Europa – et skridt bagefter

Aktiefondene med fokus på Europa kan ikke følge med fonde, som fokuserer på andre hovedmarkeder

Sten Blindkilde 23/10/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiemarkederne er buldret frem siden bunden i midten af marts. Også de europæiske aktier er gået frem, hvilket afspejles i afkastene på de fonde, som fokuserer på vort kontinent, men markederne andre steder har haft det endnu bedre.

Gennemsnittet af fonde i Europa, der fokuserer på store europæiske selskaber, er steget med 3,2 pct. siden årets start. Det er det ringeste afkast blandt alle aktiekategorierne. Fondene i den lidt mere fokuserede Morningstar Kategori™ ’Euroland Large Cap – Aktier’ har haft det noget bedre med et plus på 13,5 pct.

De bredere globale fonde i ’Globale Large Cap – Aktier’ har lagt sig med et afkast midt i mellem på 8,8 pct. siden årets start, mens eksempelvis fondene i Morningstar Kategorien™ ’Japan large Cap – Aktier’ er gået frem med 20,1 pct. De europæiske fonde er ligeledes slået af fonde med fokus på de nye markeder som Latinamerika, Central- og Østeuropa og Asien ex. Japan.

Fondene i ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ er med en stigning på 3,3 pct. i afkast den eneste kategori nær de europæiske, men forklaringen på dette er ikke at finde i ringe afkast på amerikanske aktier, da eksempelvis S&P 500-indekset er steget med 17,2 pct. og Nasdaq med 41,1 pct. i år, men skyldes dollarens fald over for euroen og den danske krone.


Vrider på indtjeningsforholdet

Netop valutaudviklingen – dollarens fald over for især euroen og dermed også danske kroner – er en af årsagerne til den europæiske halten efter de andre i flokken.

For eurolands vedkommende synes der at være bred enighed om, at opsvinget er på vej, men det tager sin gode tid om at komme. Derfor stiger bekymringen for, at opsvinget bliver endnu mere graduelt end hidtil antaget og langsomt sammenlignet med den hurtige stigning, man har set i USA, hvor flere økonomer estimere en vækst omkring 6,5 pct. i tredje kvartal.

Netop væksten i Europa er svær at få i gang. På grund af store budgetunderskud har mange europæiske lande ikke finanspolitikken til at falde tilbage på i forsøget på at sparke økonomien i gang, og ECB, den Europæiske Centralbank, har stadig fokus rettet mod at holde inflationen nede snarere end at skabe vækst.

- Derfor kommer størstedelen af væksten i dag fra eksporten, da den økonomiske aktivitet i Japan, resten af Asien og USA er i et kraftigt opsving, men hvor længe vil det vare i det nuværende klima med dollarens fald og euroens styrkelse, der har en negativ effekt på eksportens konkurrenceevne, spørger investeringsbanken HSBC i en nylig kommentar.

Dollarens fald har betydet, at amerikanske eksportvirksomheders varer er blevet billigere i udlandet. Det har betydet øget konkurrence for europæerne på verdensmarkedet og på de hjemlige markeder, og samtidig er eksport til USA blevet dyrere.

Dollarens værdifald betyder derfor øget indtjening for amerikanske selskaber, mens det har den modsatte effekt på europæiske. Derfor kan det ramme væksten i Europa, og det er en af årsagerne til, at de europæiske aktier ikke har investorernes gunst.


Andre før i køen

Et andet forhold er netop forventningen om et globalt opsving. Det vil først og fremmest gavne konjunkturfølsomme selskaber, og i Europa er markedet sammensat med en overvægt af mere stabile sektorer så som banker, forsikring, sundhed og konsumentvarer. Derimod er andelen af IT-aktier meget mindre end i eksempelvis USA.

I Morningstars seneste European Fund Trends lå Europa, da også som det mindst populære marked næst efter England, da hvert fjerde europæiske fondshus spåede, at europæiske aktier vil klare sig dårligst blandt de store markeder det kommende år.

En enkelt fordel har de europæiske aktiefonde dog sammenlignet med andre. De lave forventninger sænker risikoen for skuffelser, og samtidig betyder de stabile brancher også mere stabil kursudvikling – understreget af, at aktierne i Europa ikke faldt nær så meget som dem i USA i perioden fra marts 2000 til marts 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser