kan glæde sig over de fine afkast indtil nu i år. Takkekortet kan de først og fremmest sende til A. P. Møller-aktien, for den er skyld i den største del af fremgangen.
Indtil nu i år er KFX-indekset steget med næsten 30 pct., mens fondsbørsens totalindeks, KAX-indekset er oppe med næsten 35 pct. Blandt Morgan Stanleys familie af ensartede lande-indeks ligger MSCI Danmark som nummer fire blandt de modne markeder i Europa, USA og Asien. De danske aktier er målt i dollar steget med 37,1 pct., hvilket kun er overgået af Sverige, Canada og Tyskland. Set i forhold til de globale aktier generelt eller de europæiske, så er der god luft, da de er steget med henholdsvis 22 og 19 pct.
APM som trækhest
- Hovedårsagen til den gode danske performance er fremgangen for A.P. Møller – Mærsk. Selskabet fylder mere end 30 pct. i KFX-indekset og A og B-aktierne er steget med henholdsvis 115 og 110 pct. Det er den væsentlige faktor, og det er vigtigt at forstå. Men flere andre større selskaber har også klaret sig godt i år. Blandt andet Vestas og GN Store Nord, lyder vurderingen fra porteføljemanager hos Jyske Invest, Henrik Jackerott, som styrer afdelingen Jyske Invest Danske Aktier.
A.P. Møller – Mærsk vejer tungt i KFX-indekset, men også samlet set for det danske marked og i MSCI-indekset. Og den store stigning, som selskabets aktier har haft betyder altså et væsentligt løft. Eksempelvis ville et selskab, som vejer 20 pct. i et indeks, og som stiger med 100 pct., løfte indekset med 20 pct. Derfor er fremgangen i danske aktier ikke nær så stor, hvis man regner uden det største selskab på den danske børs.
- Aktiemarkederne er generelt steget i år, og uden A.P. Møller - Mærsk ville fremgangen i Danmark være mere på linie med andre indeks i Europa.
Kortsigtet uro
Det løft som aktien fra Esplanaden har givet det danske aktiemarked, skal man ikke forvente tilsvarende den kommende tid. Stigningen har været meget stor, og selv om mange endnu ser aktien stige mere, er der næppe 100 pct. at hente.
- Det er ikke sikkert, at A. P. Møller Mærsk-aktiens fremgang er forbi. Det store emne på kort sigt er dog, at investeringsforeningerne skal sælge ud af deres beholdninger i selskabet for at leve op til lovens krav, og det kan lægge en dæmper på markedet, siger Henrik Jackerotts.
Jyske Invests egen fond har 15 pct. i selskabet og skal derfor inden årsskiftet sælge cirka en tredjedel for at komme ned på de 10 pct., der er lovens maksimalt tilladte investering i et selskab for de fleste investeringsforeninger. Det er et greb, som mange af de foreninger, der fokuserer på danske aktier, skal foretage, og derfor kan der komme en strøm af A. P. Møller – Mærsks aktier til salg, hvilket kan skabe en kortsigtet uro i aktien.
- På den anden side er udlandets interesse for A. P. Møller - Mærsk stigende, og aktien er på internationalt plan ikke dyr sammenlignet med vurderingerne i shipping-branchen eller oliesektoren, som er de to sektorer, selskabet hovedsageligt opererer i, vurderer Jyske Invests porteføljeforvalter.
Positive forventninger
Selv om A.P. Møller – Mærsk er et vigtigt selskab på den danske børs, er det dog ikke den eneste attraktive investering. Henrik Jackerott har blandt andet et godt øje til ISS og Group 4 Falck samt de store og mellemstore banker herhjemme. Og for det danske aktiemarked som helhed er holdningen optimistisk.
- Jyske Invest er fortsat moderat optimistisk med hensyn til det danske aktiemarked. Økonomien i USA er på vej frem, det samme ser vi fjernøsten, og der er gryende fremgang i Euroland. Det vil gavne de danske aktier.
På den anden side ser Jackerott dollarens udvikling som den største risiko. Dollaren er faldet med 10 pct. i år, og et yderligere fald i den størrelse vil også ramme de danske aktier.
- I perioder har svækkelsen allerede ramt aktiemarkederne, men en yderligere svækkelse vil påvirke store, danske selskaber som eksempelvis Novo Nordisk, A. P. Møller – Mærsk og vindmølle-aktierne, fordi de har stort salg i dollar.
Henrik Jackerott konkluderer dog, at aktier generelt, og dermed også de danske, er relativt attraktive lige nu. Hvis renten forbliver lav eller blot stiger gradvist, så er der stadig mange gode muligheder i aktiemarkedet, mens eksempelvis obligationskurserne er meget høje.
De danske aktiefonde har indtil nu i år i snit skabt et afkast på cirka 36 pct. med stigninger med cirka 28 pct. som det dårligste og mere end 45 pct. som det bedste blandt fondene. Skal man tro eksperterne fortsætter den fremgang formentlig ikke i samme omfang. Investorerne skal nærmere belave sig på moderate afkast for fondene i danske aktier på niveau med de europæiske aktiemarkeder generelt.