Asien bedre end globalt opsving

De asiatiske aktiemarkeder har klaret sig bedre end de fleste globale markeder indtil nu i år

Facebook Twitter LinkedIn

MSCI Fjernøsten ex. Japan var frem til den 20. august steget med 21 pct. målt i dollar for året. Til sammenligning er de globale aktier generelt steget med 14 pct. i samme periode – altså klar overperformance for den asiatiske region.

De asiatiske porteføljeforvaltere synes også optimistiske med hensyn til regionens udsigter. Netto var det 71 pct. af de adspurgte, der i Merrill Lynchs seneste rundspørge oplevede, at regionens inflations- og vækstudsigter var i bedring for det kommende år. Samtidig mente netto 62 pct., at regionens aktier er undervurderede.

Den positive vurdering fra fund managerne harmonerer med de stærke vækstprognoser for Østasien. Ifølge den Asiatiske Udviklingsbank (ADB) vil regionen opleve en vækst på 5,6 pct. i år og 6,3 pct. i 2004. Til sammenligning venter Danske Bank en vækst i Danmark i år på 1,2 pct. og 1,8 pct. til næste år.

Alligevel påpeger ADB fire faktorer, som kan underminere opsvinget i regionen: Hvis SARS dukker op igen, de internationale geopolitiske spændinger tager til, de førende industrilande oplever en uventet tilbagegang i økonomien, eller betalingsbalance underskuddene vokser i de vestlige økonomier.

Vanen tro har der været stor variation i afkastene i de forskellige asiatiske lande. Thailand er stjernen over dem alle med en fremgang i landets aktier på mere end 50 pct. Bagtroppen består af Hongkong med et plus på 13 pct. og af Malaysia med en fremgang på 14 pct.

Det største chok de seneste måneder har været den bilbombe, der sprang i starten af august uden for JW Marriott, Jakartas nyeste femstjernede hotel. Resultatet har været, at udenlandske investorer vil kræve endnu højere risikopræmier for at investere i Indonesien. Dette er særligt skidt for Indonesien, da landet endnu heler sårene af bombesprængningen i oktober sidste år på Bali, der kostede over 200 livet.


Kina i fokus

I Kina fortsætter kampen omkring en revaluering af landets valuta, renminbi’en. Kina modstår endnu presset for en revaluering i forhold til dollaren. Kinas tøven bunder i den fordel den billige valuta er i for eksporten, mens Kinas nærmeste handelspartnere ønsker fordelen udlignet.

Senest er Sydkorea begyndt at synge med i koret, der også tæller USA, Europa og Japan. I sidste måned sagde Sydkoreas vicefinansminister, Kwon Tae-shin, til Financial Times, at landets varer bliver udkonkurreret på prisen af varer fra lande med kunstigt billigholdte valutaer. I forrige uge var det så Japans finansminister, Masajuro Shiokawas, tur til at gentage opfordringen om en kinesisk revaluering.

Kina forsvarer dog sin valutapolitik indædt. Wen Jiabao, landets øverste økonomiske embedsmand, har fastslået at en stabil kinesisk valuta er til gavn for Kina og hele den internationale økonomi, og samtidig har chefen for børsen i Shanghai udtalt, at den kinesiske konkurrenceevne ikke er baseret på en undervurderet valuta.

Kina er dog ikke ene om at forsvare sin egen valutapolitik. Flere prominente vestlige økonomer har talt imod en hurtig styrkelse af renminibi’en.

Ses der bort fra valutadiskussionen, så er der yderligere optimisme omkring Kinas vækst og landets effekt på regionens udvikling. I august mente netto 56 pct. af de adspurgte forvaltere i Merrill Lynchs rundspørge, at Kina er en kilde til vækst for regionen snarere end en deflationær trussel. Det er en fremgang fra netto 49 pct. i juli. Og netto 16 pct. i maj.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er Morningstars redaktør i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser