De små tæsker de store

De små selskaber i USA har midt i den økonomiske usikkerhed outperformet deres store konkurrent markant i år

Facebook Twitter LinkedIn

Siden starten af januar (frem til den 3. oktober) har Morningstar Large Cap-indekset oplevet en fremgang på 14,9 pct. sammenlignet med et plus på 30,6 pct. i Morningstar Small Cap-indeks.

Forskellen er understreget af performance i Morningstar Kategorierne ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ og ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’. Fondene, som fokuserer på de små og mellemstore selskaber har i snit givet det dobbelte i afkast end fonde med fokus på store amerikanske virksomheder.


Økonomisk usikkerhed

Samtidig er analytikere og kommentatorer stadig delte på spørgsmålet, om den amerikanske økonomi kan fastholde sit væksttempo. De europæiske fondshuse synes dog at være mere optimistiske, da 70 pct. af de adspurgte i Morningstars seneste European Fund Trends mente, at det var ganske sandsynligt, at den amerikanske økonomi vil fortsætte i det nuværende spor, mens 15 pct. endda svarede, at det var meget sandsynligt.

Et positivt nøgletal fra den amerikanske økonomi var BNP-væksten for andet kvartal, som blev revideret op. Amerikansk økonomis vækst i andet kvartal blev opjusteret til 3,3 pct. fra tidligere 3,1 pct.

Samtidig var der fremgang i fremstillingssektoren for tredje måned i træk, selv om tempoet er sat lidt ned. Ifølge Institute for Suppply Management (ISM) var indekset på 53,7 i september mod 54,7 i august. Tal over 50 indikerer vækst i fremstillingssektoren.

Et andet indeks fra ISM indikerede fortsat overordnet amerikansk vækst i august, men ligeledes i et lavere tempo end tidligere.

Det voksende offentlige budgetunderskud og underskuddet på handelsbalancen er to forhindringer, som kan skade et amerikansk økonomisk opsving. De fleste fondshuse i European Fund Trends sagde senest, at de to underskud med al sandsynlighed vil skade den amerikanske økonomi.


Markedsbevægelser

Selv om der var en del udsving i markederne i september, så steg de toneangivende indeks kun lidt. S&P 500, der er steget med 16 pct. siden årets start, lagde godt 1 pct. til, mens Nasdaq-indekset gik 1,4 pct. op i september.

Forbrugertilliden faldt derimod i september. Forbrugertillids-indekset fra Conference Board faldt næsten 5 point til 76,8, mens flere og flere af de svarende udtrykte bekymring omkring det amerikanske jobmarked. Forbruget i USA er yderst vigtigt, da totredjedele af ladets BNP udgøres af forbruget.

Bekymringerne omkring det jobløse opsving i USA lettede dog noget fredag i sidste uge. Mens det var ventet, at arbejdsgiverne i USA ville sløjfe yderligere arbejdspladser, så ansatte de faktisk flere i september.

På fond-siden fortsatte anklageren fra New York, Eliot Spitzer, sin efterforskning af ulovlige handlinger i fond-branchen i USA. Flere store finansielle virksomheder har startet deres egne interne undersøgelser, mens en enkelt handler i en hedge fund allerede har erklæret sig skyldig i ulovlige handler af investeringsbeviser.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser